Fransa'daki sandıktan 'Erdoğan' çıktı

Fransa'daki sandıktan 'Erdoğan' çıktı
Fransa'da gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir çok zarftan Erdoğan ismi çıktı.

Hürriyet'in haberine göre 13 Kasım 2015'te 130 kişinin hayatını kaybettiği saldırıların ardından ilan edilen olağanüstü hal durumunun devam ettiği ülke Fransa bugün seçimlere gitti. Seçimlerde güveliği sağlaması için yaklaşık 50 bin polis ve 7 bin asker görevde. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde AB karşıtı adaylarla, AB yanlısı adayların yarışı söz konusu. AB karşıtı bir adayın kazanması halinde topluluğun var oluşu da tehlikeye girebilir.

FRANSA'DA ERDOĞAN RÜZGARI

Oy kullanma işlemlerinin ardından sosyal medyada yayınlanan fotoğraflar ise seçimlere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damga vurduğunu ortaya çıkardı. Bir çok gurbetçi vatandaşımızın pusulalara Erdoğan ismini yazdıkları gözlendi. Bazı vatandaşlar zarflara '' Reisten başka oy verecek adam yok. Uzun adam şu Avrupa'ya bir el atsan'' şeklinde notlar bıraktı.

MACROV ve LE PEN

Fransa'da dün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminin sandık çıkış anketlerine göre liberal aday Emmanuel Macron ile aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen, ikinci tura kalmayı başardı. Sonucun ardından birçok Fransız siyasetçi, Le Pen'in 7 Mayıs'ta cumhurbaşkanı seçilmemesi için Macron'a destek açıklamaları yaptı. Le Pen ise “Tarihi bir sonuç. Ben halkın adayıyım” dedi.

‘TARİHİ SONUÇ'

İkinci turda Le Pen'e karşı zafer elde etmesi beklenen 39 yaşındaki Macron, seçilmesi halinde Fransa'nın en genç cumhurbaşkanı olacak. Macron, “Başlattığımız siyasi hareketle bir yıl içinde Fransa'da siyasetin çehresini değiştirdik. Bana oy veren milyonlara teşekkür ediyorum. Fransa'nın birlik olma vakti geldi. Yurtseverler dahil herkesin cumhurbaşkanı olmak istiyorum” dedi. Fransız siyasetçiler, ikinci turda Le Pen'in cumhurbaşkanı seçilmemesi için Macron'a oy verilmesi çağrısında bulundular. Merkez sağın yenilen adayı Fillon, oyların sadece yüzde 7'sini alan, iktidardaki Sosyalist Parti'nin cumhurbaşkanı adayı Benoit Hamon, Başbakan Bernard Cazeneuve, Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault Macron'a destek açıklaması yapan siyasetçilerden. Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de Macron'un ilk tur zaferiyle ilgili olarak “Eminim bir sonraki Fransa Cumhurbaşkanı o olacak. Avrupa için harika” yorumunu yaptı. Marine Le Pen ise sandıktan çıkan ilk sonuçları “tarihi” olarak nitelendirerek “Fransa'nın varlığı tehlikede. Bu seçim vahşi küreselleşme üzerineydi. Fransız halkını kibirli elitlerden kurtarmanın zamanı geldi. Gerçek değişimi seçme şansınız var. Ben halkın adayıyım” dedi. Melenchon ise “Büyük şehirlerden henüz sonuç gelmedi. Resmi açıklamayı bekliyorum” dedi.