Kanser hücreleri terörist gibi

Kanser hücreleri terörist gibi
Tarsus İlçe Sağlık Müdürlüğü, kanser ve jinekolojik kanserler konusunda Aile Destek Merkezi kursiyerleri ve Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik bir seminer düzenledi.
Tarsus Belediyesi Nikah Salonundaki seminerde Medical Park Tarsus Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Alper Ata ile Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, salondaki 250 kişiyle bir araya geldi. Doç. Dr. Alper Ata, sunumunda kanser hücrelerini teröristlere benzeterek “Tıpkı teröristler gibi bölücüdür ve kontrolsüz çoğalır, hareket ederler ve gittikleri yere yerleşirler. Üstelik kanser hücreleri ölümsüzdür” dedi.

AŞILAR DÜZENLİ YAPILMALI

Kanserde erken tanının çok önemli olduğunu belirten Doç. Dr. Alper Ata, birçok kanser türünde tedaviye zamanında başlandığında iyileşme oranının çok yüksek olduğunu kaydetti. Doç. Dr. Ata, kanserden korunmak için sihirli bir formül olmadığını ancak bazı şeylerin riski azalttığını vurguladı. Doç. Dr. Ata bunları “Doğru beslenmek (Taze sebze-meyve yemek, işlenmiş kırmızı et, fast-food ve hazır gıdalardan uzak durmak), hareket etmek, verimli ve yeterince uyumak, sigara ve içkiden uzak durmak, güneşten korunmak, rahim ağzında ve karaciğerde iltihap yapan virüslere karşı aşıları düzenli olarak yaptırmak” diye sıraladı. Doç. Dr. Ata ayrıca, erken tanı için çok önemli olan tarama testlerinin kalın bağırsak, rahim ağzı, prostat, meme kanserlerinde hayat kurtarıcı olabileceğini belirtti.

BELİRTİ VERMEYEBİLİR

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt ise sunumunda jinekolojik kanserlerin belirti vermeden ilerleyebileceğine dikkat çekti. Jinekolojik kanser türlerini “Rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri ve vulva kanseri” olarak sıralayan Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt, erken teşhis için “Smear testi, rahim ultrasonu, HPV testi, mamografi ve meme USG” işlemlerinin yapıldığını kaydetti. Sunumların ve soru-cevap bölümünün ardından Tarsus İlçe Sağlık Müdürü Dr. Füsun Kaleli, Doç. Dr. Alper Ata ve Op. Dr. Sezin Saygı Özyurt’a teşekkür etti.