Filistin'de 3. intifada!

Filistin'de 3. intifada!
ABD'nin aldığı Kudüs kararı sebebiyle Filistinliler Hamas'ın intifada çağrısına uyarak sokaklara döküldü. Mahmud Abbas'ın silahlı direniş çağrısı ile katkı sağladığı intifada sürerken, Bugün Türkiye'de milyonlarca insan 'öfke Cuması'nda biraraya gelecek.

Hamas'ın intifada çağrısı sonrası Filistinliler, Gazze ve Batı Şeria'nın tamamında sokaklara döküldü.

ŞAM KAPISI'NDA TOPLANILDI

Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinin ana giriş noktalarından Şam Kapısı'nda toplanan Filistinliler, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü “İsrail'in başkenti” ilan etmesini protesto etti. “Kudüs'e canımız, kanımız feda olsun” şeklinde slogan atan Filistinlilere İsrail polisi müdahale etti. 

Kudüs sokaklarında yaşanan gerilim gün boyu devam etti. Atlı ve yayalardan oluşan onlarca İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs'ün k ritik noktalarında mevzilenmiş durumda. Öte yandan Batı Şeria'nın birçok yerinde de gösteriler düzenlendi. El Halil'deki gösterilere İsrail askerleri müdahale etti. Görgü şahitlerine göre, göz yaşartıcı bomba, gerçek ve plastik mermi kullanan İsrail askerlerine, Filistinliler taşlarla karşılık verdi.

İSLAM DÜNYASI AYAKTA

Yeni Şafak'ın derlediği habere göre Amerikan Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan ettiğini duyurmasının ardından tüm dünyada protesto gösterileri başladı. ABD'nin Kudüs provokasyonu sonrası binlerce Müslüman başta Türkiye olmak üzere, Filistin, Mısır, Ürdün, Bahreyn, Cezayir, Fas, Tunus, Kuveyt ve ABD'de bir araya geldi. Trump'ın kararına tepki gösteren Müslümanlar, Filistin'e destek çağrıları yaptı. 

Türkiye'de olduğu gibi bir çok ülkede vatandaşlar kararı protesto etmek için sokaklara indi. Tunus'ta Filistin ve Tunus bayrakları taşıyan göstericiler, ABD ve İsrail karşıtı sloganlar attı. Pakistan'ın başkentiİslamabad'da ise , yüzlerce vatandaşlar protesto yürüyüşü yaptı. Bazı vatandaşlar ABD ve İsrail bayrağını ateşe verdi. Ürdün'de ise ABD Büyükelçiliği yakınında bir araya gelen yüzlerce gösterici, İsrail-Ürdün barışanlaşmasının iptal edilmesini istedi. Ürdünlüler, ABD Büyükelçiliğini burada istemedikleri yönünde sloganlar attı.

BARIŞ SÜRECİ TOPRAĞA GÖMÜLDÜ

Hamas, Filistin Alimler Birliği ve Müslüman Kardeşler, Amerika'nın kararı sonrası “intifada” çağrısı yaptı. İlk çağrı Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniye'den geldi. Heniyye, Gazze'deki ofisinde yaptığı basın açıklamasında, barış sürecinin sona erdirilmesi talebinde bulunarak, “Filistin idaresinden Oslo Antlaşması'ndan çıktığını duyurmasını istiyoruz. ABD'nin Kudüs ile alakalı kararı, yeni bir siyasi devrenin başladığı anlamına geliyor. Barış süreci ise sonsuza kadar toprağa gömülmüştür” diye konuştu.

ABD'Yİ BOYKOT EDİN

Filistin'in yanı sıra Arap ve Müslüman ülkelerin yöneticilerini de ABD yönetimini boykot etmeye çağıran Heniyye, şunları kaydetti: “Artık barış anlaşması veya barış süreci diye bir şey kalmadı. Filistin halkı, ABD kararı sonrası tarihi bir yol ayrımında. Araplar ve Müslümanlar, merkezinde Kudüs'ün olduğu bu yol ayrımından geçiyor. ABD'nin kararına karşı yarından itibaren yeni intifada başlatılmasını istiyoruz. Filistin bizim olduğu gibi Kudüs de bizimdir. İşgalci İsrail'in ise Filistin topraklarında meşruiyeti olamaz.” Heniyye ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kudüs için İslam İşbirliği Teşkilatı'nı olağanüstü toplantıya çağırmasını takdirle karşıladıklarının altını çizdi.

İSLAM MİLLETİNE ÇAĞRI

Filistin Alimler Birliği de, Trump'ın Kudüs'ü “İsrail'in başkenti” olarak tanıyan kararına tepki olarak İslam milletine intifada çağrısında bulundu. Birlikten yapılan yazılı açıklamada, Trump'ın Kudüs'le ilgili kararına tepki gösterilerek, “İslam milletini ve halkımıza, şiarı Kur'an ve sünnet olan büyük bir intifada çağrısında bulunuyoruz” ifadesine yer verildi. Müslüman Kardeşler de benzer çağrıyı Mısır'da yaptı.

İSRAİL GAZZE'YE SALDIRDI

İsrail, roket saldırısı ya- pıldığı bahanesiyle Gazze Şeridi'ne savaş uçağı ve tanklarla saldırdı. Gazze Şeridi'de Hamas'a ait iki hedefi vurduğunu açıkla- yan İsrail ordusu, saldırının İsrail'in güneyine düzen- lenen üç roket saldırısına karşılık olduğunu ileri sür- dü. İsrail'in saldırısında ölü ya da yaralı olup olmadığı ise açıklanmadı.

İSRAİL ASKERLERİ GERÇEK MERMİ KULLANDI

Filistin geneline yayılan İntifada'ya katılan sivil Müslümanlara karşı İsrail güçleri gerçek mermi kullanmaya başladı. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta gerçek mermilerin kullanıldığı saldırıda biri ağır 30 Filistinli yaralandı. Batı Şeria'da, İsrail güçlerinin plastik ve gerçek mermilerine, Filistinli gençler taşlarla karşılık verdi. Çatışmalarda 108'den fazla Filistinli sivil yaralandı.

RAMALLAH AYAKTA

Dün Ramallah da İntifada için ayaktaydı. Filistinli gruplar cadde ve sokaklarda ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. Batı Şeria'nın kuzeyinde Tulkerm, Cenin, Kalkiliyye, güneyindeki Beyt Lahm, El Halil, doğusundaki Eriha kentlerinde düzenlenen gösterilerde de İsrail güvenlik güçleri tarafından protestoculara müdahale edildi. Göz yaşartıcı bomba, gerçek ve plastik mermi kullanan İsrail polisine Filistinliler taşlarla karşılık verdi. Bölgedeki gerginlik sürüyor.

İSRAİL ORDUSU'NDAN ASKERE HAZIR OL TALİMATI

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria'daki askeri varlığını arttıracağını açıkladı. Muhtemel gelişmeler için "askere hazır ol" talimatı veren İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'ya da yeni askeri taburlar gönderme kararı aldı.

AKSA'NIN IŞIKLARI SÖNDÜRÜLDÜ

İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs'ün Eski Şehir bölgesinde bulunan Mescid-i Aksa'nın ışıkları ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararıyla eşzamanlı söndürüldü. Beytullahim kentinde Hristiyanlarca Hazreti İsa'nın doğduğuna inanılan Mehd Kilisesi (Doğuş Kilisesi) meydanındaki ışıklandırılmış Noel ağacı da aynı dakikalarda karartıldı. Mescid-i Aksa'nın ışıklarının söndürülmesine ilişkin Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nden herhangi bir açıklama yapılmadı.

SİLAHLI DİRENİŞ ÇAĞRISI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas bugün başlayacak "öfke cuması" öncesi ABD'nin provokasyonuna sert tepki gösterdi. Abbas, Filistinlilere silahlı direniş çağrısı yaptı. Filistin Milli Güçleri de, ülke genelinde grev çağrısında bulunmuştu.

BEYAZ SARAY'DA EYLEM

ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Beyaz Saray önünde toplanan Müslüman, Hristiyan ve Yahudi dini liderler, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti tanıma kararını protesto etti. Amerikalı Müslüman kanaat önderleri, Trump'ın Kudüs kararına tepki gösterdi. Başta, Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) olmak üzere çok sayıda sivil toplum örgütünü bir araya getiren ortak basın açıklamasında liderler, Trump'ın kararının yanlış olduğu vurgusunu yaptı.