CHP ve HDP'den 'Suriyelilere vatandaşlık için' referandum çağrısı

CHP ve HDP'den 'Suriyelilere vatandaşlık için' referandum çağrısı
İki partinin Genel Başkanları da grup toplantılarında aynı konuyu ele aldı. İki isim de referandum çağrısında bulundu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bayram sonrası ilk grup toplantılarını dün Meclis'teki grup kürsülerinden gerçekleştirdi.

Her iki isim de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadeleri ile gündeme oturan "Suriyelilere vatandaşlık" konusuna değindi. Hem Kılıçdaroğlu hem Demirtaş "Referandum yapalım" dedi.

İşte o ifadeler:

SELAHATTİN DEMİRTAŞ NE SÖYLEDİ?

Grup kürsüsünden yaptığı açıklamada şunları ifade etti: "AKP hükümetinin insani bir nedenden çok siyasi bir neden güttüğünü söyledik, nitekim çıktı. 'Suriyelileri vatandaş yapacağız' diye bir şey attı ortaya. Buna bir defa Cumhurbaşkanı kendisi karar veremez, böyle bir yetkisi de yok. Çok güveniyorsan kendine, referanduma götür, bakalım halk ne düşünüyor. Halkı ikna etmeden, milliyetçiliği kışkırtarak, bir kez daha Suriyeli kardeşlerimize karşı ırkçı, şoven dalgayı büyüterek bu meseleyi çözemezsiniz. Adam çıkıyor bir laf atıyor ortaya, 'Suriyelileri vatandaş yapacağız, TOKİ'ye yerleştireceğiz.' Bu kadar basit mi bu iş? 'Aralarında avukatlar, doktorlar var' diyor. Haşa karpuz seçer gibi Suriyeli seçecek. Sen, Suriyelinin diploması ile uğraşacağına önce kendi diplomanla bir uğraşsaydın, onu bir çözseydin daha iyi olurdu. Bu işin kalıcı çözümü vatandaşlık falan değil, Suriye'de barıştır."

GÖÇ ve GÖÇMEN BAKANLIĞI

Demirtaş, "Göç Bakanlığı" veya "Göçmen Bakanlığı" kurulması önerisini yineledi.

KILIÇDAROĞLU NE SÖYLEDİ?

Kılıçdaroğlu da konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"6 milyon işsiz var. 17 milyon fakirimiz var. Ben Suriyelilere karşı değilim arkadaşlar. Onlar da insan bizim misafirimiz. Onlara niye geldiniz demedik. Ölümden açlıktan kaçıyorlar. Kimse Türkiye'de pek kalmak istemiyor. Libya'ya Katar'a gideceğim demiyor Avrupa'ya Almanya'ya Fransa'ya gideceğim diyor. Orada insan hakları var diyor. Niye, hangi gerekçeyle veriyoruz vatandaşlığı? TOKİ konutlarını vereceğim diyorsun, kardeşim Suriye'de yanan yıkılan evler var onları yapalım. Avrupa Birliği'nden de yardım alalım. Savaşın bitmesi lazım Suriye'nin onarılması lazım. İlla diyorsan ki biz bunu yapacağız. Sen düne kadar hep milli irade diyordun değil mi? O zaman gel kardeşim bir referandum yapalım şu millete bir soralım, hodri meydan. Vatandaş Suriyeliye kızıyor. Bu yanlış arkadaşlar. Savaştan kaçmışlar. Suriyeliyi senin başına musallat eden hükümete kızacaksın kardeşim.''