Üçlü zirvede gündem: Suriye'nin yeni anayasası

Üçlü zirvede gündem: Suriye'nin yeni anayasası
Ankara’da bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ve İran lideri Ruhani bir zirve gerçekleştirecek. Görüşmede Suriye’de 5 yıllık geçiş süreci masaya yatırılacak

Bugün bir araya gelecek olan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vilademir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Suriye'yi müzakere edecek.

GEÇİŞ SÜRECİ ve ANAYASA

Habertürk'ten Çetiner Çetin'in haberine göre Astana süreci ile birlikte Suriye'nin geleceğinde ortak hareket etme kararı alan üç ülkenin zirvedeki temel konusu ise Suriye'de 5 yıllık geçiş süreci ve anayasa olacak.

Türkiye, Rusya ve İran liderleri “22 Kasım 2017'de Soçi'de düzenlenen birinci üçlü oturumda ulaşılmış olan anlaşmaların” yerine getirilip getirilmediğini müzakere edecekler.

Türkiye ve İran, Suriye'de üniter devlet yapısının güçlendirmesini ve etnik mezhep tartışmalarının dışında kalan bir anayasanın şekillendirmesini isterken, Rusya, Şam merkez yönetiminin güçlü olduğu ve zayıf karakterli yerel yönetim modelini esas alan ve etnik mezhep gruplarının tanımlandığı bir anayasa oluşturulmasından yana. 

ABD'NİN TUTUMU DA MASADA KONUŞULACAK

Özellikle ABD'nin bölgedeki pozisyonunu her fırsatta tartışmaya açan İran ve Türk taraflarının ABD'nin bölgedeki lojistik durumunu ve haraketliliğini tartışmaya açacağı belirtiliyor. Özellikle ABD'nin ülkenin güneyindeki bazı Sünni Arap aşiretleri silahlandırması ve ülkede yeni sürece karşı bir hazırlık içinde olmasına dair somut hamlelerin gündeme geleceği belirtiliyor.

SOÇİ ZİRVESİ

Astana ve Soçi görüşmelerinde Suriye'deki normalleşme ve geçiş sürecine dair yapılan müzakerelerde ülkede yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğuna güçlü vurgu yapılmış ve bu hususta ülkedeki her kesimi temsil eden bir anayasa oluşturulması konusunda görüş birliği oluşmuştu. En son Soçi'de gerçekleştirilen toplantıda üç lider görüşlerini iletmişti.