Gürpınarlılar "Kist Hidatik" hastalığına karşı bilgilendirildi

Gürpınarlılar "Kist Hidatik" hastalığına karşı bilgilendirildi
Gürpınarlı vatandaşlar, "Bayramınız Sağlıklı Olsun" kampanyası çerçevesinde "Kist Hidatik" hastalığına karşı bilgilendirildi.
Sağlık Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği kampanya çerçevesinde Gürpınar Sağlık Ocağı ekipleri, esnaf ve vatandaşları tek tek dolaşarak "Kist Hidatik" hastalığı anlatıp, konuyla ilgili broşür dağıttı.

Gürpınar Toplum Sağlığı yetkilisi Doktor Onur Dursun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kist Hidatik hastalığının özellikle hayvanlarda yaygın olarak görüldüğünü ve hayvanlardan insanlara da bulaşabileceğini belirtti.

"İyi yıkanmamış sebze, meyve ve kaynağı bilinmeyen suların tüketilmesi, köpeklere dokunduktan sonra ellerin yıkanmaması hastalığın insanlara bulaşmasına neden olmaktadır." diye Dursun, şunları kaydetti:

"Hastalık, parazit yumurtaları ile kirlenmiş otlarla koyun, keçi ve sığırlara bulaşır ve bu hayvanların iç organlarında kiste neden olmaktadır. Kurban Bayramı'nın yaklaşması bu konu daha fazla önem arz ettiği için insanların, kurban kesimi sürecinde özellikle Kist Hidatik hastalığı olan hayvanlara dikkat etmesi gerekiyor. Bazı yerlerde bu hastalıklı hayvan sakatatları kedi ve köpeklere yedirilmektedir. Bunu yiyen köpek, kedi gibi hayvanların dışkıları ile çevreye yayılmaktadır. Bu parazit insanların olduğu parklarda, bahçelerde çocuklara ve yetişkinlere bir şekilde bulaşmaktadır. Bu hastalık başta karaciğer olmak üzere akciğer ve birçok organda hastalık yapabilmektedir. Bu nedenle önlem olarak pişmemiş kistli sakatatları hayvanlara yedirmeyip, derin bir çukura gömülmesi gerektiğini belirterek halkımızın bu uyarıları dikkate alması gerekmektedir."