CHP'li Selim Karakuş: Kağıt üzeri aday değilim

CHP'li Selim Karakuş: Kağıt üzeri aday değilim
CHP Gürpınar Belediye Başkan Adayı Karakuş, esnafı ziyaret etti.

31 Mart 2019 yerel seçimlerine 3 ay gibi kısa bir zaman kaldı. Seçimlerin en önemli durağı olan Van'da ise AK Parti sadece Büyükşehir Belediyesi adayını, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ise sadece bazı ilçelerdeki belediye başkan adaylarını kamuoyuna duyurdu. HDP'de ise ne büyükşehir ne de ilçe belediye başkan adayları hala açıklanmadı.

CHP Parti Meclisi (PM), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yerel seçim gündemiyle 24 Ekim 2018 günü toplanmıştı. Toplantının ardından CHP'nin 105 ilçe ve belde belediye başkan adayının isimleri açıklandı. Bu 105 ilçe ve belde belediye arasında 'dan da 7 ilçe vardı. Parti Meclisin aldığı kararla Tuşba'dan İzzet Kartal, Gevaş'tan Musa Baran, Gürpınar'dan Selim Karakuş, Başkale'den Namet Parlak, Muradiye'den Haşem Polat, Saray'dan Şefik Yamandağ, Çatak'tan Abdulcelil Temel aday olarak gösterildi. CHP, özellikle bu ilçelerde tanınmış, tecrübeli isimleri aday olarak göstererek yerelde farklı bir strateji izleyerek, bölgedeki iki güçlü partiye (AK Parti ile HDP) seçimde bende varım mesajı verdi. 

CHP, bu bağlamda Van'ın Gürpınar ilçesinde 34 yıldır siyasetin içinde olan, partinin farklı kademelerinde görev alan tecrübeli isim Selim Karakuş'u aday gösterdi. Karakuş, seçim çalışmaları kapsamında ilçe esnafını ziyaret etti. Esnaf ziyaretinde Gürpınar adayı Karakuş'a CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, İlçe Başkanı Seyfettin Kural, CHP Tuşba Belediye Başkan Adayı İzzet Kartal ile CHP Gevaş adayı Musa Baran ve partililer eşlik etti. CHP'li Başkan ve adaylar esnafa hayırlı işler temennisinde bulunurken Gürpınar adayı Karakuş ise vatandaşların sıkıntılarını dinledi.

CHP’Lİ KURUKCU: ÜLKE EKONOMİ OLARAK ZOR DURUMDA

CHP İl Başkanı Mehmet Kurukcu, ülkenin ekonomi açısından zor günler geçirdiğini belirterek, "Çok ciddi bir ekonomik kriz olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Hatırlarsanız ülkemizde Ecevit döneminde dolar yükseldiği zaman yazar kasalar havada uçuşuyordu. Devalüasyon oldu. Ama bugün dolar 3,5 TL'den 7 TL'ye çıkmış. Tekrar 5,5 TL'ye düştüğü zaman bazı insanlar Allah Recep Tayyip Erdoğan'a zeval vermesin doları düşürdü diyor. Bu da komik bir durum. Bugün normal şartlarda mutfak gideri 700 TL olan bir kişinin masrafı dolardaki zamdan sonra bin 500 TL'ye yükselmiş durumda. Biz CHP olarak ülkenin yönetimine talibiz. Yerel yönetimlerle genel yönetimler tabi ki farklıdır. Genel yönetimlerde her ne kadar partiye oy veriliyorsa da yerel yönetimlerde şahıs biraz daha ön plandadır." dedi.

“ARADAN GEÇEN 5 YILDA VAN’DA SORUNLAR BÜYÜDÜ”

2014 yılında Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı olduğunu hatırlatan Başkan Kurukcu, o günden bu güne Van’ın sorunlarının gittikçe büyüdüğünü ifade ederek, "Geçmişten bir kaç örnek vermek istiyorum. 2014 yılında bütün belediye başkan adaylarının vaatleri vardı. İşte yarıda kalan bir çevre yolumuz vardı. Otogarı, stadyumu olmayan bir ilde yaşıyoruz. Van'ın en büyük sorunlarından biri de imar yapı sorunuydu. Tabi her belediye başkanın kendine göre vaatleri vardı. Biz o zaman diyorduk ki eğer kazanırsak, çevre yolu sorununu, imar sorununu, stadyum sorunun çözeceğiz vaatlerde bulunuyorduk. Aradan koskoca 5 yıl geçmesine rağmen hala çevre yolu diyoruz, hala otogar diyoruz, hala stadyum diyoruz. O yüzden kimse kusura bakmasın halkımız boş vaatlere karnı tok. Biz CHP olarak samimiyetle bunları çözeceğimizi söylüyoruz. Bunların kanıtı da bizim batıdaki belediyelerimizdir." diye konuştu.

 

BAŞKAN KURUKCU: “YAPILAN HİZMETLER İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ AMA KAYYUM ZİHNİYETİNE KARŞIYIZ”

CHP İl Başkanı Kurukcu, CHP olarak hizmet eksenli politikaları ve projeleri her zaman desteklediklerini ama kayyum zihniyetine karşı olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Biz CHP olarak her zaman kayyum zihniyetine karşı olduğumuzu söyledik. Halkın iradesiyle seçilmiş birine kayyum atamak o iradeye ipotek koymaktır. Evet, bugün gördüğümüz kadarıyla Gürpınar'da güzel şeyler yapılmış olabilir. Biz buradan teşekkür ediyoruz. Biz neden bu hizmetler yapılmış dersek bu farklı bir şey olur. Biz hiç bir zaman muhalefet olsun diye muhalefet yapmadık. Yapılan icraatlardan daha fazlasını yapmaya talibiz. Sadece Gürpınar'a 2 dükkân yapmakla ya da asfalt dökmekle iş bitmiyor. Kırkgeçit ya da Örmeli köyünün yoluna asfalt dökülmüş mü? Su sorunu var mı? Bunları irdelemek gerekiyor. Bizde ilçe başkanımız ile oturduk. Türkiye'nin yüz ölçümü olarak en büyük ilçesinde partimize emek vermiş, partisine hizmet etmiş, 30 yıldır çizgisini değiştirmemiş abimiz Selim Karakuş’u aday gösterdik. Kendisi bu görevi kabul ettiği için teşekkür ediyoruz. Kazanmaya talibiz, kazanamazsak dahi Selim Karakuş ile burada güzel bir oy alacağımıza inanıyorum.”

CHP’Lİ KARAKUŞ: KAĞIT ÜZERİ ADAY DEĞİLİM

CHP Van İl Başkanı Mehmet Kurukcu’dan sonra söz alan Belediye Başkan Adayı Selim Karakuş ise, 30 yılı aşkın bir süredir siyasetin içinde olduğunu söyledi. Başkan adayı Karakuş kağıt üzeri bir aday olmadığını belirterek şu ifadelere yer verdi:"Gürpınarlıyım, 34 yıldır burada siyaset yapıyorum. Devleti kuran, Cumhuriyet kuran partiden aday olmaktan gurur duyuyorum. Şu an ana muhalefet partisiyiz. İnşallah partimiz 31 Mart'ta Türkiye'de birinci parti olacak. Ben sizin oylarınıza talibim. Kazanmak için geldim. Ben öylesine kâğıt üzeri bir aday değilim. Yıllar önce 1986 yılında yine bu ilçede Halkçı Partiyi kurmuştum, 1989 yılında ise Gürpınar Belediye Başkan adayıydım. 2011 yılında CHP'den milletvekili adayıydım. Hiç bir zaman partimi değiştirmedim, değiştirmeyeceğim. Amacım partimin başarısına başarı katmak olacak."

“KAZANSAM DA KAZANMASAM DA MÜCADELE EDECEĞİM”

Belediyelere ayrılan kaynağın nüfus başına göre belirlendiğini hatırlatan Belediye Başkan Adayı Karakuş, amaçlarının bu kaynağı doğru bir şekilde kullanmak olduğunu söyledi. Karakuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: "31 Mart’taki seçimi kazansam da kazanmazsam da önemli değil ama mücadele edeceğim. Ben şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu ilçeyi çok iyi biliyorum. Bu belediyeye ayrılan kaynağı, buraya gelen parayı iyi biliyorum. Belediyeye gönderilen kaynak herhangi bir kuruma bağlı değil. Bu gelirler ilçedeki nüfusa göre belirleniyor ve gönderiliyor. Ataşehir'e, Çankaya'ya kişi başı ne kadar para gönderiliyorsa, Gürpınar'a da, Hakkari’ye de kişi başı o kadar para gönderiliyor. Bu para o ilçede yaşayan engellilerin, yaşlıların, gençlerin, bütün herkesin hakkıdır. Ben bu parayı o ilçe için kullanacağım. Daha önce bu ilçede görevden alınan belediye başkanlarımızın da hizmetleri olmuş, kayyumların da hizmetleri olmuş. Biz kimsenin yaptığı hizmetleri eleştirmiyoruz. Sadece daha iyi hizmet yapacağımızı söylüyoruz. Biz CHP olarak doğuda Van'ın Gürpınar'ında belediye kazanırsak sadece bu ilçe değil Türkiye kazanmış olacak."

“BENİM PROJEM AKLIMDIR, VİCDANIMDIR”

CHP Başkan Adayı Karakuş, seçimi kazanması halinde belediyede sadece Gürpınarlıların çalışacağını ifade ederek, "Gürpınar Belediye Başkanı olursam, Şırnak'tan, Ardahan'dan, Kars'tan ya da Türkiye'nin herhangi bir yerinden işçi getirmeyeceğim. Gürpınarlılar bu belediyelerde çalışacak. Herkes diyor benim projem şudur, budur.  Bende diyorum ki benim projem benim aklımdır, vicdanımdır. Belediyelere gelen para bu milletin hakkıdır. Bu ödenekler bu ilçenin bütününe hizmet olarak ayrılması gerekiyor. Gidip Van'ın başka ilçelerinde de işçi, mühendis, mimar getirip bu ilçede çalıştırmayacağız. Bu ilçede sadece Gürpınarlılar çalışacak. Her ilçenin belediyesi var. Zaten doğru olanda o belediyelerde o ilçenin vatandaşlarının çalışmasıdır." diye konuştu.

CHP’Lİ KARAKUŞ, GENEL BAŞKAN KILIÇDAROĞLU’NUN 2 BİN 200 TL MAAŞ VAADİNİ DE HATIRLATTI

CHP’li her zaman çalışanların, işçilerin yanından olduğunu söyleyen Karakuş, Genel Başkan Kılıçdaroğlu’nun sözlerini hatırlatarak konuşmasını şöyle sonlandırdı: ''DBP’li belediye başkanları zamanında kuruma alınan sonradan işten uzaklaştırılan personellerin yargıyla ilgili bir problemleri olmadığı takdirde tekrar işe alacağım. Aynı zamanda kayyum zamanında alınan işçilerin, personellerinde asla ekmeği ile oynamayacağım, onlarda belediyelerde çalışmaya devam edecek.  Partimiz büyük bir partidir. Birçok yerden yardım alacağız. Hatta İŞKUR üzeri alınan işçiler bile 2 bin 200 TL maaş alacak. Genel başkanımız CHP'li belediyelerde çalışan tüm işçilerin bundan yararlanacağını zaten söz vermişti. Bu ilçedeki bütün ailelerle, bütün kesimlerle ilişkileri var ve bu ilişkilerim sürekli olumlu anlamda devam edecek. Bütün halkımız ile danışarak çalışacağız. Ben ben tek başıma buraya gelip aday olmuş değilim. Buradaki birçok kesim ile bu konuyu tartıştık, konuştuk. Benim aday olmamı istediler. Ayrıca diğer siyasi partilerden aday olan ve aday adayı olan arkadaşlarıma da başarılar diliyorum." 

 

SELİM KARAKUŞ KİMDİR?

Selim Karakuş, Gravi aşiretine mensup 1958 Gürpınar (Norduz) doğumludur. İlk öğretimini Hakkari'de ortaokul, lise ve üniversite (YYÜ) öğretimini Van'da tamamlamıştır. Devlet Su İşlerinde çalışan Karakuş, evli 7 çocuk babasıdır. CHP'li Karakuş siyasi geçmişini kısaca şöyle tanımlıyor: "Siyasete 1986 yılında girdim. O yıl ilçede (Gürpınar) Halkçı Parti'yi kurdum. Halkçı Parti ilçe başkanı oldum. 1989 yılında Halkçı Parti ile Sosyal Demokrat Parti birleşince SHP'den Belediye Başkan adayı oldum. Daha sonra Gürpınar'da 17 yıl CHP'den ilçe başkanlığı yaptım. İl Yönetim Kurulu üyesi, başkan yardımcılığı gibi farklı görevlerde bulundum. 2011 yılında CHP Van milletvekili adayı oldum. 1986 yılından bu yana CHP'de Üst Kurultay delegesiyim."

GAZETE/ SİYASET -ÖZEL HABER