Selahattin Demirtaş: '7 Haziran'da barajı aşamazsak istifa ederim'

Selahattin Demirtaş: '7 Haziran'da barajı aşamazsak istifa ederim'
Halkların Demokrasi Partisi(HDP)Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, barajı aşamamaları halinde ilk kez 7 Haziran akşamı eş başkanlık görevinden istifa edeceğini açıkladı. İlk kez bu düşüncesini dile getiren Demirtaş, “Başaramamışsak ısrar etmenin anlamı yok” dedi.
 Halkların Demokrasi Partisi(HDP)Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, barajı aşamamaları halinde ilk kez 7 Haziran akşamı eş başkanlık görevinden istifa edeceğini açıkladı. İlk kez bu düşüncesini dile getiren Demirtaş, “Başaramamışsak ısrar etmenin anlamı yok” dedi. 

NTV’de katıldığı bir televizyon programında soruları yanıtlayan Demirtaş ilk kez barajı aşamamaları halinde istifa edeceğini söyledi.  “Eğer yüzde 10 barajını aşamamışsak, 7 Haziran akşamı görevi bırakırım” diyen Demirtaş, “Eğer başaramamışsak, bu parti programımızı iyi anlatamamışsak ısraretmenin anlamı yok” dedi.

Demirtaş’ın söylediklerinden öne çıkanlar şöyle:

EŞİM İLGİDEN PEK MEMNUN DEĞİL: (Bu kadar popüler olmanızı eşiniz nasılkarşılıyor):* Sahadaki arkadaşlarımızın önemli bir kısmı ilgi görüyor. Amabasına daha çok ben yansıyorum. Eşim çok memnun değil doğrusu. Bu kadar ilgi görüyor olmak hiçbir eşi çok memnun etmez. Eşimi bu ilginin siyaseten oy getirmesi memnun eder. Ama tersi olsa eşim bu durumda olsa ben de memnun olmazdım. 

İÇİMİZ RAHAT DEĞİL: (Barajı geçtiniz mi?)* Araştırmalar yüzde 10’unüzerinde gösteriyor. Ama içimiz rahat etmesi için yüzde 13’ü bulmamız lazım. HDP, kritik bir noktada duruyor. Bugün HDP’ye oy verebilirim diyenlerin oranı yüzde 30, HDP’ye sempati duyuyorum diyenlerin oranı ise yüzde 52. Bunları oya dönüştürmek gerekir. 

KOALİSYONDAN KORKMAMALI: (Olası bir koalisyon mümkün mü?)* AKP ile ortak program nezdinde bir anlaşmaya varmamız çok zor. Nasıl bir ortak programlauzlaşabiliriz ki? Ancak Türkiye hükümetsiz kalmamalı. Koalisyondan korkmamak lazım. Türkiye’nin bir şekilde yoluna devam etmesi gerekir.

HER ŞARTTA SİLAHLAR GERİ PLANA ATILACAK (Barajı aşamazsanız savaş olacakmı?) *HDP’nin başarısı PKK’nın Türkiye’ye karşı silahlarını geri plana atması için önemli bir adım olacak. Biz başarılı olursak silahsızlanma kongresinin yeniden gündeme geleceğini söylüyoruz. Bunu başaracağız. Barajı aşamazsak da yine zorlanırız ama bu konuyu yine aşarız. Silahların yenidengündeme gelmeyeceği bir ortam sağlamak istiyoruz.

İMRALI’YA İZİN YOK: (Öcalan ile görüşmeler sürüyor mu?)* Hayır. Hükümet heyetimizin gidişine izin vermiyor. Seçime kadar da bu durumun değişeceğini düşünmüyorum. Bildiğim kadarıyla devlet ve hükümet heyeti çerçevesinden de bir gidiş yok. Olsa duyardık sanırım.

BİZİM İŞİMİZ ENGEL OLMAK: (KCK yöneticisi Duran Kalkan’ı AKP ateşkesibitirdi savaş kapıda açıklamasına ne dersiniz?)*  Bizim işimiz o durumlara gelinmesine engel olmaktır. Herkes kendi değerlendirmesini yapabilir ama HDP, silahlar durmalı, masa devrilmeden konuşulmalı diyor.

ÇÖZÜM İÇİN…(Çözümden ne anlıyorsunuz?):* Yeni özgürlükçü sivil biranayasa. İfade özgürlüğü, siyasi partiler kanunu değişmeli, anadil hakkı eğitim hakkı verilmeli. Yerinden yönetimleri güçlendirilmeli.. Yerelyönetimlere yetki devri yapılmalı. Kadın özgürlüğü, çevre duyarlılığı olmalı. Ve geçmişte yapılan hatalarla yüzleşmek için hakikatlerle araştırmakomisyonu kurulmalı. Ve silahsızlanma. Tüm bunlar gerçekleşince Kürt sorunuda büyük ölçüde çözülmüş olacak normalleşme başlayacak. Geri kalmışlıklar giderilmeye başlanacak.

kaynak:habertürk