Van'da korona testleri nerelerde kimlere yapılıyor? İşte Van'ın test kapasitesi

Van'da korona testleri nerelerde kimlere yapılıyor? İşte Van'ın test kapasitesi
Van'da korona virüs testlerinin nerelerde yapıldığı ve kimlere yapıldığı merak ediliyordu. Van Postası Gazetesi'nden Ziya Türk Van'da korona testleriyle ilgili detaylara ulaştı ve Van'da korona virüs testinin hangi belirtileri gösterenlere yapıldığını açıkladı.

 Korona virüs salgınının Çinde başlaması ile birlikte Türkiye de tedbirlerini almaya başladı. Hızlı bir çinden gelen uçaklardaki yolcuları termal kamera ile kontrolden geçirmeye başlayan Türkiye, salgının İran'a sıçraması ile birlikte kara sınır kapılarını yolcu geçişine kapattı.

Bir yandan korona virüs ile ilgili tedbirlerini alan Türkiye, diğer yandan korona virüs vakalarını tespit edebilmek için kendi test kitini üretmek için çalışmaları başlattı. Çin'den de getirtilen hızlı test kitleri ile yapılan testlerde çelişkili sonuçların çıkma oranı yüksek olunca, yerli üretim test kitleri ağırlıklı olarak kullanılmaya başlandı. 

VAN'DA KAÇ CİHAZ İLE KORONA VİRÜS TESTİ YAPILIYOR?
Türkiye genelinde 81 ile dağıtılan yerli test kitlerinden başlangıçta bir tanesi de Van'a gönderildi. SBÜ Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde korona virüs test çalışmalarında görev alacak personelin eğitiminden sonra, Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile Van'da bir cihaz ile yapılmaya başlandı. Bir defada ortalama 30 testi 3 saatte yapabilen cihaz ile Van'da günlük 150 civarında korona virüs testi yapılabiliyordu.  

Daha sonra Van'a ikinci cihaz geldi. İkinci cihaz ile ilgili personel eğitimleri de tamamlandıktan sonra günlük olarak yapılan testlerin sayısı 300 civarına çıktı. Son olarak Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi'ne de test cihazı geldi. Sağlık Bakanlığı'nın onayı ile birlikte personel eğitimleri de tamamlandı. Üçüncü cihazın da çalışması ile Van'da günlük olarak ortalama 500 civarında korona virüs testi yapılabiliyor. 

Başlangıçta Ağrı ve Bitlis'teki korona virüst testleri de Van'da yapılıyordu. Ancak Ağrı ve Bitlis Tatvan Devlet Hastanelerine de test cihazı geldi. İlgili personelin eğitimleri de Van'da yapıldı. Artık Ağrı ve Bitlis illerin testleri o illerdeki devlet hastanelerinde yapılmaya başlandı.

KİMLERE KORONA VİRÜS TESTİ YAPILIYOR?
Durumundan şüphelenen herkese korona virüs testi yapılmıyor. Korona virüs testi Bilim Kurulu'nun tavsiyesi doğrultusunda Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kurallara göre yapılıyor.

Van giriş-çıkışlarında, hastane girişlerinde ve sirkülasyonun yoğun olduğu kamu kurulşarının girişlerinde yayıpan ateş ölçümü sonucunda durumu şüpheli olanlar, rahatsızlık şikayetleri korona virüs belirtileri ile benzer olanlar, ev karantinasında olanlardan rahatsızlananlar, sağlık kuruluşlarındaki ilgili doktorların gerekli gördüğü kişilere korona virüs testi yapılıyor.

Van'da hergün 500 kişiye test yapılmıyor. Ancak Van'ın günlük 500 kişiye test yapabilme kapasitesi var. 

Korona virüs salgın ile mücadele kapsamında Van'da başlayan test çalışmaları ile 6 bin kişiye test yapıldı. 

Kaynak: Van Postası Gazetesi