Erdoğan: Cerablus'a Cerabluslu muhaliflerle girdik

Erdoğan: Cerablus'a Cerabluslu muhaliflerle girdik
Cumhurbaşkanı Erdoğan 'Cerablus'a Cerabluslu ılımlı muhaliflerle girdik' dedi.
PINAR HİLAL BALTA

G20 Zirvesi için gittiği Çin'de konuşan Erdoğan, Türkiye'nin Cerablus'a yönelik başlattığı "Fırat Kalkanı Operasyonu" ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, "Obama ve Putin ile görüştünüz. Onların operasyonları başarısız oldu. Siz kendi operasyonlarınız hakkında neler söyleyebilirsiniz?" sorusuna karşılık şunları söyledi:

"Operasyonlarımız Suriye'nin toprak bütünlüğüne bir müdahale değil. İlk etapta Cerablus bizim sınırımızdır. Cerablus'tan aylardır topraklarımıza havan atışları yapılıyor. En son bir düğünde 14 yaşında bir çocuğun bedenine bombalar bağlanarak patlatıldı. Bunun neticesinde 56 kişi ölmüştür. 5-26 yaş arası ölü, 100'e yakın yaralı var. Bu aileleri hastanede ziyaret ettim. Bu dayanılır, katlanılır değil. Bu olay bizim için kesin bir başlangıç olmuştur. Cerablus'a Cerablus'un halkı olan ılımlı muhaliflerle girdik ve bu suretle Cerablus'tan DAEŞ'i atmış olduk. Onlar yok. Tamamiyle attık. Kendi insanları yerleşti. Nüfusu 100 bine yakın.

Bu arada yeni bir hamle de Kilis'in karşısında Çobanbey "Rai" denilen bir bölge var. Oradan girmek suretiyle, ılımlı muhaliflerle birlikte, o bölge de DAEŞ'ten temizlendi ve Fırat'a kadar birleştirildi. Artık gerek bizdeki Suriyeli vatandaşalar gerekse Suriye'den iltica etmek isteyenler kendi topraklarında ve evlerinde daha huzurlu yaşamak için imkan bulacaklar.

Bu arada süratle güvenli bölge ilan edilebilir. Bunu Obama ve Putin'e de söyledim. Şu an mutabakat halindeyiz süreci çalıştırıyoruz."