CHP 36. Olağan Kurultayı genel başkan kim olacak?

CHP 36. Olağan Kurultayı genel başkan kim olacak?
CHP 36. Olağan Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda yapılıyor. İki gün sürecek kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi, ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) ile Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri belirlenecek.

CHP 36. Olağan Kurultayı bugün saat 10.00'da Ankara Spor Salonu'nda başladı. Genel başkanlık yarışının Kemal Kılıçdaroğlu ve Muharrem ince arasında geçmesi bekleniyor. Son sözü 1266 delege söyleyecek.

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı'nın yapılacağı Ankara Spor Salonu'na davetliler gelmeye başladı. Teması "Adalet ve Cesaret " olarak belirlenen kurultayı izlemek için gelenler, yoğun güvenlik önlemleri altında salona alınıyor. 

AK PARTİ'DEN FLAŞ KARAR

CHP'nin 36. Olağan Kurultayı ile ilgili son dakika gelen bilgiye göre AK Parti, CHP Kurultayı'na Temsilci göndermeme kararı aldı.

PARTİ MECLİSİ'NDE KIYASIYA YARIŞ: Kulislerin hareketlendiği PM için CHP milletvekillerinin büyük bir kısmının aday olması beklenirken, toplam aday sayısının 500'ü geçeceği tahmin ediliyor. Genellikle "çarşaf liste"nin tercih edildiği kurultaylarda, 52 PM üyesi doğrudan delege tarafından seçiliyor. Genel Başkan tarafından Bilim Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) üyeliği için gösterilen 8 isim de doğrudan PM'ye giriyor.

BİRLİK TEMALI AFİŞLER:  Kurultay için salon hazırlıkları tamamlanma aşamasına geldi. Ses, ışık ve sahneyle ilgili çalışmaların sürdüğü salonun orta bölümüne bin 266 delegenin oturması için yer ayrıldı.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, CHP'nin bugüne kadarki genel başkanlarının fotoğraflarının asıldığı salonda, partililere Türk bayrağı ve parti flamaları dağıtılıyor. Ağırlıklı olarak mavi rengin kullanılacağı kurultay salonunda, "Biz adaletli bir Türkiye istiyoruz", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Biz biriz, biz bütünüz, biz vatanseveriz" şeklinde afişler asıldı.

BÜYÜKERŞEN DİVAN BAŞKANI OLACAK: Kurultayın Divan Başkanının ise Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in olması bekleniyor. Büyükerşen'in ortak imza ile aday gösterileceği belirtiliyor.

Öte yandan kurultayı yaklaşık bin 200 basın mensubunun izlemesi bekleniyor. Basın mensuplarının çalışması için geniş bir yer ayıran CHP, kullanılacak teknik ekipman için de her türlü altyapıyı hazırladı.

Kurultaya, sanatçılardan siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerine, büyükelçilerden eski siyasilere kadar 10 binin üzerinde kişi davet edildi.

Kurultayda, engelliler de unutulmadı. Kurultayda konuşmalar, işitme engelliler için işaret diline çevrilecek. Kurultay alanında yaklaşık 600 polis, 200 özel güvenlik görevlisi ve 200 partili güvenlik amacıyla görev alacak.

YÜZDE 10 DELEGENİN İMZASI GEREKİYOR: CHP'de şimdiye kadar Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu dışında Yalova Milletvekili Muharrem İnce, eski İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal, eski Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, eski CHP İstanbul Ümraniye İlçe Başkanı Alparslan Çabuk genel başkanlığa aday adayı olduğunu açıkladı.

EN CİDDİ ADAY MUHARREM İNCE: Parti tüzüğüne göre, genel başkanlığa aday olmak isteyenlerin toplam delegenin yüzde 10'unun imzasını alması gerekiyor. Buna göre aday adaylarının 126 delegenin imzasıyla başkanlığa aday olabilecek. Aday adayları arasında bu rakama Kılıçdaroğlu dışında sadece Muharrem İnce'nin ulaşması bekleniyor.

KILIÇDAROĞLU 2010'DA SEÇİLMİŞTİ: Kemal Kılıçdaroğlu, CHP'nin genel başkanlık koltuğuna 2010'da, dönemin CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın istifasının ardından gerçekleştirilen 33. Olağan Kurultay'da seçilmişti.

Bu tarihten itibaren, 18-19 Aralık 2010, 26 Şubat 2012, 27 Şubat 2012 ve 5-6 Eylül 2014'te olağanüstü, 17-18 Temmuz 2012 ve 16-17 Ocak 2016'da olağan kurultaylar gören Kılıçdaroğlu, şimdi 36. Olağan Kurultay'a hazırlanıyor.

Bir sürpriz yaşanmazsa seçilmesine kesin gözüyle bakılan Kılıçdaroğlu'nun hem PM'de hem de MYK'da önemli oranda değişikliğe gitmesi bekleniyor.