Rusya Büyükelçisi Ankara’da silahlı suikast

Rusya Büyükelçisi Ankara’da silahlı suikast
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'a silahlı saldırı düzenlendi. Karlov'un ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

Sputnik haberine göre; Rusya Büyükelçisi Andrey Gennadiyeviç Karlov, Ankara'da, Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisinin açılışında silahlı saldırıya uğradı. Açılış sonrası konuşma yaparken silahlı saldırıya uğrayan Karlov'un ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldığı öğrenildi.

Saldırı Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisi açılışı sırasında gerçekleşti. 25 yaşlarında takım elbiseli bir erkek saldırganın, sahte polis kimliğiyle koruma olarak içeri girdikten sonra Büyükelçi Karlov'un konuşması esnasında 1 el ateş açtığı daha soınra misafirleri dışarı çıkardıktan sonra arka arkaya 3-4 el ateş açtığı belirtildi.

KREMLİN: ELÇİMİZ HAYATINI KAYBETTİ

Ankara'dan az önce flaş bir son dakika haberi geldi. Rusya Büyükelçisi Ankara’da silahlı suikaste uğradı. Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara'da katıldığı bir sergide silahlı saldırıya uğradı.

Saldırı Ankara Çağdaş Sanatlar Merkezi'ndeki bir resim sergisi açılışı sırasında gerçekleşti. Açılışın ardından konuşma yapmak için kürsüye çıkan Büyükelçi Andrey Karlov, bu sırada silahlı saldırıya uğradı.

Andrey Karlov saldırıda ağır yaralandı.

Çağdaş Sanatlar Merkezi, ABD Büyükelçiliği'nin karşısında yer alıyor.

 
KREMLİN: ELÇİMİZ ÖLDÜ
 
Olayla ilgili açıklama yapan Kremlin Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov'un hayatını kaybettiğini duyurdu.




Açılışın ardından konuşma yapmak için kürsüye gelen bu Büyükelçi Andrey Karlov bu sırada silahlı saldırıya uğradı.

Andrey Karlov ağır yaralı olarak hastaneye kaldırıldı.

'SALDIRGAN RADİKAL İSLAMCI'

Hurriyet.com.tr'ye konuşan Rus yetkililer saldırıyı radikal İslamcı teröristlerin gerçekleştirdiğini belirtti.

GÖRGÜ TANIKLARI

"Gözümüzün önünde silahlı saldırıya uğradı. Kendimizi dışarıya zor attık" dedi.

'POLİS KİMLİĞİ GÖSTERDİ'

Saldırganın polis kimliği göstererek içeri girdiği iddia edilirken saldırganın büyükelçinin kendi koruması olabileceği de söyleniyor.



Rusya'nın Ankara Büyükelçisini öldürdüğü iddia edilen saldırganın görgü tanıkları tarafından çekilen fotoğrafı.. Fotoğraf: Sputnik'ten alınmıştır.

Hürriyet Ankara temsilcisi Deniz Zeyrek olayla ilgili şunları söyledi:

Bizim Ankara büromuzdan muhabirimiz Haşim Kılıç olayla ilgili fotoğrafı çeken muhabirimiz. Çamkatça fotoğrafları sergisi vardı. Büyükelçi konuşurken saldırgan önce havaya ateş ediyor. Sonra büyükelçiyi sırtından vurmuşDaha sonra salonu boşaltmış. İçeride bir kez daha büyükelçiyi tekrar vurmuş. İçeri polis kimliği göstererek girdiği öne sürüldü. Takım elbiseli kravatlı ve silahlı bir şekilde içeri giriyor. Büyükelçi ve saldırgan halen içeride. Polis operasyon hazırlığında.

GÖRGÜ TANIKLARI: KENDİMİZİ DIŞARI ZOR ATTIK

"Gözümüzün önünde silahlı saldırıya uğradı. Kendimizi dışarıya zor attık" dedi.

SALDIRGAN, SİYAH TAKIM ELBİSELİ

Hürriyet fotomuhabiri Haşim Kılıç yaşananları şöyle anlattı: Rus büyükelçiliğinin düzenlediği bir fotoğraf sergisi vardı. Konuşma sırası büyükelçiye geldiğinde bizim koruma olduğunu düşündüğümüz, siyah takım elbiseli bir adam büyükelçinin arkasında duruyordu. Bir anda havaya ateş açtı. Ardından büyükelçiyi vurdu. Saldırgan daha çok Halep'le ilgili şeyler söyledi. Sonra insanların dışarı çıkmasını istedi. İnsanlar dışarı çıkarken birkaç el daha ateş etti büyükelçinin bedenine. Sanırım o esnada bir mermide davetlilerden birinin ayağına geldi. Çağdaş Sanatlar Merkezi'nin güvenlikleri bir polis kimliği göstererek girdiğini söyledi. İçeride yaklaşık 100 kişi vardı davetli olarak tamamını boşalttı. İnsanlar kaçarken büyükelçiye birkaç el daha ateş etti.

İÇERİDEN 10-15 EL SİLAH SESİ GELDİ

Özel Harekat ve polis ekipleri binanın çevresini çevirdi. 15-20 el silah sesi duyuldu. Çatışma yaşandığı belirtiliyor.

İÇİŞLERİ BAKANI OLAY YERİNE GELDİ

Polis ekiplerinin olay yerine düzenlediği operasyonda saldırganın dışarıda kıstırıldıktan sonra etksiz hale getirdiği belirtildi. İçişleri Bakanı süleyman Soylu'nun da sergi binasının içine girdiği belirtildi.

RUSYA'DAN KARLOV'A SALDIRI AÇIKLAMASI

Rusya'dan, Büyükelçi Andrey Karlov'a Ankara'da düzenlenen saldırı ile ilgili açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, saldırıyla ilgili Türk yetkililerle temas halinde olunduğu ifade edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de konuyla ilgili bilgi aldığı belirtildi.

ANDREY KARLOV KİMDİR?

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi  Andrey Gennadiyeviç KARLOV 1954 yılında Moskova’da doğmuştur.

Yüksek eğitimini 1976 yılında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstütüsünden, 1992 yılında ise Diplomasi Akademisinden mezun olup tamamlamıştır. 1976 yılından itibaren diplomatik alanda çalışmaktadır. SSCB, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Merkez teşkilatının yanısıra yurtdışı temsilciliklerinde, özellikle 1976-1981, 1984-1990 yıllarında SSCB Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde, 1992-1997 yıllarında Rusya Federasyonu Kore Cumhuriyeti Büyükelçiliğinde farklı görevlerde çalışmıştır.

Andrey Karlov'un aldığı görevler şu şekilde;

2001 – 2006 - Rusya Federasyonu Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti Büyükelçisi.
2007 – 2013 - RF Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşleri Genel Müdür Yardımcısı, Genel Müdürü.
Temmuz 2013’de Rusya Federasyonu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğine atandı. Büyükelçi diplomatik ünvanına sahiptir.
Korece ve İngilizce bilmektedir. Evli olan Karlov'un bir oğlu var.