Uçan balıkların yolculuğuna duyarlılık artıyor

Uçan balıkların yolculuğuna duyarlılık artıyor
Van Gölü’nün endemik canlısı inci kefali balığının göçünün en güzel izlendiği Erciş ilçesindeki Deliçay balık bendine gelen çok sayıda ziyaretçi, balığın yolculuğuna tanıklık ediyor.

Van Ticaret Sanayi Odası (VAN/TSO) öncülüğünde kentteki gazeteciler de inci kefalinin yolculuğunda avlanmaması için mesaj verdi. Erciş ilçesinde balık göçünü izleyen TSO yönetimi ve gazeteciler, 'Van balığını koruyalım, güzelliğini paylaşalım' sloganıyla Van balığına sahip çıkılması çağrısında bulundu. Burada açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, inci kefalinin hem akıntıya karşı verdiği amansız mücadele hem de martılara yem olmamak için gösterdiği çabanın izleyenleri adeta büyülediğini belirterek, herkesi bu kutsal yolculuğa tanık olmaya çağırdı. Takva, “Bugün dünyanın en muhteşem doğa olayını izlemek ve insanların dikkatini buraya çekmek üzere geldik. Bu kavram basite indirgenecek bir durum değil. Bugün dünyada eşi benzeri olamayan bir doğa olayına tanıklık ediyoruz. Aşağı yukarı mayısın sonuna doğru başlayarak haziran ayının 20’sine kadar Van balığını izleme olanağımız var. Dünyada eşi benzeri olmayan bu doğa olayına bütün insanlığın dikkatini çekmek istiyoruz. Bu kutsal yolculukta endemik bir tür olan Van balığının Van denizinin sodalı suyundan tatlı sulara doğru bir göçü ve macerası söz konusudur” dedi.

"HERKESİ BU KUTSAL YOLCULUĞA SAYGI GÖSTERMEYE DAVET EDİYORUZ"

Van balığının bizlere Allah’ın emaneti olduğunu ifade eden Takva, şunları kaydetti:

“Özellikle Van balığının avlanma yasağının olduğu dönemde herkesi bu kutsal yolculuğa saygı gösterme anlamında bu inanılmaz doğa güzelliğine ve bu mistik olaya katkı sağlamaya davet ediyoruz. Halkımızın bu balığı avlamadan bu kutsal yolculuğa saygı göstermesi ve balıklarımızın üremesini sağlıklı bir şekilde tamamlamasını temin edecek yaklaşımda bulunması gerekir. Ben inanıyorum ki gelecek yıllarda milyonlarca insan bu üreme göçü döneminde bu muhteşem olayı izlemek için buralara geleceklerdir. Bu bizler için önemli bir meseledir."

"Allah bin 750 metre yükseklikte sodalı bir denizde burada yaşayan tek canlı olan Van balığını aslında bizlere emanet etmiştir" diyen Takva, "Dolayısıyla bu kutsal yolculukta bu emanete sahip çıkmak, buna saygı gösterip bunu korumak, milyonlarca yıldır devam eden bu serüveni gelecek milyonlarca yıla taşımak için ortak bir akla ihtiyacımız olduğuna inanıyoruz” diye konuştu.

Gazeteci Ayhan Yazlık da, balık göçünün Van'ın tanıtımı noktasında çok önemli bir unsur olduğunu ifade ederek, "Bizlerin halk dilinde Van balığı dediğimiz ve asıl ismi inci kefali olan balığımızın akıntının tersine göç ettiğine şahit oluyoruz. Dünyada uçan balıklar iki yerde görülmektedir. Ne yazık ki bizler bu değerimize sahip çıkamıyoruz. İnci kefalinin bu kutsal göçünü dünyaya duyuramıyoruz” dedi.

Ağrı’nın Patnos ilçesinden geldiğini anlatan Özlem Anıl ise, ailece balık göçünü izlemeye geldiklerini belirterek, “Van balığının göçünü duyduk. Ailece gezmek için geldik. Gerçekten buradaki manzara muhteşem. Herkesin gelip buraları görmesini isterim. Buraların daha da güzelleştirilerek insanların gelmelerinin sağlanması gerekir" diye konuştu.