Man Booker ödüllü yazar Okri İstanbul’a geliyor

Man Booker ödüllü yazar Okri İstanbul’a geliyor
Annesinin birinci Nijerya iç savaşında yaşadıklarına dair anlattığı hikayeleri eserlerine ilham kaynağı yapan ’Büyülü gerçeklik’ akımının önde gelen yazarı Ben Okri, İstanbul’a geliyor.
Eserleri 20’yi aşkın dile çevrilen Nijeryalı denemeci, şair, hikaye ve roman yazarı Nijeryalı Ben Okri, ‘Uluslararası Zeytinburnu Öykü Festivali’nde ilk kez Türkiye’deki kitapseverlerle buluşuyor. Büyülü gerçeklik akımının önde gelen yazarları arasında yer alan Ben Okri, Türkiye’de yayınlanan ilk romanı olan “Aç Yol” ile dünyanın en saygın edebiyat ödüllerinden “Man Booker” Ödülünü kazandı.

Aç Yol romanı, aynı zamanda Oxfordshire’lı bir İngiliz alternatif rock grubu olan Radiohead’in "Street Spirit (Fade Out)" adlı şarkısının sözlerine de ilham kaynağı oldu. Street Spirit (Fade Out)" şarkısı, avangart klibinin de etkisiyle grubun şöhretini Birleşik Krallık’ın dışına yaydı. Birçok edebiyat ödülünün sahibi olan Ben Okri, Nijerya iç savaşı hakkında annesinin sözlü aktarımlarından etkilendi ve savaş sonrası dönemin kültürünü yazılarına yansıttı. Sosyal ve siyasi konularda makaleler yazan Okri, daha sonra bu makalelere dayanarak kısa hikayeler kaleme aldı.

ÜLKESİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDI

14 yaşındayken, üniversitenin fizik programına kabul edilmeyen Okri, şiir yazmayı seçti. Bu seçiminin bir vahiy olduğunu iddia eden Okri, sosyal ve siyasi konularda makaleler yazmaya başladı, ama yayınlatacak bir yayınevi bulamadı. Başarıyı 18 yaşında yazdığı ilk romanı Çiçek ve Gölgeler ile kazanan Okri, daha sonra 1983 yılından 1986 yılına kadar şiir editörü olarak Batı Afrika dergisinde hizmet vermeye başladı. Yazarın bu çalışması, 1983 ila 1985 yılları arasında BBC World Service için düzenli bir katkı sağladı.

SOKAKLARDA YAŞADI

Hükümete yönelik yaptığı eleştiriler nedeniyle adı ölüm listesine giren Okri, ülkesi Nijerya’dan ayrılmak zorunda kaldı. 1970’lerin sonlarına doğru, Okri, Essex Üniversitesi’nde karşılaştırmalı edebiyat okumak için İngiltere’ye taşındı. Kazandığı bursu kaybeden Okri, bazen parklarda, bazen arkadaşlarıyla birlikte yaşamaya başladı, bazen de evsiz kaldı. Ancak Okri, bunları anlatırken bu dönemin yazarlık hayatında “çok önemli” olduğunu vurguluyor ve şöyle diyor: “Bu dönemde yazdım ve bu yaşadıklarım yazmaya yoğunlaşmamı sağladı.”

BEN OKRİ KİMDİR ?


Man Booker Ödülü (1991), Aga Khan Ödülü (1987), Britanya İmparatorluk Nişanı, Commonwealth Writers Prize for Africa, Crystal Award (Dünya Ekonomik Forumu) başta olmak üzere birçok ödüle layık görülen Okri, Royal Society of Literature üyesi olmasının yanı sıra English Centre of International PEN’de başkan yardımcılığı yapıyor. Londra’da yaşamayı sürdüren yazarın son öykü derlemesi Wild, Random House tarafından yayımlandı. Türkiye’de yayınlanan ilk romanı Aç Yol (The Famished Road) Nijeryalı yazar Ben Okri’nin 1991 yılında yayınlanan ve Man Booker Ödülü kazanan romanı oldu.