Milletvekillerinin yetkileri neler olacak?

Milletvekillerinin yetkileri neler olacak?
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Şentop, anayasa değişikliği teklifiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı Anayasa teklifi haftaya Meclis'e sunulacak.

Başkanlık konusunda AA muhabirinin sorularını cevaplayan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı AK Partili Mustaşa Şentop, "Başkanlık ya da Cumhurbaşkanlığı sisteminde" milletvekillerinin Meclis araştırması ve genel görüşme önergesi verebileceğini, yazılı ve sözlü soru sorabileceğini ancak gensoru ve güvenoyunun olmayacağını belirtti.

"BAŞBAKAN'IN YETKİLERİ DERUHTE EDİLECEK"

Şentop "Yeni hükümet sisteminde, Cumhurbaşkanı, yeni hükümet sisteminde, başbakan ve hükümetin sahibi olduğu yetkileri de deruhte ederek seçilmiş olacak" dedi.

Şentop, bu sistemde hükümetin parlamentonun içinden çıktığını, yasama ve yürütme için tek bir seçim olduğunu kaydetti.

Başkanlık sisteminde ise yasama için ayrı bir seçim yürütme yani hükümet için ayrı bir seçim yapıldığını anlatan Şentop, "Parlamenter sistemde sadece yasama, meşruiyetini seçimden alırken, yürütme de yasamaya dayanarak ortaya çıkarken, başkanlık sisteminde, hem yasama hem de yürütme yani hükümet doğrudan halktan meşruiyetini alır. Başkanlık sisteminde çifte meşruiyet söz konusudur" diye konuştu.

Şentop, başkanlık sisteminde, başkan ve kabinenin kanun tasarısı sunma yetkisinin olmayacağını, sadece milletvekillerinin kanun teklif etme yetkisinin bulunacağını da ifade etti.