Salih Müslim 'Aracı Rusya' dedi, Moskova yalanladı

Salih Müslim 'Aracı Rusya' dedi, Moskova yalanladı
PYD'nin eski Eş Genel Başkanı Salih Müslim, 'Rusya’nın arabuluculuğunda Şam ile görüşüyoruz' açıklaması yaptı, açıklamadna kısa bri süre sonra bu iddia Moskova tarafından yalanlandı.

Berlin'de Alman televizyon kanalı DW'ye konuşan PYD eski Eş Başkanı Salih Müslim, YPG ile Şam yönetimi arasında Afrin'e Suriye ordusunun geçişi ile ilgili görüşme iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.

"RUSYA ARACILIK EDİYOR"

Müslim, "Şu anda Suriye hükümetiyle Rusya'nın arabuluculuğunda müzakereler var ancak henüz bir anlaşmaya varılmış değil" dedi.

Şam ile yapılan görüşmelerde henüz bir sonuca ulaşılmadığını vurgulayan Müslim, "Suriye rejimiyle bir anlaşmaya varmak kolay değil. Çünkü bizim için Türkiye'nin baskıcı yaklaşımları ve sömürgeciliği ile Suriye'nin baskıcı yaklaşımları arasında hiçbir fark yoktur" diye konuştu.

MOSKOVA, PYD'DEN AÇIKLAMA GELMEDEN ÖNCE YALANLADI

Russia Today kelevizyon kanalına konuşan Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Bogdanov da Erdoğan-Putin görüşmesi sonrasında, Salih Müslim'in açıklaması öncesinde "Şam yönetimi ile YPG arasında Afrin ile ilgili görüşmelerde Rusya'nın herhangi bir rolünün olmadığını" söyledi.

AYNI İSİMDEN "ARABULUCULUK" ÇIKIŞI

Öte yandan Bogdanov bu canlı yayın öncesinde de Moskova'da Valday Tartışma Kulübü tarafından düzenlenen “Rusya, Ortadoğu'da: Tüm Sahnelerde Rol Sahibi” konferansına katıldı. Mihail Bogdanov, burada basına yaptığı açıklamada “Biz, kimseye kendi rolümüzü dayatmıyoruz ancak gerekli görülürse, akan kanın durması ve ortak payda bulunması için arabuluculuk yapmaya hazırız” dedi.

MENBİÇ AÇIKLAMASI

Ayrıca burada Menbiç'e ilişkin de konuşan Bogdanov, Türkiye ve ABD'nin Menbiç'teki durumu Astana süreci dışında ayrı olarak istişare ettiğini belirterek, “Türkiye ve ABD arasındaki anlaşmanın detaylarını bilmiyorum” dedi. Bogdanov ayrıca, “Üçlü zirvenin (Türkiye, Rusya, İran) en kısa sürede Ankara veya İstanbul'da yapılacağı konuşuldu. Zaman konusunda bir bilgim yok, liderlerin programı üzerinde çalışılıyor. Bu zirve, üç liderin Soçi'den çıkan sonuçlar ışığında Suriye'de çözüm görüşmelerini sürdürmelerine imkan sunacak ve muhtemelen 18 Mart'taki Rusya Devlet Başkanlığı seçimlerinden kısa süre önce yapılacak” diye konuştu.