Erdoğan: IŞİD'in hedefinde ben varım

Erdoğan: IŞİD'in hedefinde ben varım
Erdoğan, “DEAŞ’ın hedefinde ben varım' dedi.

 

Uluslararası İşbirliği İçin Kuşak ve Yol Forumu'na katılmak üzere 2 gündür Çin'de bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, başkent Pekin'de gazetecilerle sohbet etti.

Habertürk Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Tepeli'nin aktardığına göre, ziyaretinin kısa bir değerlendirmesini yapan Erdoğan, gündeme ilişkin soruları da yanıtladı:

"ABD HİÇBİR ŞEY YAPMADI"

Amerika'da özellikle düşünce kuruluşlarında şöyle bir gerekçe yapılıyor: "Önceleri ABD Türkiye'den DEAŞ'la mücadelede yardım istedi fakat Türkiye direndi. ABD de (Obama yönetimi) o sırada PYD'ye yatırım yaptı." Bu, fikir olarak oturmuş durumda. Şimdi bunu kullanmak istiyorlar. Türkiye DEAŞ'la mücadelede yavaş mı kaldı?

Bu tepeden tırnağa yalandır. Bunu kim söylüyorsa tamamıyla zırvadır, yalandır, uydurmadır, iftiradır. Bir kere daha DEAŞ tehlikesini ABD fark etmeden önce, Türkiye bunu fark etmiş ve ona karşı tavrını en sert şekilde ortaya koymuştur. Eğer biz bu tavrı ortaya koymamış olsaydık DEAŞ bu bocalamanın içine girmezdi. Irak'ta biz mi varız. Orada kim var? Koalisyon güçlerinin başında kim var? ABD var. DEAŞ Musul'a girdi mi, girdi. Ambar'a girdi mi, ne yaptılar? Ne yaptılar, hiç.

‘YPG İLE İŞBİRLİĞİ ABD'NİN İTİBARINI YOK ETMEKTİR'

Ama orada üssümüze saldırmaya yeltendiler, biz derslerini verdik. Bizim üssümüzü hazmedemediler. Biz dedik ki: "Kusura bakmayın, o üs orada kalacak." O üs peşmergeyi yetiştirdi. Ninova Muhafızları orada yetişti. Kime karşı? DEAŞ'a karşı. Bunu yapan biziz. DEAŞ'a karşı bizim Türkiye'de mücadele vermediğimizi söylemek Türkiye'ye ihanettir. Obama yönetiminin iftirasıdır. Bu dönemde Suriye ve Irak meselesini ne yazık ki Trump'ın kucağına bu şekilde bırakmıştır. Aşağıda Obama'nın ekipleri var. Ben diyorum ki burada ne YPG'ye ne PYD'ye ihtiyaç yok. Bunlar terör örgütüdür. DEAŞ ile mücadele için YPG ile işbirliğini şart telakki etmek, aslında koalisyonun ve ABD'nin itibarını yok etmektir. Bu mücadeleyi bizler, NATO'da birlikte olduğumuz güçlerle, bu bölgedeki diğer ülkelerle, Suudi Arabistan başta olmak üzere Katar, Lübnan, Ürdün hep beraber yapabiliriz. Bu terör örgütüne ihtiyacımız yok. Biz bunu, Cerablus, Dabık, Rai, El Bab'da ispat ettik. Şimdi diyoruz ki: "Mümbiç'te ve Rakka'da ispat ederiz." Ama söylediklerimiz ne yazık ki başta Obama olmak üzere ilgi uyandırmadı. Bakın Sayın Trump bir açıklama yaptı, ki bu bizim Obama'ya teklifimizdir. Dedik ki: "Eğit donat olayını biz yaparız. Uçuşa yasak bölge ilan edelim." "Aynı zamanda terörden arındırılmış güvenli bölge olsun" dedim, bu benim ilk yaptığım açıklamadır. Trump da benzer açıklamayı yaptı. Bir taraftan da Özgür Suriye Ordusu eğitimini veriyoruz. Bu sayıyı daha da artırmak suretiyle SDG'ye, SDF'ye ihtiyaç yok. Gerekirse ayrıca destek veririz ve meseleyi hallederiz. Baştan beri bunu söyledik, ne yazık ki buna itibar etmediler. Amerika'da bazı haddini bilmezlerin oyunlarıyla, yazılı-görsel medyanın oyunlarıyla "Türkiye DEAŞ'a karşı gerekeni yapmadı" diyerek iftira etmeye kalkışıyorlar. Halbuki bu örgüte karşı en büyük mücadeleyi veren Türkiye olmuştur.

HEDEFTE BEN VARIM

Başından beri niçin Tayyip Erdoğan Batı basınının olduğu gibi DEAŞ'ın da hedefindedir? DEAŞ'ın hedefinde ben varım. Kendi yayın organlarında benim boy boy resimlerim var. Bu iftirayı atanların bu yayın organlarında resimleri var mı? Yok. Biz inandığımız şeyi inandığımız şekilde yaparız.