Kur'an'ı öğrenme aşkı engel tanımadı

Kur'an'ı öğrenme aşkı engel tanımadı
Van’da doğuştan görme engelli olan vatandaşlar, kabartma harflerden oluşan Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim öğreniyor. 

İpekyolu ilçesine bağlı Şerefiye Mahallesi’nde bulunan Engelsiz Yaşam Akademisi’nde açılan kursta, yaşları 20 ile 50 arasında değişen görme engelliler için kabartma harflerden oluşan Braille alfabesiyle Kur’an-ı Kerim dersleri veriliyor. Görme engelinin Kur'an-ı Kerim’i öğrenmeye engel olmadığını söyleyen engelliler, ayaklarına gelen fırsat ile ilk defa Kur’an öğrenmenin sevincini yaşadıklarını belirttiler.

İHA muhabirine konuşan Kur’an kursu öğreticisi Aslıhan Öztürkçü, eğitimin ilk haftası olmasına rağmen görme engelli öğrencilerin azmiyle Kur’an-ı Kerim derslerinin verimli geçtiğini söyledi. Öztürkçü, “Braille alfabesiyle yazılmış Kur’an-ı Kerim dersi veriyoruz. Daha önce bu eğitimi alan 6 noktayı bilenler var, bilmeyenler var. Onlarla birlikte Kur’an-ı Kerim’i okumayı ve dini dersleri burada yürütüyoruz. Çoğu görme engelli arkadaşımızın bilgisi yok. Bu da onlara duyurma anlamında güzel bir çalışma olacaktır. Bir hafta olmasına rağmen okumaya geçeceğiz” dedi.

Doğuştan görme engeli olan Kenan Platin (31) isimli vatandaş ise önümüzdeki günlerde Kur’an-ı Kerimi öğreneceğini belirterek, “Braille Kuran-ı Kerim kursuna katılmayı çok istiyordum. Daha önce böyle bir imkanımız yoktu. Burada böyle bir kursun açıldığını duyunca geldim başvurdum. Allah yardım ediyor öğrenmeye çalışıyoruz. Gayt iyi gidiyor. Hocamız bizlere harfleri öğretti. Görme engelliler diğer insanlar gibi elifbayı ve Kur’an’ı okuyamadığı için bu kabartma harfler bizim için şart. Bizler de bunu değerlendiriyoruz ve belli bir süre sonra bunu çok güzel okuyacağıma inanıyorum” diye konuştu.

“İÇİMDE TARİF EDEMEYECEĞİM BİR HEYECAN VAR”

Ayağına gelen fırsatı en iyi şekilde değerlendireceğini söyleyen Platin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Böyle bir imkan memleketimizde yoktu. Türkiye’nin farklı illerinde vardı ama bizim gitme imkanımız olmadığı için gidemedik. Burada fırsat ayağımıza geldi. Bizler de bunu kaçırmak istemiyoruz. Allah’ın izniyle Kur’an-ı Kerim’i okuyacağız. İçimde tarif edemeyeceğim bir heyecan var.”

“KUR’AN-I KERİM ÖĞRENMENİN YAŞI YOKTUR”

Engelsiz Yaşam Akademisi’nde Braille alfabesiyle Kur’an öğrenme fırsatı bulduğunu belirten Naim Karatay (44) da Kur’an-ı Kerim öğrenmenin yaşı ve engeli olmadığını ifade etti. Kur’an öğrenmek için kendilerine imkan sunulduğunu sözlerine ekleyen Karatay, “Yaş kaç olursa olsun insanlar gayret ederse öğrenebilir ki ben öğrenmede sıkıntı yaşamıyorum. Sağlam kişiler ‘bu görme engellidir. Kur’an-ı Kerim’i nasıl öğrenir’ diyor. Bize göre de imkanlar var. Bizler de öğrenebiliyoruz. Allah her kapıyı kapatmaz. Bir kapıyı da mutlaka açık bırakır. Gözümüz görmediği için bizlere de zihin vermiş ve biz de Kur’an’ı okuyabiliyoruz” şeklinde konuştu.