Miyom Nedir?

Miyom Nedir?
Miyom üreme çağındaki kadınların genelinde (yaklaşık olarak %20’sinde) görülen, kansere dönüşmeyen iyi huylu yapılardır. Miyomlar, yerleştikleri alana ve büyüklüklerine göre belirti vermektedir.
üreme çağındaki kadınların genelinde (yaklaşık olarak %20’sinde) görülen, kansere dönüşmeyen iyi huylu yapılardır. Miyomlar, yerleştikleri alana ve büyüklüklerine göre belirti vermektedir. Bu belirtiler genellikle adet kanamasının artması ya da adet düzensizlikleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Miyom, kısırlığa yol açabilen bir sorun olduğu için belirli büyüklüğe ulaşmış miyomların cerrahi olarak çıkartılması önerilmektedir. Miyomlar yaygın olarak 35-45 yaş aralığında görülmektedir. Ancak daha küçük ya da daha büyük yaşta da görülebilir.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

Miyom belirtileri her kadında farklı nitelikte ve şiddette olabilmektedir.

Ancak yaygın olarak görülen belirtiler:

nın fazla gelmesi,

• Adet dönemi dışında ara kanamalar, lekelenmeler,

• Karın ve rahim bölgesinde büyüme,

• Cinsel ilişki sırasında ağrı,

• Adet dönemlerinde bel ve kuyruk sokumunda ağrı,

• Sık sık idrara çıkma isteği, idrara çıkarken zorlanma,

• Bağırsaklarda oluşturdukları basınç sebebiyle kabızlık,

• Kısırlık.


Miyomların yaygın olarak yol açtığı belirti ise adet kanamalarında düzensizliktir. Adet kanamaları kapsamında sebep olduğu belirtiler, anemiye yol açabileceğinde uzun vadede problemler meydana gelebilir.

Hangi Miyomların Alınması Gerekir?

Hastanın belirtileri şiddetliyse ve miyomlar ciddi problemlere yol açıyorsa, doktorun uygun görmesi neticesinde miyomların ameliyatla alınması gerekebilir. Adet kanamasının artmasına yol açan miyomlar, uzun vadede anemi yani kansızlığa sebep olabilmektedir. Adet kanamaları dışında ara kanamalar da meydana geliyorsa, gebelik oluşumu engelleniyorsa, düşük riski söz konusu ise miyomların cerrahi yöntemlere başvurularak alınması gerekmektedir. Ancak miyom, adet kanamasında düzensizliklere yol açmıyor ve kadının hayat kalitesini etkilemiyorsa yakından takip edilmesi ve sık sık kontrol edilmesi yeterli olacaktır. Daha fazla soru ve bilgi için lütfen adresini ziyaret edin.