Davutoğlu, Ruhani görüşmesinde neler konuşuldu?

Davutoğlu, Ruhani görüşmesinde neler konuşuldu?
Başbakan Ahmet Davutoğlu, İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Çankaya Köşkü’nde görüştü.
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgilere göre, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani arasındaki görüşmesinde ikili ilişkiler, bölgesel konular ve İstanbul'da gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi başta olmak üzere birçok konu başlığı detaylı bir şekilde ele alındı. Görüşmede İran tarafınca Başbakan Davutoğlu’nun son İran ziyaretinin, ilişkilerin ve işbirliğinin derinleştirilmesi açısından büyük önem taşıdığının ifade edildiği, Başbakan Davutoğlu’nun da kendisine gösterilen ev sahipliği için teşekkür ettiği öğrenildi.

2 saatlik görüşme olumlu bir atmosferde gerçekleşti. Özellikle İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının ardından ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi üzerinde durulduğu, bankacılık sektöründe işbirliği başta olmak üzere, ticaret hacminin artırılması, gümrük kapılarının kapasitesinin yükseltilmesi, kara ulaştırmasında yaşanan, gümrük kapılarında TIR kuyruklarının önlenmesi ve karşılıklı yatırımların artırılması konusunda mutabık kalındığı kaydedildi.

Başta Suriye ve Irak olmak üzere bölgesel konuların detaylı bir şekilde ele alındığı görüşmede, Suriye krizinin çözümü sürecinde bu ülkenin bütünlüğünün korunması ve insani dramın bir an önce sona erdirilmesi konusundaki gayretlerin sürdürülmesi de gündeme geldi.

Başbakan Davutoğlu’nun, PKK, PEJAK, PYD ve DAEŞ gibi terör örgütleri ile mücadele konusunda Türkiye’nin kararlığını vurguladığı görüşmede, İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin de DAEŞ, PKK ve tüm uzantılarının İran ve Türkiye'nin ortak düşmanı olduğunu ifade etti.

Görüşmede, Türkiye'nin İslam İşbirliği Teşkilatı dönem başkanlığı döneminde İslam ülkelerinin arasındaki ihtilafların giderilmesi, üye ülkeler arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve İslamofobia ile mücadele konularında birlikte çalışılmasında mutabık kalındığı öğrenildi. Görüşmede, iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin sıklaştırılması konusunda da görüş birliğine varıldı.