Salih Müslim'den ilginç açıklama: Türkiye IŞİD ile savaşmıyor

Salih Müslim'den ilginç açıklama: Türkiye IŞİD ile savaşmıyor
İki ayı aşkın süredir Suriye'nin kuzeyinde IŞİD ile savaşa devam eden Türkiye'ye, PKK'nın Suriye kolundan ilginç bir suçlama geldi.
Sputnik'in sorularını yanıtlayan PKK'nın Suriye'deki silahlı kolu PYD lideri Salih Müslim, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Suriye'nin kuzeyinde yürüttüğü operasyonlarda sivilleri hedef aldığını öne sürdü. Müslim, TSK'nın Suriye'de Halep'in kuzeyindeki Maarrat Umm Hawsh bölgesine yönelik hava harekatında, PYD'nin silahlı unsuru olan Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) ait 18 hedefin vurulduğu ve 200'den fazla YPG'linin öldürüldüğü yönündeki açıklamasının doğru olmadığını belirtirken, bölgedeki yerel güçlerden 11 kişinin hayatını kaybettiği yönünde bilgi sahibi olduklarını söyledi.

'TÜRKİYE SİVİLLERE SALDIRIYOR'

Türkiye'nin Suriye'de sürdürdüğü Fırat Kalkanı operasyonu kapsamında geçen gece ülkenin kuzeyine hava operasyonu düzenlemesinin ardından Suriye ordusu da bir açıklama yaptı. Açıklamada Kürt kasabalarına düzenlediği hava operasyonunda 150 sivilin hayatını kaybettiği belirtildi. Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye ordusunun hayatını kaybedenlere ilişkin verdiği sayının örtüştüğü görülürken, ölenlerin sivil mi yoksa YPG'li mi olduğu henüz bilinmiyor.PKK'nın Suriye'deki silahlı kolu PYD lideri Müslim ise her iki açıklamanın aksine, ölen YPG'li olmadığını söylerken, Türkiye'nin IŞİD'e karşı savaşan yerel unsurları ve halkı vurduğunu iddia etti. Müslim şöyle devam etti: "Türk uçakları DAİŞ'i desteklemek niyetiyle yerli halkı ve yerli örgütleri vurdu. Türkiye her zaman Rojava'ya saldırıyor. Bu son dönemlerde saldırıyor ama öyle 200 savaşçıyı öldürdük açıklamaları doğru değil, Türkiye sivilere saldırıyor ve öldürüyor. Gerçek olan budur."

'TÜRKİYE'YE SALDIRMADIK'

Türkiye'ye yönelik ağır suçlamalarda bulunan Müslim, YPG'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'den Türkiye'nin Hatay kentine havan mermisi attığı şeklindeki haberleri de yalanladı. Beşar Esed'in ''Kürtleri IŞİD'e karşı savaşlarında destekledik, silah yolladık" şeklindeki açıklaması ilgili Müslim, Suriye yönetiminin kendilerine silah vermediğini ve yönetimle hiçbir görüşmeleri olmadığını savundu. PYD lideri, Rusya'nın Halep'te insani molanın süresinin uzatılmasıyla ilgili doğru bulduklarını belirtti. Son olarak Musul operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Müslim, operasyonda YPG'ye bağlı herhangi bir silahlı güç bulunmadığını savunurken, davet edilmeleri durumunda katılabilecekleri sinyalini verdi. PYD Eş Başkanı şöyle devam etti:

‘MUSUL'DA YPG YOK'

"Musul'da YPG güçlerine bağlı herhangi silahlı güç yok. Kimse davet de etmedi. Ama DAIŞ denilen Kürt düşmanı nerede olursa olsun YPG onlarla savaşmaya hazırdır. Eğer Musul'da YPG'nin DAİŞ'e savaşması istenirse katılabiliriz." Türkiye'nin Musul operasyonuna katılma ısrarına ilişkin de sert ifadeler kullanan Müslim, Ankara'yı, IŞİD'e destek vermekle suçladı. ‘Türkiye şu an IŞİD'in sakalını kesip başka yerlere insanların üzerine salıyor ve yerini değiştiriyor' diyen Salih Müslim, Başika kampındaki güçlerin hiçbir zaman IŞİD'e karşı olmadığını da iddia etti.

'200 DEĞİL, 11 SİVİL ÖLDÜ'

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim'in Sputnik'in sorularına verdiği yanıtlar şöyle:


Yalan ve dolanla hiçbir şey gerçekleşmez. Türkiye 200'e yakın silahlı güçlerimizi öldürmedi. Böyle birşey yok, Türkiye'nin yaptığı açıklama doğru değildir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bombaladığı yerler sivil alanlardır. Türkiye'nin saldırıları sivillere yöneliktir. Bu son saldırıların zararları ve sonuçları tam olarak tespit edilemedi ama 11 kişinin hayatını kaybettiğinden bahsediliyor, onlar da dediğim gibi sivillerdir. YPG'den kimse hayatını kaybetmedi. Oradaki yerlilerden oluşan Ceyş El-Siwar adlı bir örgüt vardır. Bunlar DAİŞ'e (IŞİD) karşı kendi bölgelerini savunuyorlardı. Türk uçakları da DAİŞ'i desteklemek niyetiyle yerli halkı ve yerli örgütleri vurdu. Türkiye her zaman Rojava'ya saldırıyor. Bu son dönemlerde saldırıyor ama öyle 200 savaşçıyı öldürdük açıklamaları doğru değil, Türkiye sivilere saldırıyor ve öldürüyor. Gerçek olan budur.

'YPG TÜRKİYE'YE YÖNELİK BIR SALDIRIDA BULUNMADI'

Yine TSK'dan dün yapılan bir açıklamada YPG'nin Suriye'nin kuzeyindeki Afrin'den Türkiye'nin Hatay kentine havan mermisi attığı belirtildi. Bu açıklamayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu da doğru değil, YPG hiçbir zaman Türkiye'ye yönelik bir saldırıda bulunmamıştır. Ya da başka güçler top vermisi atmıştır, Türkiye üzerimize atmak istiyor. Çünkü daha önce de böyle şeyler oldu, Türkiye saldırılar olduğu zaman direk olarak YPG'yi itham ediyordu. Aynı oyun halen devam ediyor. Ama bize bağlı Kürt güçleri (YPG) tarafından Türkiye'ye bir mermi bile atılmamıştır. YPG ve PYD'nin hiçbir zaman Türkiye'de gözü olmamıştır. Erdoğan ve diğer Türk yetkililer YPG'yi lekelemek için bunları söylüyorlar. Biz hiçbir zaman Türkiye halklarına düşmanlık beslemedik. Türkiye bizi evimizde rahat bıraksın, kimse ondan birşey istemiyor.

'ESED SİLAH VERMEDİ, GÖRÜŞME OLMADI'

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Komsomolskaya Pravda gazetesine yaptığı açıklamada, Suriye yönetiminin Kürtlerle diyalogu sürdürdüğünü söyledi. Esad, "Görüşmelere devam ediyoruz. Onları IŞİD'e karşı savaşlarında destekledik, silah yolladık" dedi. Suriye yönetimiyle ilişkiniz ne durumda?

Şimdi bizim silahlı güçlerimiz rejime karşı savaşıyor ve bunu herkes görüyor. Esad'in söylediği kesinlikle doğru değildir, biz ne silah alıyoruz ne de görüşmelerimiz var. Bana göre bazılarına mesaj vermek istiyor bunu da onun için söylüyor. Bizim bilgimiz dahilinde Esad silahlı güçlerimize kesinlikle silah vermemiştir ve görüşmelerimiz de olmuyor.

‘MUSUL'A DAVET EDİLİRSEK SAVAŞIRIZ'

PKK'nın Musul operasyonuna katılmak istediği belirtiliyor. Şu an Musul operasyonunda YPG ve YPG'ye bağlı silahlı güçler de var mı? Şimdi herkes "PKK niye Musul operasyonuna katılmak istiyor?" diyor. Şengal için de aynı şeyler söylendi. PKK olmasaydı Şengal diye birşey kalmazdı. Bugün Şengal ve Ezidilerden bahsediliyorsa bu PKK ve YPG'nin sayesindedir. Ama Musul'da YPG güçlerine bağlı herhangi silahlı güç yok. Kimse davet de etmedi. Ama DAİŞ denilen Kürt düşmanı nerede olursa olsun YPG onlarla savaşmaya hazırdır. Eğer Musul'da YPG'nin DAİŞ'e savaşması istenirse katılabiliriz.

'HER ZAMAN PEŞMERGE'NİN YANINDAYIZ'

Peşmergeler şu an Kürt halkı için Musul'da IŞİD'e karşı savaşıyor. Buradan peşmergelere selam gönderiyorum. Onlar bizim kardeşlerimiz ve çocuklarımızdır. Her zaman onların yanındayız ve destekliyoruz. Yardım edebiliriz. Peşmerge güçleri nasıl Kobane'ye gelip YPG'ye yardım ettiyse, YPG de Şengal, Musul, Kerkük ve Kürdistan'ın yer yerinde ve her zaman peşmerge ile yan yanadır. Bizim isteğimizden bir tanesi de bütün Kürt silahlı güçlerinin DAİŞ'e karşı birleşmesidir. Her zaman bir önerimiz olmuştur; bütün Kürt güçleri bir komutanlık adı altında birleşebilirler. Kürt silahlı güçlerinin bir karargahı olmalıdır. Bu da ulusal kongrenin bir an evvel toplanmasına bağlıdır.

'TÜRKİYE IŞİD'E YARDIM İÇİN BAŞİKA'DA'

Türkiye de Musul operasyonuna katılmak istiyor, siz Türkiye'nin bu tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Türkiye hiç bir zaman DAİŞ'e karşı bir operasyona katılmaz. Türkiye her zaman DAİŞ'i desteklemek için vardır. Cerablus ve Şengal'de Türkiye'nin DAİŞ ile nasıl ilişkiler içerisinde olduğunu gördük. Türkiye şu an IŞİD'in sakalını kesip başka yerlere insanların üzerine salıyor ve yerini değiştiriyor. Türkiye şimdi Musul'a girerse aynı şey yapacak. Türkiye'nin Başika'daki güçleri hiç bir zaman IŞİD'de karşı olmamıştır tam tersine IŞİD'e yardım etmek için ordadır. Bunu unutmayın Türkiye hiç bir zaman IŞİD'e karşı savaşmaz.