Kanada: Halep katliamından Rusya ve İran'ı sorumlu tutmalıyız

Kanada: Halep katliamından Rusya ve İran'ı sorumlu tutmalıyız
Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Marie-Claude Bibeau, ortak yaptıkları yazılı açıklamada, Halep kentinde sivillerin hedef alındığı saldırılara tepki gösterdi.
Halep'teki olaylar nedeniyle dehşete düştüklerini vurgulayan iki bakan, "Suriye'de dünyanın eş zamanlı şahitliği önünde sivil katliamı yaşanıyor. Sivillerin birçoğu artık kaybolmuş ya da Suriye hükümet güçlerince son 24 saat içerisinde vurularak öldürülmüş. Suriye hükümet güçleri şiddet olaylarına devam ediyor. Ülkenin dört bir yanındaki kuşatılmış bölgelerde yüz binlerce insan sıkışmış, dehşete kapılmış ve insani yardım olmadan bekliyor. Bu insanların kurtarılması için zaman daralıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Rusya ve İran'ı da bu korkunç katliamdan sorumlu tutmalıyız"

Dion ve Bibeau, Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin uygulamalarıyla Suriye'de yaşanan acımasızlıklara gerçek zamanlı tanık olunduğunu belirtti. Uluslararası toplumun olanları yakından izlediğine işaret eden Kanadalı bakanlar, şunları kaydetti:


"Esed rejimini ve destekçileri olan Rusya ve İran'ı savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar kapsamında bu korkunç katliamdan sorumlu tutmalıyız. Esed rejimini ve destekçilerini Suriye'deki tüm sivilleri koruyarak şiddeti derhal durdurmak ve uluslararası hukuka uymaya davet ediyoruz. 9 Aralık'ta 122 ülke ile Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda Suriye ile ilgili bir kararın çıkmasına öncülük ettik. Suriye'deki sivillere hızlı, güvenli ve engelsiz insani yardımın ulaşması ve barış sürecinin yeniden başlatılması için bu kararı kabul ederek, Suriye rejimine ve destekçilerine karşı çok güçlü ve birleşik bir mesaj gönderdik. Kanada uluslararası toplumla birlikte Esed rejiminin ve destekçilerinin sivillere yönelik tüm saldırılarını durdurmasını, hastaneleri hedef almayı bırakmasını, yiyecek ve tıbbi ihtiyaç malzemelerinin insanlara ulaşmasını ve insanların acılarını hafifletmeye çalışanların güvenli geçişinin sağlamasını talep etmeye devam edecek."