Trafik cezası sorgulama ve vergi yapılandırma için son gün!

Trafik cezası sorgulama ve vergi yapılandırma için son gün!
Vergi yapılandırması için bugün son gün. Peki vergi yapılandırması internet üzerinden nasıl oluyor? Trafik cezası sorgulama ekranı ve vergi yapılandırma başvurusu gib.gov.tr sitesinden yapılıyor.

VAN'DA VERGİ BORCU YAPILANDIRILMASINDA SON GÜN

Geçmişe yönelik vergi borçlarının yapılandırılmasına ilişkin 6736 Sayılı Kanundan yararlanmanın son günü olması, vergi daireleri önünde uzun kuyrukların oluşmasına neden oldu. Vatandaşlar fırsattan yararlanıp borçlarını yapılandırmak için vergi dairelerine ve belediyelerin ödeme merkezlerine gelmeye devam ediyor.



Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan Van Defterdarı Mehmet Durusoy, 1 Ekim’den 25 Kasım’a kadar uzatılan vergi affı ve borç yapılandırmanın son günü olması nedeniyle bir yoğunluğun yaşadığını belirtti. Kamuoyunda ‘vergi affı’ olarak bilinen 6736 sayılı yasada müracaat süresinin bugün sona ereceğini dile getiren Durusoy, “Vatandaşlarımız, yasadan faydalanmak için son günü beklese de önemli ölçüde müracaat etmiştir. Burada vatandaşların en çok tereddüt ettiği konu, 2011 depreminden sonra Van’da mücbir sebep ilan edildi. Maliye Bakanlığı tarafından mücbir sebep hali halen devam etmektedir. Yasadan faydalananlar açısından mücbir sebep sona ermektedir, fakat faydalanmak istemeyenler, müracaat etmeyenler açısından mücbir sebep devam etmektedir. Bu durum müracaatları biraz düşürmüştür. Onun dışından mükelleflerimiz yasadan faydalanmak için isteklidirler. Şu anda son gün olması nedeniyle bir yoğunluk söz konusudur. Yasadan faydalanmak için müracaat edenlere teşekkür ediyoruz” dedi.



Vergi dairesinin cumartesi ve pazar günü de hizmet vereceğini dile getiren Durusoy, “Defterdarlık olarak mükelleflerimize en iyi hizmeti sunmak için gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz. Yasa mükelleflerimiz için 24 taksitle borçlarını ödeme imkanı getirmektedir. Bu 24 taksitte iki ayda bir ödenecektir. Bunun yanında Bakanlığımız sadece Van ilimize has bu 24 aylık taksitler ödendiği sırada herhangi bir faiz uygulanmayacaktır. Bu da Bakanlığımızın ilimize tanıdığı bir ayrıcalıktır. Mükelleflerimiz bu yapılandırmanın ilk taksitini kasım ayı sonunda, ikinci taksitini ise 2 ay sonra ödeyecektir. Tüm mükelleflerimize hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Vergi affını son güne bırakan vatandaşlardan kimisi yasadan haberinin olmadığını belirtirken, kimileri ise paralarının olmamasından kaynaklandığını söyledi. Vergi affının 24 ay taksitli olmasının kendileri için iyi olduğunu dile getiren vatandaşlar, geçmiş yıllardaki faizlerin ise silinmesini talep ettiler.

VERGİ BORCU YAPILANDIRMASI NASIL YAPILIR?

Sigorta primleri, trafik cezası, öğrenim kredisi, su ve vergi gibi borcunuz varsa bugün son gün. Trafik cezası ve vergi sorgulama yaparak borcunuz olup olmadığını öğrenebilir ve bu cezaları faizsiz ödeyebilirsiniz. Motorlu taşıtlar vergisinden de gecikme faizi alınmıyor.




Devlet, vatandaşların vergi borçlarını ödemesi için son başvuru tarihini 31 Ekim’den 25 Kasım tarihine uzatılmıştı. O süre bugün bitiyor. Yani son fırsatınız.

VERGİ BORCU NASIL YAPILANDIRILIR? Vergi affı 2016 kapsamında vergi borcu yapılandırma başvurusu yaparak devlete olan vergi, trafik cezası ve diğer cezalarınızı taksitlendirme yaparak ödeyebilirsiniz. Bunu internet üzerinden de gib.gov.tr sitesinde yapabilirsiniz.



Vergi yapılandırması hangi borçları kapsıyor bundan kimler faydalanabiliyor?  Yapılandırılan borçları anlaşmalı bankaların banka kartı ve kredi kartı ile ödeme imkanı var. Vergi borçlarınızı taksitler halinde yapılandırabiliyorsunuz.

Listede motorlu taşıtlar vergisi, trafik para cezaları, vergi cezası, beyan edilmemiş gelirler sebebiyle kesilen cezalar 6552 sayılı Kanun kapsamında yeniden yapılandırılabiliyor. 

VERGİ YAPILANDIRMA BAŞVURUSU İNTERNETTEN NASIL OLUYOR?

Vergi daireleri bugün son gün olması sebebiyle çok kalabalık olacağından vergi yapılandırmanızı internet üzerinden de yapabilirsiniz.



Açılan ekranda TC numaranızla veya e devlet şifrenizle sisteme giriş yapabilirsiniz.
TC numaranız ile giriş yapmak istiyorsanız o butona tıklayın. Önünüze yandaki resimdeki gibi bir panel gelecek.

*Birinci kısma TC numaranızı yazacaksınız.
*İkinci kısma ay, gün ve yıl olarak doğum tarihini gireceksiniz.
*Üçüncü kısımda anne kızlık soyadının birinci harfini yazın
*Dördüncü kısımda anne kızlık soyadanın ikinci harfini yazın
*Son kısımda ise anne, baba, eş ya da çocuklarınızdan herhangi birinin TC numarasını istiyor. Onu yazın.

Son olarak doğrulama kodunu girin. Sarı zemin üzerinde verilen rakam ya da sayıları alana giriyor ve GİRİŞ tuşuna basıyorsunuz.

CEPTEN VERGİ BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Cep telefonunun mesaj bölümüne BORC TCKNO ANNEKIZLIKSOYADIILKIKIKARAKTER yazıp 1189'a gönderir.

Örnek: BORC 11111111112 az

Gelen yanıt, borç bulunmaması durumunda "…. tarihi itibariyle borcunuz bulunmamaktadır." olacaktır. Borç bulunması durumunda ise borcun toplamı ve vergi dairelerine olan dağılımı listelenecektir.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ MİKTARI HESAPLAMA

Cep telefonun mesaj bölümüne MTV PLAKANO yazıp 1189'a gönderir.

Örnek: MTV 06GIB89

Gelen yanıt, "..yılı Ocak ve Temmuz ayı taksitlerinizin her biri ...TLdir" olacaktır.

MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ BORCU SORGULAMA

Cep telefonunun mesaj bölümüne MTV PLAKANOTESCİLTARİHİ TCKNO(VKNO) yazıp 1189'a gönderir.

Örnek: MTV 06GIB89 31012007 12345678912

Gelen Yanıt "2008/1-2 2007/ 1-2 2006/1-2 e ait toplam borcunuz ......TL dir. Ayrıntı için MTV AYRINTI yazıp 1189'a gönderiniz. (en fazla 4 SMS)" şeklinde olacaktır.

Ayrıntı için;
Kullanıcı girdi olarak cep telefonunun mesaj bölümüne MTV AYRINTI yazıp 1189'a gönderir.

Gelen Yanıt,

"2010/1 için...TL,
 2009/2 için...TL,
 2009/1 için...TL,
 2008/2 için...TL,
 2008/1 için...TL,
 2007/2 için...TL,
 2007/1 için...TL,
 2006/2 için...TL,
 2006/1 için...TL,

toplam......TL borcunuz vardır." olacaktır.

TRAFİK PARA CEZASI BORCU SORGULAMA

Cep telefonunun mesaj bölümüne

TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCKNO(VKNO) yazıp 1189'a gönderir.

Örnek: TPC 06GIB89 31012007 12345678912

Gelen yanıt, "..cezadan toplam TPC borcunuz ..... YTL'dir. Ayrıntı için TPC AYRINTI yazıp 1189'a gönderiniz. (En fazla 4 SMS)."