Erdoğan son noktayı koydu! Eyalet sistemi olacak mı?

Erdoğan son noktayı koydu! Eyalet sistemi olacak mı?
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Eyaletmiş, federasyonmuş hiçbiri gündemimizde yok' dedi.

 

Anayasa değişikliğine 2 gün kala Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Konya'daki toplu açılış töreninde konuştu. Konuşmasında 'eyalet tartışmalarına' değinen Erdoğan "Eyaletmiş, federasyonmuş, şuymuş, buymuş hiçbiri gündemimizde yok olmayacaktır. Bunların birçoğu zaten tarihtir, tarih olmuştur" dedi.

İşte o ifadeleri:

Birkaç gündür bir dedikodu var. Aldı başını gidiyor. Üniter yapı meselesi. Türkiye'nin üniter yapısının en büyük savunucusu en başta şahsım başta olmak üzere biz olduk, olacağız. Eyaletmiş, federasyonmuş, şuymuş, buymuş hiçbiri gündemimizde yok olmayacaktır. Bunların birçoğu zaten tarihtir, tarih olmuştur. Artık siyaset güncelleniyor. Yönetim sistemleri güncelleniyor. Cumhuriyetimizi üniter yapısı içerisinde ilelebet payidar kılma konusundaki kararlığımızı bir kez daha tekrar ediyorum.

İşte yaşananlar:

BAHÇELİ: BENİM DANIŞMANIM OLSA GÖREVDEN ALIRIM

MHP lideri Bahçeli, NTV, STAR TV ortak yayınında, "Bir Cumhurbaşkanı danışmanı eyalet sistemini getireceğiz diye söylüyorsa, eyalet sistemine karşı olan, üniter yapı düşüncesi olan ülkücülerin kararı ne olabilir? Bunları düşünmek lazım. Bunu saklamanın manası yok, ileteceğim bir şey de yok. Her şeyi yakınen takip eden Başbakan ve Cumhurbaşkanı var. Geçmişte Kayseri'de bir belediye başkanlığı yapmış, başka bir özelliği olmayan bir kişinin danışman olarak Türkiye'yi sabote edecek açıklamalarını kabul etmiyorum. Böyle danışman olmaz. O zaman Cumhurbaşkanının, Başbakanın, AK Parti'nin, diğer partililerin ve MHP'lilerin emeklerini sabote ediyor. Benim danışmanım olmuş olsa, anında görevden alırım" dedi.

ERDOĞAN: BEN NE DİYORUM, SEN ONA BAK

Bu açıklamanın hemen ardından TGRT Haber, Beyaz TV ve TV Net ortak canlı yayınında konuşan Erdoğan, "Danışmanımın bir açıklaması olmuş, almışlar onu çarpıtmışlar, ki danışmanım sonra değişik şekilde onu düzeltmeye yönelik açıklamalar yaptı. Ben ne diyorum, sen ona bak. Böyle bir şey yok, benden duydunuz mu? Yok" ifadelerini kullandı.

KARATEPE NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şükrü Karatepe, MHP lideri Bahçeli'nin tepkisini çeken ifadeleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir Araştırmaları Dergisi'nde yazdığı bir yazıda kullanmıştı.

Karatepe, yazısında başkanlık sistemi ile birlikte büyükşehirlerin yönetiminde de değişiklikler önermiş, bu önerilerine Çin'den örnek vermişti. Karatepe, şunları yazmıştı:

"Kalabalık nüfuslu metropollerin karmaşık hale gelen ilişkiler sisteminde, belediyeler mevcut yapılarıyla artık şehri yönetme yeteneği gösteremiyor. Örneğin hızla gelişen Çin'de, şehirlerin bir kısmı farklı statülerde kuruluyor. Milli güvenlik konularında dünyanın en hassas ülkesi olan ve bütün politikalarını, ulusal birlik ve güvenliğe öncelik vererek oluşturan Çin, büyüyen ve gelişen şehirlerine yeni yönetim modelleri uyguluyor. Güvenlik kaygısıyla resmi açıklamalarda yüksek sesle dile getirilmese bile, Türkiye de bu süreçten etkileniyor."

KARATEPE: ÇOK AHLÂKSIZCA BİR ÇARPITMA

Bu açıklamaların Sözcü gazetesinde "Evet çıkarsa eyalet sistemine geçilecek" şeklinde haberleştirilmesinin ardından bir açıklama yapan Karatepe, "Çok ahlâksızca bir çarpıtma" demişti:

"'Bütünşehir' uygulamasına geçilen yerlerde il özel idarelerinin kapanacağını belirten Karatepe, “Buradan hareketle bütünşehir uygulamasıyla Türkiye'de tek meclisli şehirlere geçildi. Bundan sonra diğer şehirlerimize de aynı statü uygulanırsa, başkanlık sistemi nasıl tek başlılık getiriyorsa şehirlerimizde de tek başlılık uygulamasına geçilmiş olur dedim. Buradan hareketle insanlar güya ben eyalet istemişim. Ya da zihnimin arkasında bu varmış gibi tuhaf yorumlar yapıyorlar. Çok ahlaksızca bir çarpıtma. Sürekli bu konularda konuşurum. Herkes bilir ki ben üniter devletten tarafım. Kesinlikle eyalet ve benzeri federal yapılı devlet sistemine Türkiyemiz için kesinlikle karşıyım"