Cumhurbaşkanı Danışmanı Çevik: 24 Haziran'dan sonra yeni çözüm süreci olabilir

Cumhurbaşkanı Danışmanı Çevik: 24 Haziran'dan sonra yeni çözüm süreci olabilir
24 Haziran seçimlerine doğru ilk kez 'çözüm süreci'ne ilişkin açıklama yapıldı. Çok uzun süredir buzdolabında bekletildiği bilinen sürecin, PKK silah bırakmadığı sürece gerçekleşmeyeceği konuşuluyordu. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik, seçimden sonra yeni bir çözüm süreci başlayabileceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İlnur Çevik Haberturk TV'de Kübra Par'a verdiği röportajda "Türkiye ABD ile ilişkilerine nokta koyamaz ama virgül koyabilir" dedi.

İlnur Çevik, Türkiye'nin ABD'ye rağmen Afrin'e girdiğinin altını çizdi. ''Türkiye eskiden böyle adımlar atamazdı zayıf bir ülkeydi" değerlendirmesinde bulundu. 

"TÜRKİYE AFRİN'E, EL BAB'A GİREMEZ'' DENİLDİ AMA GİRDİ"

Türkiye ABD ile ilişkilerine virgül koyabilir mi sorusuna, Çevik ''Türkiye yapamaz denilen adımları attı, Afrine'e giremez denildi girdi, El Bab'a giremez denildi girdi'' cevabını verdi.

İSRAİL İLE İLİŞKİLER

İlnur Çevik, İsrail konusunda, ilişkilerin iptali durumunda Filistinlilerin zarar göreceğini ifade etti. İsrail ile Türkiye'nin Suriye'de bazı karşılıklı çıkarları olduğunu düşünen Çevik, ''İsrail Türkiye'yi kolay kolay bir kenara itemez, Türkiye de İsrail'i itmek istemez'' dedi. Arap ülkelerinin bir kısmının Filistin'e arkalarını dönerek İsrail ile beraber haraket ettikleirni ve HAMAS'a karşı adım attığını belirten Çevik, Kudüs sözkonusu olduğunda ise durumun değiştiğini belirtti.

AFRİN MESAJI

Türkiye'nin itirazının medya önünde kalıp kalmadığının sorulması üzerine İlnur Çevik, Afrin konusuna atıf ile Türkiye'nin akıllıca girişimler ile olayları kendi lehine çevridiğini hatırlattı ve Türkiye'nin atacağı adımları atmaktan çekinmediğini ifade etti.

MUHARREM İNCE'NİN FETHULLAH GÜLEN MESAJINA CEVAP

Muharrem İnce'nin ''Gülen'in iadesini isteyeceğim vermezlerse İncirlik'i kapatacağım" sözlerinin hatırlatılması üzerine Çevik ''Bekara karı boşamak kolaydır'' dedi.

"DEMİRTAŞ, SERBEST BIRAKILMAMALI"

Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılması yönünde kanaat belirten Ak Partili isimlerin ifadeleri hatırlatılan Çevik, bırakılmaması gerektiğini düşündüğünü, Kobani olaylarında insanları sokağa sürdüğünü ve Hendek olaylarını başlattığını ifade etti.

"ÇÖZÜM SÜRECİ" MESAJI

İlnur Çevik "Seçimlerden sonra Sayın Cumhurbaşkanımızın Kürtler konusunda o bölge insanını rahatlatacak bir takım girişimlerde bulunacağına inanıyorlar. Seçimden sonra yeni çözüm süreci olabilir" dedi.

"BÖLGE İNSANI BARZANİ'YE TAVIR NEDENİYLE RAHATSIZ"

Bölge insanının, Türkiye'nin Barzani'ye sert hareketinden rahatsız olduğunu ifade eden Çevik, MHP ile ittifaktan da çok mutlu olmadıklarını söyledi.

"'AF' BİR ÇIKMAZ SOKAK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın af konusuna fazla girmek istemediğini belirtti. ''Bu bir çıkmaz sokak '' diyen Çevik ''Bence de çok parlak bir fikir olmayabilir'' yorumunu yaptı.