'Rus uçağını FETÖ düşürmedi'

'Rus uçağını FETÖ düşürmedi'
Davutoğlu, Rus uçağını düşüren pilotun FETÖ üyesi olmadığını söyledi.
Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu, darbe komisyonunun sorularına cevap verdi.

TBMM Araştırma Komisyonu'na 71 sayfalık yazılı yanıt veren Davutoğlu, talimatı ile Rus uçağını düşüren pilotun FETÖ üyesi olmadığını ifade etti.

İşte NTV'den Deniz Kilislioğlu'nun ulaştığı metinde yer alan Ahmet Davutoğlu'nun ifadeleri;

"Talimatını verdiğim angajman kuralları Rusya dahil hiçbir ülkeyi hedef almamıştır, ancak aynı angajman kuralları hangi ülkeden olursa olsun savaş şartlarındaki bir ülkeden hava sahamızı ihlal eden bütün hava araçlarını kapsamıştır.

"KİM OLDUĞUNU ÖNGÖRMEM MÜMKÜN DEĞİL"

Bu olayda uçağı düşüren pilotun FETÖ/PDY ile irtibatlı olup olmadığı hususuna gelince, angajman kuralları konusunda talimat veren bir Başbakanın, Genelkurmay Başkanı ya da Hava Kuvvetleri Komutanı'nın, bu angajman kurallarının hangi askerimiz tarafından nerede ve ne zaman uygulanacağı konusunu öngörmesi mümkün değildir.

"GENELKURMAY BAĞLANTI TESPİT EDEMEDİ"

Pilot ya da TSK mensubunun örgüt bağlantısı varsa tetkik edilmesi gerektiğini söyledim. Genelkurmay Başkanımız daha sonraki görüşmemizde pilotun geçmişini ve ilişkilerini araştırdıklarını ve somut bir irtibat tespit edilemediğini bildirmiştir."

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sınır ihlali yapan Rus uçağının düşürülmesi konusunda "Yargı, Rus uçağını vuran iki tutuklu pilota ilişkin şüpheler üzerinde duruyor. Yargı bununla ilgili, bir şüpheyi ortaya koyacak olmalı ki, bu pilotlar gözaltına alındı ve süreç başlatıldı. Rus uçağını düşüren pilotların Pensilvanya ile bağlantıları olabilir!" demişti.

UÇAK DÜŞÜRME OLAYI?

24 Kasım 2015 tarihinde Suriye sınırında Türkiye hava sahasını ihlal eden SU-24 tipi bir Rus savaş uçağı, Türk F-16'ları tarafından dönemin Başbakanı Davutoğlu'nun talimatı ile düşürülmüştü.