Baykal: Abdullah Gül benim cumhurbaşkanı adayım değil

Baykal: Abdullah Gül benim cumhurbaşkanı adayım değil
CHP Antalya milletvekili ve eski genel başkanı Deniz Baykal, 'Abdullah Gül benim cumhurbaşkanı adayım değildir, onun cumhurbaşkanı olmasına karşı çıktım ve bununla iftihar ediyorum' dedi.

CHP Antalya milletvekili ve eski genel başkanı Deniz Baykal, 'Abdullah Gül benim cumhurbaşkanı adayım değildir, onun cumhurbaşkanı olmasına karşı çıktım ve bununla iftihar ediyorum' dedi.

CHP Antalya milletvekili Deniz Baykal, "Gül Yüzde 49'un adayı olabilir" sözleri sonrası başlayan tartışmalara ilişkin konuştu.

"Ben Türkiye hesabı ile meşgulüm. Abdullah Gül benim cumhurbaşkanı adayım değildir, onun cumhurbaşkanı olmasına karşı çıktım ve bununla iftihar ediyorum" diyen Baykal, "Bundan sonrası için de hiçbir şekilde benim öneriyor olmam söz konusu değil. Ben hem bir yandan onu önermek hem bir yandan onun adaylığını etkisizleştirmekle suçlanıyorum falan" ifadelerini kullandı.

'KURULTAY GİRİŞİMİ İÇİNDE DEĞİLİM'

Habertürk ekranlarında Didem Arslan Yılmaz'ın sorularını yanıtlayan Baykal, CHP'deki kurultay tartışmalarına ilişkin de şu ifadeleri kullandı:

Kurultay girişimi içinde değilim, çözümü mutabakatta görüyorum. Evet bir değişime ihtiyaç var. Ben bunu Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'na defalarca söyledim. 'Referandum sürecine bunu yaparak girelim' dedim. Önümüzdeki konu parti içi tartışma konusu değil. Böyle bir çaba içinde değilim. 'Türkiye bu anayasa dayatmasından nasıl kurtulur' ona bakıyorum. Ben parti içi kavga anlayışı içinde konuşmuyorum.

Bizim derhal Türkiye olarak CHP olarak demiyorum, bu tehlike karşısında bir düzen tutalım kaptırmayalım. 'Erken harekete geçti' diyorlar geç bile kaldık. Cumhurbaşkanı partiye girdi. 10 gün sonra genel başkan oluyor. 10 gün sonra seçim kampanyası fiilen başlıyor. Cumhurbaşkanı ne yaptığını biliyor. Sen niye acele etmiyorsun?

KILIÇDAROĞLU'NA 'ERKEN' ELEŞTİRİSİ

Ben yenilmiş olmak istemiyorum, yenilen Mustafa Kemal olacak. Ben senin rahatlığına girmek zorunda mıyım? Bak (Cumhurbaşkanı Recep) Tayyip (Erdoğan) Bey ne yaptığını biliyor. Ne yapacağına karar vermemişsen 'erken' dersin. Bir kişi arıyorsan erkendir. Ama prensipleri koyalım. O yöntem zaman alacak yöntem ise o zaman geç bile kalındı. Dünyada adaylık belirleme işi nasıl oluyor ona bakalım.

Bir defa herkesin anlaması lazım; iki şans varsa ve bir aday belli ise, Türkiye'nin geriye kalan kısmı bir aday arayışı içinde ise, bunu üstlenme hakkı kimseye ait değildir. 'Biz belirleriz' demek olmaz. Tayyip Bey'in karşısına aday çıkaracak bir toplumsal süreç ortaya koymak lazım.

Aday olmak isteyen herkes aday olsa Ramazan'dan sonra mesela. Güvenilir bir seçim yöntemi organize edelim. Bir an için düşünün. Bunu yapmayı teklif etse bütün oylar kullanılsa ve oradan bir aday çıkarsak, işler değişir.

Kişisel saplantıların dışında hiçbir engel yoktur. 'Biz yapacağız' diyenler varsa buna gerek duymayabilirler. Ciddi bir aday arayışı içinde iseler bunu düşünsünler. Böyle bir yöntem ile seçim kazanma konusunda en ciddi adımı atmışsınız demektir.