İstanbul'daki saldırının ağır bilançosu

İstanbul'daki saldırının ağır bilançosu
Beşiktaş - Bursaspor maçının ardından Vodafone Arena yakınında, çevik kuvvet polislerini hedef alan iki ayrı bombalı saldırıda şehit sayısı 38'e yükseldi.

Beşiktaş - Bursaspor maçının ardından Vodafone Arena yakınında, çevik kuvvet polislerini hedef alan iki ayrı bombalı saldırıda şehit sayısı 38'e yükseldi. İçişleri Bakanı Soylu'nun açıklamasına göre, şehitlerin 30'u polis memuru ve emniyet görevlisi, 7'si sivil. Bir kişinin kimliği henüz tespit edilemedi. 155 yaralının tedavisi ise sürüyor. Yaralıların 100'den fazlasının polis olduğu bildiriliyor. Hem İçişleri Bakanı Soylu hem Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, PKK'yı işaret etti. 13 kişi gözaltında.

stanbul Emniyeti'nde açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "En son aldığımız bilgiler çerçevesinde, menfur saldırıda şahadete erişmiş vatan evlatlarımız 38 oldu. Bunların 30'u polis memuru ve emniyet görevlisi, 7'si sivil vatandaşımız, birinin ise kimliği henüz tespit edilemedi" dedi. Şehit polislerden biri emniyet müdürü, biri de emniyet amiri.

İçişleri Bakanı Soylu, yaralıların durumu hakkında da bilgi verdi; "Hastanelerde 136 müşahede altında vatandaşımız var. 14'ü yoğun bakımda, 5'i ameliyatta ve 155 toplam hastanelerde şu anda tedavi gören, bu olayla karşı karşıya kalmış, sağlıkları için dua ettiğimiz vatandaşlarımız var" açıklamasını yaptı. Yaralıların 100'den fazlasının polis olduğu bildiriliyor.

Soylu saldırıların fâiliyle ilgili ise, "Arkadaşlarımızın yaptığı değerlendirmeler çerçevesinde fâil olarak PKK'yı işaret ediyor. Olayın nasıl planlandığı, ne zaman planlandığı konusunda ve nasıl yürütüldüğü konusundaki çerçeve, arkadaşlarımızda var ancak hem soruşturmanın yürütülmesi hem de operasyonun devamı açısından, bu konuda çok fazla değerlendirmede bulunmayacağız" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanı, patlayan aracın tespitinden yola çıkılarak olayın hemen sonrasında 10 kişinin, daha sonra yapılan operasyonlarda da 3 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.



SALDIRININ DETAYLARI

Numan Kurtulmuş olaydan hemen sonraki açıklamasında, saat 22.29'da Vodafone Arena'nın önünde seyir halindeki bir aracın patlatıldığını, 45 saniye sonra da, hemen yakındaki Maçka Parkı'nda durdurulan bir kişinin kendini patlattığını söyledi.

Daha ayrıntılı bilgileri İçişleri Bakanı Soylu verdi. Buna göre, ilk saldırı çevik kuvvet ekiplerinin toplanma yerinde oldu. Bu saldırıda, el düzenekli olduğu değerlendirilen bomba yüklü bir araç kullanıldı. Bu sırada Maçka Parkı'nda da bir canlı bomba polisler tarafından fark edildi. Soylu, canlı bombanın etrafında tertibat alındığını ama ilk patlamadan 45 saniye sonra, bu kişinin, üzerindeki bombaları polislerin ortasında patlattığını söyledi.

Bombalı saldırılar, Beşiktaş ile Bursaspor maçının bitmesinden yaklaşık 1,5 saat sonra meydana geldi. Beşiktaş taraftarının dağılmasının ardından stattan ayrılan Bursaspor taraftarları da patlamadan kısa bir süre önce otobüslerle yola çıktı.