İşte dolara savaş açan kurumlar

İşte dolara savaş açan kurumlar
Cumhurbaşkanı'ın açıklamasından sonra harekete geçen kurumlar TL yönünde karar aldı. İşte dolara savaş açan kurumlar...
DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI; hac ve umre ücretlerini Türk lirası üzerinden tahsil edilmesine karar verdi. Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamada, başkanlığın hac ve umre ücretlerinin Türk lirası olarak tahsil edilmesine yönelik geniş kapsamlı çalışmasını tamamladığı belirtildi. Açıklamada, "Buna göre Başkanlığımız 5 Aralık 2016 tarihinden itibaren hac ve umre ücretlerinin Türk lirası üzerinden tahsil edilmesine karar vermiştir." denildi.

BORSA İSTANBUL: Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul'un bugünden itibaren tüm nakdi varlıklarının Türk lirasına (TL) çevrilmesine ve TL hesaplarında tutulması kararına ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın açıklamalarının bir karşılığı olarak ihtiyacımız olmayan TL dışı para birimi varlıklarımızı Türk lirasına çevirerek finans çevrelerine örnek olmak istedik." dedi.

TMSF, alacakların tahsilatında ve bundan sonraki satışlarda yabancı para kullanılmayacağı, işlemlerin Türk lirası ile yürütüleceği duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "TMSF, bankacılık sektörünün sigorta kurumudur ve vatandaşlarımızın bankalardaki bireysel tasarruflarının sigortacısı olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye ekonomisine duyduğumuz güvenin bir göstergesi olarak, alacaklarımızın tahsilatında ve bundan sonraki satışlarımızda yabancı para kullanılmayacak, işlemler Türkiye'nin egemenliğinin bir parçası olan Türk lirası ile yürütülecektir".

PTT; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, PTT AŞ'nin, dövizlerin Türk lirasına dönüştürülmesi işleminde herhangi bir komisyon almayacağını ve döviz bozduracaklara yüzde 10 kargo indirimi uygulanacağını bildirdi. Ayrıca döviz bozduracak müşterilerin havale işlemlerinde yüzde 10 indirim yapılacak.

RUSYA, ÇİN VE İRAN'LA ALIŞVERİŞTE YERLİ PARA KULLANILACAK: Rusya, Çin ve İran'la yapılacak alışverişlerde yerli paranın kullanılması için görüşmeler yaptıklarını söyleyen Erdoğan: "Başbakan, yarın (Pazartesi) akşam Rusya'ya gidiyor. Bunları konuşacak. Onlardan bir şey alıyorsak onların parasıyla, onlar bizden alırken bizim paramızla alacaklar. Merkez Bankalarına talimatı verdik. Bu oyunlar tutmayacak. Bu oyunların karşısında kendi oyunumuzu oynacağız." dedi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısına destek vermek amacıyla Birlik hesaplarındaki döviz varlıklarını TL'ye çevirdiklerini bildirdi. Hikmet Tanrıverdi yaptığı yazılı açıklamada, ön görülemeyen kur hareketlerinin Türkiye ekonomisine zarar verdiğine dikkat çekerek, yıllardır savundukları gibi TL'nin kullanım alanının artırılması gerektiğini söyledi.

ESNAFLARDAN "DÖVİZİNİ BOZDUR" KAMPANYASI 100 DOLAR BOZDURANA, 1 KİLO HAMSİ BEDAVA Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, doların 3,5 lirayı bulması üzerine, dövizi olan vatandaşların bozdurup, Türk Lirası'na ve altına yatırım yapmaları yönündeki davetine Akyurtlu balıkçı esnafı Doğan Arıkan da destek verdi. Akyurt'ta 5 yıldır esnaflık yapan Arıkan, bu çağrıya sessiz kalmayıp, destek verdiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Ülkemiz üzerinde oynanan oyunları bozmak için bizim de küçük bir katkımız olsun dedik. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın dediği gibi dolarını ve eurosunu bozduran vatandaşımıza bizde hamsi bedava"

ZÜCCACİYECİDEN, 300 DOLAR BOZDURANA HEDİYE KAMPANYASI: Sandıklı ilçe merkezinde dededen kalma 40 yıllık züccaciye dükkanını işleten Cevat Bulut, dolar bozdurma kampanyasına destek amacıyla 300 dolar bozdurana hediye kampanyası başlattı. Bulut, bankadan 300 dolar bozdurarak makbuzunu kendisine getirenlere dükkanından çeşitli züccaciye eşyaları hediye etme kampanyasını işyerinin camına astığı pankartla duyurdu. Pankarta, "1 dolar için vatanını satanlara dolarını bozdurarak darbeni vur. En az 300 dolar bozdur hediyeni al" yazdıran Bulut, 20 gün sürdüreceği kampanya kapsamında 300 dolar bozduranlara kahve takımı, tencere takımı ve çeşitli hediyeler vereceğini söyledi.

200 DOLAR BOZDURANA YEMEK BEDAVA: Gaziantep’teki bir lokanta sahibi, 200 dolar bozdurup makbuzunu getirenlere istediği yemeği bedava veriyor. Lokanta işletmecisi Mustafa Çolak, Cumhurbaşkanının çağrısına destek verdiklerini belirterek, “Doların yükselmesinden dolayı çok sıkıntımız var. 200 dolarını bozup makbuzunu bize getirene istediği yemeyi bedava veriyoruz. Bu kampanyamızın tüm ülkede ses getirmesini istiyoruz. Dolar çok yükseliyor, buna bir önlem almamız lazım. Biz bu durumdan çok şikayetçiyiz. Cumhurbaşkanımızın dolar ile ilgili açıklamasına destek veriyoruz. Bir hafta içinde makbuzu ile birlikte 10-15’e yakın vatandaş geldi. Onlara yemeği bedava verdik. Diğer esnafların da bize destek vermesini bekliyoruz" diye konuştu.

300 DOLAR BOZDURANA TIRAŞ BEDAVA: Elazığ'da 300 dolarını bozana tıraş, 100 dolarını bozana ise balık-ekmek bedava.

DÖVİZ BOZDURANLARA EKMEK VE KAHVALTI BEDAVA: Bingöl’ün Genç ilçesindeki esnaflar, dolarını bozdurup makbuzunu getiren vatandaşlar için çeşitli kampanyalar başlattı. Bazı esnaflar, makbuz getiren vatandaşlara bedava kahvaltı, bazıları ise bir hafta boyunca ekmek veriyor.

DÖVİZİNİ BOZDURANA YEMEK BEDAVA: Doların bozdurulması yönündeki çağrılara kayıtsız kalmayan Trabzonlu Yüksel Usta Lokantası İşletme Sahibi Yüksel Yıldırım, Türk parasının değerlenmesi için 500 dolar ve euroyu bozdurup fişini getiren vatandaşlara ücretsiz yemek veriyor.

DOLARINI BOZDURANA TIRAŞ BEDAVA: Iğdırlı kuaför, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısına destek vermek için en az 250 dolarını Türk lirasına çeviren herkese ücretsiz saç sakal tıraşı yapmak için kampanya başlattı.

DOLARINI BOZDURANIN DÜĞÜNÜNDE ÜCRETSİZ SAHNE ALACAKLAR: Tasavvuf müziği alanında faaliyet gösteren "Anka" ilahi grubu, 5 bin dolar bozdurarak makbuzunu getiren çiftlerin düğününde ücretsiz sahne alacak.

ESNAFTAN DÖVİZ BOZDURANA ÇİĞ KÖFYE İLE AYRAN BEDAVA: Tokat'ın Turhal ilçesinde bir esnaf, döviz bozduranlara ücretsiz olarak çiğ köfte ile ayran veriyor.

500 DOLAR BOZDURANA BIÇAK BEDAVA: Trabzon'daki dükkanında, yüzlerce çeşit Sürmene bıçağı satan Atakan Berk 500 doları bozdurana bıçak hediye ediyor.