Demirtaş eş başkanlığa aday olacak mı?

Demirtaş eş başkanlığa aday olacak mı?
İki dönemdir HDP Eş Başkanlığı yapan ve şuan Silivri Cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş'ın, şubat ayında yapılacak 3. Genel Kongre'de aday olmayacağı açıklandı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 11 Şubat’ta yapacağı 3. Olağan Kongresi öncesi parti kurullarında yürütülen eş başkan adayları tartışmasında sona gelindi. Yaklaşık 13 aydır cezaevinde bulunan HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş’ın kongrede aday olmayacağı belirtiliyor. Siyaset yasağı ihtimali ile karşı karşıya bulunan Demirtaş’ın bu kararı “partiyi rahatlatmak” ve “partinin yıpranmasını önlemek” amacıyla aldığı konuşulurken, kararın gerekçesini içeren mektubu bugün okundu. 

İşte Demirtaş'ın Mektubu;

HALK ADINA TUTUKLU OLMAK EVLADIR: Siyasi çizgimiz de duruşumuz da çok partiden farklıdır. Siyaseti kendimiz için ailemiz için yapmadık. Bize yönelik ahlaksız ithamlara rağmen terörist değiliz. Ben ve arkadaşlarım hapis tutuluyoruz. Halk adına tutuklu olmak evladır.

KOŞULLAR NE OLURSA OLSUN: Partimiz Olağan kongrede demokrasi hamlesi gerçekleştirecek. Yeni söylem yeni eylemle önümüzdeki iki yıla hazırlanacaktır. Koşullarım ne olursa olsun partime ve halkıma hizmet edeceğim.

YENİ HEYECAN İÇİN ADAY DEĞİLİM: Yeni arkadaşlarla yeni heyecanla devam etmek için bu kongrede aday olmayacağım bildiririm. HDP’ye ve halkımıza hizmet etmekten geri durmayacak hizmet etmeye devam edeceğim. Partiye hizmet için paranızın, aşiretinizin olmasına gerek yok.

‘ROMANTİK OLMAYA GEREK YOK’

Parti kulislerine yansıyan bilgilere göre, Demirtaş’ın bu kararı almasında hakkında devam eden onlarca dava ve bu davalar sonunda alınacak hapis cezalarının yanı sıra siyaset yasağı ihtimali etkili oldu. Durumunun belirsizliğine dikkat çeken Demirtaş’ın, “Cezalar gelebilir, siyaset yasağı gelebilir. Romantik olmaya gerek yok. Partiyi zor duruma sokmaya gerek yok” dediği öğrenildi.

CUMHURBAŞKANLIĞI ADAYLIĞINA HAZIRLANABİLİR İDDİASI 

HDP kurulları ve parti tabanındaki eğilim, Demirtaş’ın yeniden aday gösterilmesi yönünde iken gelen bu sürpriz kararın nasıl karşılanacağı merak konusu. HDP kaynakları, “Kendisi ben aday olmayacağım derse yapacak bir şey yok. Bu istek ondan geldi” derken Demirtaş’ın durumu için formüller de üretilmeye başlandı. Edinilen bilgiye göre HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü’ye yapıldığı gibi Demirtaş’a da “Onursal Başkanlık” unvanı verilebilir. Diğer taraftan Demirtaş’ın bir siyaset yasağı gelmezse 2019 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adaylığı için de hazırlanabileceği konuşuluyor.

YENİ ADAYLAR KONUŞULACAK

Demirtaş’ın bırakma kararının açıklanmasının ardından HDP Meclis grubu toplantısı yapılacak. Toplantıda kongre süreci ve yeni eş başkan adayları ele alınacak.

KAYNAK: GAZETE DUVAR