HDP: Kayyum kararını tanımıyoruz

HDP: Kayyum kararını tanımıyoruz
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanması sonrası, HDP kararı tanımadıklarını açıkladı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nin eş başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı'nın tutuklanmasından sonra belediyeye kayyım atandı.Belediyeye kayyım olarak atanan Etimesgut Kaymakamı Cumali Atilla yarın görevine başlayacak.

HDP: Tanımıyoruz!

HDP, belediyeye kayyım atanmasıyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada kayyımın tanımayacağı belirtildi.


HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) tarafından yapılan açıklama şöyle:

Keyfi, hukuksuz ve demokrasiye aykırı uygulamaları olağan hale getirmiş olan iktidar bir adım daha attı. Diyarbakır halkının siyasi iradesini yok sayarak, yüz binlerce insanın seçtiği Eşbaşkanlar Gültan Kışanak ve Fırat Anlı'yı cezaevine koyan AKP Hükümeti, son olarak Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atadı.

AKP-Erdoğan yönetiminin siyaset anlayışı seçilmişleri tutuklamak, atanmışları yönetici yapmaktır. Bu atamayı hukuken ve siyasi olarak tanımıyoruz. OHAL'e ve Kanun Hükmünde Kararnamelere dayanan kayyum darbesi, halk iradesinin gasp edilmesidir.

Bir kez daha vurguluyoruz ki, kayyum düzenlemesi cunta Anayasası'nın bile birçok maddesine ve Türkiye'nin imzalamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı da dahil olmak üzere demokratik uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına aykırıdır.

Halk iradesini yok sayarak gasp eden, seçilmiş yerel yöneticileri ve kurulları işlevsiz kılan bu hukuksuz düzenleme, demokrasiye ve adalete inanan herkes için yok hükmündedir.