Timurlenk Bozkurt'un yeni kitabı çıktı

Timurlenk Bozkurt'un yeni kitabı çıktı
Van'ın tanınan simalarından halk şairi Gazizade Molla Bozo'nun şair, yazar, siyaset adamı oğlu 86 yaşına varan Timurlenk Bozkurt, 7 yıldır bağlı olduğu hasta yatağında yazdığı "Egido'nun Hazin Sonu" isimli anı, öykü kitabı çıktı.
​Geçirdiği bir ameliyat sonucu 7 yıldır evindeki yatağından dışarı çıkamayan şair, yazar, siyaset ve cemiyet insanı Timurlenk Bozkurt, okuma  ve yazma azmini yeni bir kitaba dönüştürdü. Yatağında bilgisayarını dizinden eksik etmeyerek sosyal medya yoluyla arkadaşları, dostları ve sevenleriyle iletişim kuran, günlük gelişmeleri  televizyon ve internet sitelerinden takip eden, ilgisini çeken kitapları okuyarak yaşamını sürdüren Timurlenk Bozkurt'un öykü, anı ve gözlemlerinden oluşan "Egido'nun Hazin Sonu"  adlı kitabı okurlarla buluştu.

 "Saygı duyulacak örnek bir çaba"

 Tuşba Belediyesi tarafından kültür yayını olarak basımı yapılan  Bozkurt'un " Egido'nun Hazin Sonu"  adlı kitabı 207 sayfadan oluşuyor. 26 anı, öykü ve gözlemler yer aldığı kitabın önsözünü Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü gazeteci İkram Kali yazmış. Kali, kitabın özeti niteliğindeki önsözünde Van'ın sosyal siyaset hayatında emekleri olan, Van'ı seven, ilerleyen yaşına, kendisini yatağa hapseden sağlık sorunlarına rağmen yazıp, okuyarak hayattan kopmayan yazar ve şair Timurlenk Bozkurt'un  " Çocuklar Ağlamasın" şiir kitabından sonra yaşamına yer eden anı, öykü ve yaşanmışlıkları kitap haline getirmesinin saygı duyulacak örnek bir çaba olduğunu belirtiyor. İkram Kali Timurlenk Bozkurt'un " Egido'nun Hazin Sonu"  adlı kitapla Van'ın hafızasına Kültürüne katkı sunduğunu,  bilgi birikimlerini ölümsüzleştirerek tarihe mal ettiğini kaydederek bu arada yazarın halen devam eden " Nuh Palas Oteli"  kitabını da kısa zamanda okumak istediğinin dile getirmiş.

 “Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe'ye teşekkür ederim"

Anıların, öykülerin bir solukta okunduğu kitabın  basımını gerçekleştiren Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve emeği geçenlere teşekkür eden Timurlenk Bozkurt,  kitabında; İman Etmek, Anamı Ben Öldürdüm, Kurtları Da Vururlar, Cumhuriyet, Pasinli İbo Beg Destanı, Sen,Ne Güzelsin, Bir Adam Bir Mektup, Egido'nun Hazın Sonu,Bir Ezan Sohbeti, Bir Hanım Yazara, Irkçılık Üstüne, Saraylı Hasan Onbaşı, Cemilo'nun Türküsü, Kürtler Hakkında,  Bir Hiç Uğruna, Bir Türk'ün Bana Öğrettikleri Ve Müküs Beyleri, Kürtler Ve Ermeniler, Dostu İçin Yıllarca Gözyaşı Döken Adam, Ölümü Anlamak, Kinyas Bey'i Bir Kez Daha Okurken, Van'dan İlk Sürülenler, Bediüzzaman ve  Kinyas Kartal Bey, Korkarım Hoca Uça, Ben Seyda'nın Hayranıyım, Kısa Bir Latife   gibi başlıklarda öykü  ve anılara yer vermiş. 

"Bir ayağım kısa olunca  ailem  bana Timurlenk ismini vermiş"

Yoğun ve özverili bir çalışmanın ürünü olan "Egido'nun Hazin Sonu"  adlı kitabın yazarı, Gazizade Molla Bozo- Mehmet Bozkurt'un oğlu. Timurlenk Bozkurt 1930 yılında Van'da dünyaya gelmiş. Kendi ifadesiyle doğduğunda bir ayağı bileğinden iki santim kısa olunca ailesi Timurlenk ismini verir.  Cumhuriyet İlkokulu ve ortaokul sonrası eğitime devam edemeyen Bozkurt,  Ziraat Bankası'nda iş hayatına başlar. Daha sonra Karayolları 11. Bölge Müdürlüğü personeli olarak iş yaşamına devam eden Bozkurt, bir süre Yol İş Genel Sekreterliği görevinde bulunur.  Serbest muhasebecilik, kooperatifçilik yapan, 1950 yılından itibaren şiir  ve çeşitli konularda yazılar yazan  Bozkurt,  Vansesi, İkinisan, Şark Yıldızı, Vanpostası gazetelerinde köşe yazarlığı yaptılar. Gençliğinde bazı derneklerde aktif görev alan, Demokrat Parti,  eski başbakanlardan merhum Ferit Melen ile Cumhuriyetçi Güven Partisi'nde daha sonraki yıllarda DYP ve AK Parti'de İl Genel Meclis Üyesi seçilerek siyasete yapan, herkese okumayı yazmayı tavsiye eden yazı çalışmalarını sürdüren Timurlenk Bozkurt "Vanlı Şairler Antolojisi", "Nuh Palas Oteli, ve "Sana bir muştum var" isimli üç yeni kitap daha yayına hazırlıyor.

Kaynak: Van Sesi Gazetesi