Gürpınar çiftçisiyle kalkınacak

Gürpınar çiftçisiyle kalkınacak
VAN HABER - İlçe tarımını geliştirme kararlılığını devam ettiren Gürpınar Belediyesi, ilçede bulunan çiftçilere arpa tohumu dağıttı.
Gürpınar Belediyesi, arpa tohumlarını ödünç verdiği çiftçilerden önümüzdeki yıl geri alarak, aldığı arpa tohumlarını bu kez başka çiftçilere vermeyi hedefliyor. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Belediye Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, ödünç verdikleri arpa tohumları ile üretimi teşvik etmeyi planladıklarını kaydederek, “ilçeyi bütünlüklü kalkındırmak en temel hedeflerimizden bir tanesidir” ifadelerine yer verdiler.

İlçe çiftçisini kalkındırma çalışmalarına devam eden Gürpınar Belediyesi, başvuruda bulunan 60 çiftçiye arpa desteğinde bulunacak. Daha önce 120 bin sebze fidesi, 10 bin meyve fidesi ve geçen sene 80 ton arpa yardımında bulunan Gürpınar Belediyesi, imce ekonomisini geliştirme geleneğini devam ettiriyor.

Gürpınar tarımıyla çiftçisiyle kalkınacak

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Gürpınar Belediyesi Eş Başkanları Zeki Yıldız ve Yıldız Çetin, her yönüyle ilçeyi kalkındırmayı hedeflediklerini belirterek, “yapmış olduğumuz ve halk nezdinde büyük takdir toplayan belediyecilik hizmetlerimizin tam olarak yerini bulabilmesi ilçenin de kalkınması gerekmektedir. İlçe ekonomisinin tam olarak istediği noktaya gelememesi, ilçemizin en temel sorunlarından bir tanesidir. Biz belediye olarak tam da bu noktadan hareket ediyor, ilçemizi ekonomik olarak da kalkındırmayı hedefliyor, bunun için sahaya inmiş bulunuyoruz” açıklamasını yaptılar. Geçmiş yıllarda bu yönlü önemli ve yerinde adımlar attıklarını da söyleyen Eş başkanlar, bu çalışmalarına aralıksız devam edeceklerini söylediler.

İlçe tahıl ambarı iken ihtiyaçlarını dışarıdan alıyor

Gürpınar Belediyesi tarımsal faaliyetlerini yürüten Ziraat Mühendisi Sezgin Bayram ise çarpıcı tespitlerde bulundu. Bayram, ilçe sakinlerinin en temel ihtiyaçlarını bile alındığına dikkat çekerek, ''un bile hazır alınmaktadır. İlçe hayvancılık ve tahıl deposu iken bu özelliklerini kaybetmektedir.  Daha önceleri bölgede en az 2 milyon küçükbaş hayvan varlığında söz edilirken günümüzde 500 bin koyun bulunmaktadır. Aynı zamanda ilçe tahıl ambarı iken şu an Yem ve buğday ve arpa ihtiyacını dışarda karşılar duruma gelmiştir” dedi. Belediye olarak üretimden düşürülen halkı tekrardan üretime katmayı hedeflediklerini söyleyen Bayram, “geçen yıl örnek teşkil etmesi açısından biz yaklaşık 150 bin metrekarelik alan üzerinde yaş sebze yetiştiriciliği yaptık. Bu yıl ise halkımızı destekledik, teknik ekipman desteği sunduk. Bunun yanı sıra, 120 bin sebze fidesi, 10 bin meyve fidesini ücretsiz olarak dağıttık. Geçen yıl da 80 ton arpa tohumu yardımında bulunduk” dedi. Bayram konuşmasının devamında, dağıtacakları arpa tohumu ile hem ilçemizi bir tahıl ambarı haline getirmeyi hem de üretimden düşürülmeye son vererek halkı tekrar üretime katmayı hedeflediklerini söyleyerek, “böylelikle çiftçinin ek bir giderini de ortada kaldırmış olacağız. Belediye olarak halkımızın kendi ekonomisini oluşturuncaya kadar desteklerimiz devam edecek”  dedi.

Arpa alan çiftçiler verilen destekten dolayı oldukça memnun olduklarını dile getirdiler. Çiftçilerden Celal Geçgen, belediye tarafından hayata geçirilen projenin çok güzel olduğunu söyleyerek şöyle devam etti, “bize arpa verdiler. Bizde bu arpayı ekip ve mahsulü aldığımızda belediyeye tekrardan aldığımız arpayı vereceğiz.Belediyede bunu başka çiftçilere verecek.Bu sefer onlar üretime katkıda bulunmuş olacak.Böylelikle Belediye hem üretime katkıda bulunuyor hemde paylaşmayı bizlere öğretiyor.Bundan dolayı Belediye Eş başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum'' dedi.

Hikmet Coşar da bu uygulamadan dolayı belediyeye minnettar olduğunu söyleyerek, ''Böyle bir projede emeği katkısı olan herkese çok teşekkür ederim. Bizlerde ekeceğimiz ürünlerle alacağımız mahsullerle belediye teşekkürümüzü göstermeliyiz'' dedi.

Yakup Melet ise belediyenin, halkın belediyesi olduğunu her fırsatta gösterdiğini söyleyerek, “Belediyemizin çiftçilere destek amaçlı dağıttığı bu arpalardan dolayı çok memnunuz. Çiftçilere yaptığı desteklerden ve yaptığı diğer işlerde dolayı belediyeye teşekkür eder, başarılar dilerim'' dedi.