Vajinismus Nedir?

Vajinismus Nedir?
Kadınlarda cinsel birleşmenin gerçekleştiği organ olan vajinanın (vajenin) etrafındaki kasların, istem dışı ve anlık kasılmalarıyla ortaya çıkan tabloya vajinismus denir.

Kadınlarda cinsel birleşmenin gerçekleştiği organ olan vajinanın (vajenin) etrafındaki kasların, istem dışı ve anlık kasılmalarıyla ortaya çıkan tabloya vajinismus denir. Bu istemsiz kasılmalar, kişinin ya cinsel ilişkiye girememesine ya da cinsel birleşmenin çok zor ve ağrılı olmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden vajinismus tedavisi, kişinin sağlıklı bir cinsel hayata kavuşabilmesi için büyük önem taşımaktadır.

kaynaklı kasılmalar cinsel ilişki esnasında ortaya çıkabildiği gibi tampon kullanımı veya doktor muayenesi gibi durumlarda da gerçekleşebilmektedir. Kasılmalara sebep olan kaslar, vajinayı çevreleyen pelvik taban kaslarıdır. Bu kaslar pubik kaslar olarak isimlendirilir ve düz kas sınıfına girerler. Diğer organlarda bulunan düz kaslar gibi refleks olarak kasılırlar. Bu nedenle vajinismus tablosu kişinin isteği dışında, istemsiz vajinal kasılmalar şeklinde gerçekleşmektedir.

Vajinismus hastalığı, dünyada oldukça yaygın görülen ve ülkemizde de yaklaşık her on kadından birinin yaşadığı bir sıkıntıdır. Bu nedenle pek çok çiftin cinsel hayatlarını olumsuz etkileyen, psikolojik pek çok soruna sebep olan bir durumdur.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus hastalığının pek çok göstergesi ve belirtisi vardır. En yaygın belirtilerden biri hastanın hiç cinsel ilişkiye girmemiş olmasıdır. Tedavi edilmeden önce vajinismus hastalarının önemli kısmı bakire olabilmektedir. Bazı durumlarda da hasta cinsel ilişkiye girebilmekte ancak tüm süreç çok sorunlu, ağrılı ve sancılı olmaktadır. Cinsel ilişkide ağrı durumu tıpta disparoni olarak adlandırılır. Ayrıca jinekolojik muayenenin kasılma ve spazmlar nedeniyle gerçekleştirilememesi, vajinal tampon ve fitil kullanılamaması, birtakım durumlarda cinsel birleşmenin sadece belirli pozisyonlarda gerçekleştirilebilmesi, penisin sadece bir kısmının vajinal kanala girebilmesi gibi sorunlar da vajinismus belirtisi olabilmektedir.

Bunun yanında bir çok vajinismus hastası, cinsel birleşme öncesinde psikolojik bazı belirtiler gösterir. Kişinin genital bölgesinde yırtılma, kanama gibi durumların ortaya çıkmasından korkması, canının çok acıyacağını düşünmesi gibi psikolojik birtakım olumsuz düşünceler sıkça gözlenmektedir. Pek çok hasta özellikle kendi vücuduna yabancılaşmakta, genital bölgesine bakmakta bile sorun yaşamaktadır.

Vajinismus Nedenleri Nelerdir? Vajinismus Neden Olur?

Temel olarak vajinismus (vaginismus) probleminin nedenlerini iki ana başlıkta inceleyebiliriz. Bu problemin hastaların %90 dan fazlasında görülme sebebi psikolojik, geri kalanlarda ise yapısal bir sorunla ilişkilidir.

Psikolojik nedenli vajinismus; yanlış cinsel eğitim, toplumsal ve ahlaki baskı sonucu gelişen cinsel birleşmeyle ilgili olumsuz görüşler, özellikle çocukluk döneminde yaşanmış cinsel travmalar, kızlık zarı ile ilgili kişinin duyduğu yanlış bilgiler ve korku, yanlış jinekolojik muayene gibi nedenlere dayanabilmektedir. Bunların yanında, yapısal ve psikolojik bir kaynağı olmamasına rağmen problemin gözlendiği durumlar da vardır.

Yapısal kaynaklı ortaya çıkan vajinismus ise pelvik inflamatuar hastalıklar, vajinal enfeksiyonlar, doğuştan gelen birtakım anatomik anormallikler (örneğin kızlık zarının birleşmede problem yaratacak kadar kalın duvarlı veya yüksek kenarlı olması), vulvar vestibulit sendromu ve birtakım kist gibi yapılar nedeniyle görülebilir.

Vajinismus hastalığının yukarıda bahsedildiği gibi çok farklı nedenleri olabilmesinden ötürü, hastanın bir jinekolojik değerlendirmeden geçmesi ve kesin olarak vajinismus tanısı alması, tedavinin başarılı olabilmesi adına oldukça önemlidir.

Vajinismus Tanısı Nasıl Konur?

Bir jinekolog tarafından gerçekleştirilen ve oldukça kısa süren, ağrısız bir jinekolojik değerlendirme ile vajinismus teşhisi yapılabilmektedir. Alanında deneyimli bir jinekolog tarafından kesin tanı konulmadan bir tedaviye başlanması doğru değildir.

Vajinismus Türleri, Çeşitleri Nelerdir?

Vajinismus, yukarıda belirtildiği gibi problemin kaynağına göre ayrılabildiği gibi sorunun ortaya çıkma zamanına göre primer ve sekonder olarak da sınıflandırılabilmektedir.

Primer Vajinismus – Sekonder Vajinismus Nedir?

Hastalarda ilk cinsel birleşme ile ortaya çıkan vajinismus, primer vajinismus olarak adlandırılır. Öncesinde normal olarak cinsel ilişkiye girebilen ancak yaralanma, enfeksiyon, cerrahi operasyon veya psikolojik travma gibi nedenlerle sonradan problem yaşayan kişilerde ortaya çıkan duruma ise sekonder vajinismus denir.

Vajinismus Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastaya kesin teşhis konulduktan sonra, eğer vajinismus tablosu yapısal bir sorunla alakalı ise bu sorunun ortadan kaldırılması şeklinde tedavi gerçekleştirilir. Anatomik sıkıntıların büyük çoğunluğunda çok basit bir cerrahi işlem ile sorun giderilebilmektedir. Enfeksiyon gibi bir alt neden varsa, bu durumda da enfeksiyonun ortadan kaldırılması gerekir.

Eğer hastanın problemi psikolojik sebepler kaynaklıysa, jinekolojik muayenenin ardından bilişsel terapiye başlanmalıdır. Bilişsel terapi temel olarak kadının vücudunu doğru tanımasına ve kendisi hakkında bildiği yanlışların giderilmesine dayanır. Bu yaklaşımda görsel materyaller ve maketler kullanılmaktadır. Vajinismus sorunu yaşayan pek çok kadın, kendi vajinalarının normalden daha dar veya problemli olduğu gibi birtakım düşünceler geliştirmektedir. Vajinismus bilişsel terapi ile bu düşünceler ortadan kaldırılır.

Bilişsel terapi sonrasındaki aşama ise davranışsal terapidir. Davranışsal terapi, hastanın cinsel birleşmedeki olumsuz davranışlarının ortadan kaldırılarak doğru ve uyumlu yaklaşımların benimsenmesi odaklıdır.

Vajinismus tedavisinde hastanın isteği doğrultusunda eşleri de rol alabileceği gibi kişinin tek başına tedavi alması da mümkündür.

Vajinismus Egzersizleri Nelerdir? Vajinismus Egzersizleri Nasıl Yapılır?

Tedavi sürecinde vajinismus egzersizleri hastanın istekleri doğrultusunda ve doktorun uygun gördüğü şekilde planlanır. Bu egzersizler arasında ayna tutma egzersizleri, nefes teknikleri, pelvik taban kaslarına yönelik Kegel egzersizleri, vajinismus parmak egzersizleri, dokunma egzersizleri gibi pek çok farklı yaklaşım bulunmaktadır. Bunların ne şekilde yapılmaları gerektiği, doktor tarafından detaylı bir şekilde hastalara anlatılır.

Vajinismus Hipnoz Tedavisi Nedir?

Vajinismus hipnoz tedavisi ya da hipnoterapisi, son dönemde kullanılabilen tekniklerden birisidir. Tedavi sürecindeki cinsel terapilere ek olarak, doktorun önerdiği durumlarda kullanılabilmekte ve tedaviye katkı sağlayabilmektedir.

Vajinismus Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Vajinismus Kadınlar Kulubü gibi pek çok sosyal medya ortamında en çok merak edilen ve tartışılan konulardan biri de tedavi süresidir. Tedavi süresi kişiden kişiye göre farklı olabilmekle beraber son dönem yaklaşımların da yardımıyla pek çok durumda, birkaç hatta bir gün sürede bile tedavi gerçekleşebilmekte ve hastalar bu kısa sürenin ardından cinsel hayatlarında normale dönebilmektedir.

Vajinismus Tedavisi Yapan Doktorlar

Vajinismus tedavisi yapan doktor ve merkez seçimi, hastanın bir an önce sağlığına kavuşabilmesi adına önemlidir. Alanında deneyimli ve uzman bir doktor tarafından gerçekleştirildiğinde çok kısa sürede ve başarılı bir şekilde tedavi tamamlanabilmekte, hasta cinsel yaşamına hemen dönebilmektedir.

Vajinismus Tedavisi Ücretleri

Vajinismus tedavisi fiyatları, çeşitli etkenlere göre değişkenlikler gösterebilmektedir. Hastanın durumuna ve doktora göre vajinismus seans ücreti farklı olabilir, bazı durumlarda tek seans yeterliyken bazı durumlarda seans sayısı artabilir. Ayrıca İzmir vajinismus tedavisi fiyatı ile başka bir şehirdeki fiyat aynı olmayabilir. Benzer şekilde 2016 ve 2017 vajinismus tedavisi fiyatları da birtakım değişiklikler gösterebilir. Vajinismus problemi ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için bize 0(232) 421 90 50 numaralı telefondan ulaşabilir ya da bizi ziyaret edebilirsiniz.

Çiftler Açısından Vajinismus Nedir?

Bir çok kişinin aklında vajinismus probleminin sadece kendi başlarına gelen bir hastalık olduğu yönünde yanlış kanılar bulunmaktadır. Çiftler çok özel ve mahrem olarak nitelendirilen bu sorunu en yakınları ile dahi paylaşamamakta ve bu sorunu kendi içlerinde yaşayarak büyütmektedirler. Ancak bununla beraber gerek internet ortamında ve gerekse de diğer mecralarda biraz araştırma yapıldığında bu sorunu yaşayan kişiler sorunun sadece kendi başlarına gelmediğini bir çok çiftin bu konuda sorun yaşadığını ve yalnız olmadıklarını görüp farketmektedirler. Gerek dünya genelinde ve gerekse de ülkemizde özellikle son yıllarda vajinismusun çiftler arasındaki görülme sıklığında kayda değer bir artış yaşanmaktadır.

Öncelikle vajinismus sorununu yaşayan bir çok çiftin aklında “Vajinismus nedir, ne anlama gelir, bu sorunu neden yaşıyoruz?” ve benzeri sorular bulunur.

Vajinismus sorunu ile beraber yaşamak ve sürekli olarak bu sorunla boğuşmak çiftlerin enerjilerini tüketmekle beraber, kişilerde gizli bir depresyona yol açmakta ve hatta kişinin hayata bağlılığını dahi etkilemektedir.

alan çiftlerde ise adeta hayata yeniden doğuş yaşanmakta ve bu sorunla ilgili olarak geçmişte yaşanmış olan sıkıntı ve mutsuzluklar çabuk bir şekilde unutulmaktadır ve bu duruma bağlı olarak çiftlerde cinselliğe dair umutlar ve mutluluklar aylar ya da yıllar sonrasında yeni baştan yeşermektedir. Vajinismus tedavisi bu nedenle oldukça önemlidir.

Vajinismusun anlamı, cinsel ilişkide ön sevişme olarak adlandırılan dönemde bir sorun olmamasına rağmen birleşme zamanında kadının kendisini kasarak eşiyle birleşme olasılığını ortadan kaldırması durumudur. Sonuç olarak ilişki sırasında vajinanın istemsiz kasılması sebebiyle penis bir bariyerle engellenmekte ve içeriye girememektedir.

Vajinismus hastalarının büyük bir kısmı cinsel ilişki esnasında sadece vajina kaslarını değil karın, kasık, bel, kalça bölgelerindeki kaslarını da kasabilmektedirler. Hatta sorunu büyük boyutta olan hastaların ayak parmaklarından çene kaslarına kadar istemsiz kasılmalar gerçekleşebilmektedir.

Cinsel ilişki esnasındaki bütün bu kasılmaların özelliği kişinin iradesi dışında, kendi kontrolü olmadan gerçekleşmesidir. Vücuttaki bütün bu kasılmalara bağlı, kişilerde ilerleyen saatlerde “myalji” olarak adlandırılan yaygın kas ağrıları görülebilmektedir.

Şayet çift cinsel ilişkinin öncesinde, herhangi bir fiziksel cinsel birleşme olmayacağına yönelik olarak birbirlerine bir güvence vermişse, ilişki daha keyifli bir hale gelebilmektedir. Fakat ilişki sonrasında cinsel birleşmenin gerçekleşeceğini düşünen kadınlarda, kaygı kaynaklı olarak, ön sevişme sürecinde haz duyma eksikliği de ortaya çıkabilmektedir.

Vajinismus Nedir? Vajinismus İlk Gece Korkusu mudur?

Kimi cinsel terapistlerce ortaya konulan tanımlamalardan biri de vajinismusun ilk gece korkusu olduğudur. Bu önermede doğruluk payı bulunmaktadır, gerçekten de bazı toplumlarda, vajinismus genel olarak ilk gece ile ilgili olarak kulaktan kulağa aktarılan ve abartılı içeriklere sahip çeşitli söylemler sonucunda gelişmektedir. Bu durumdan da anlaşılacağı üzere ilk gece korkusu olarak nitelendirilen psikolojik durum kadında vajinismus sorununun en kayda değer sebebidir. İlk gecedeki ilşkide aşırı oranda ağrı, acı ve kanamaya yönelik korku, vajinismus hastalarında yüksek oranlarda görülmektedir. Bu nedenden dolayı vajinismus ‘ilk gece korkusu’ ya da ‘gerdek gecesi korkusu’ olarak da bilinmektedir.

Vajinismus, Negatif Bir Koşullanmadır

Vajinismus sorunu, kimi durumlarda bir ya da birkaç defa ağrılı ve kasılmalı cinsel birleşmenin akabinde, hiçbir şekilde cinsel ilişkiye girememe şeklinde de kendisini gösterebilmektedir. Kadın ilişki esnasında acı hissetme duygusunu bu şekilde bilinçaltına iyice yerleştirmiş olacaktır. Bu sayede artık süregelen ilişkilerin tamamında acı hissi düşüncesi yerleşerek, kişide bir ‘negatif koşullanma’ (kendi kendini şartlama) şeklinde zihne yerleşecektir. Bu negatif koşullanma durumu da ilişki esnasında meydana gelen kasılma neticesinde gerçekten de acı hissinin duyulmasına sebep olmaktadır.

Daha fazlası: