İki ülke Çin'e karşı birleşti

İki ülke Çin'e karşı birleşti
Tokyo, Çin’e karşı ortağı Delhi’ye nükleer ve askeri teknolojiyi satıyor
Japonya ve Hindistan arasında bugün imzalanan sivil amaçlı bir nükleer anlaşmaya göre Tokyo, nükleer enerji üretimini arttırtmak isteyen Yeni Delhi'ye yakıt, ekipman ve teknoloji sağlayacak.

Dünyada nükleer saldırıya uğramış tek ülke olan Japonya, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'na (NPT) taraf olmayan bir ülke ile ilk kez bu tür bir anlaşma yapıyor Anlaşma uyarınca Japonya'nın vereceği nükleer yakıt ve ekipman sadece barışçı amaçlar için kullanılabilecek. Anlaşmaya ek olarak imzalanan bir metin eğer Hindistan bir nükleer deneme gerçekleştirirse, Japonya'ya antlaşmayı sonlandırma hakkı veriyor.

Anlaşma Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin Hintli lider Narendra Modi ile yaptığı görüşmenin ardından imzalandı. Hindistan, ayırımcı olduğu gerekçesiyle NPT'yi imzalamıyor. Ayrıca hem Çin hem de nükleer güce sahip komşusu Pakistan konusunda kaygıları var. Hindistan nükleer enerji kapasitesini 2032 yılına kadar en az 10 katına çıkarmayı planlıyor.

Bu amaçla Toshiba Corp'un sahip olduğu ABD merkezli Westinghouse Electric ile güneyde altı nükleer santral kurulması için müzakereler sürdürüyor. Hindistan Japonya ile imzaladığı anlaşmanın benzerini 2008'de ABD ile imzalamış, böylece ABD bu ülkeye nükleer teknoloji verebilmişti. Bu adım Hindistan'ı bölgesinde Çin'e karşı ağırlığını hissettirebilecek bir güç haline getirme politikasının ilk adımı olmuştu.