Bozdağ: Tecavüzcüler kesinlikle yararlanmayacak

Bozdağ: Tecavüzcüler kesinlikle yararlanmayacak
Bozdağ, tartışılan cinsel istismar düzenlemesi ile ilgili 'Tecavüzcüler yararlanmayacak'. dedi.
Türk Ceza Kanunu'nda, cinsel istismar suçunda mağdur ile failin evlenmesi halinde fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması veya cezanın ertelenmesine imkan veren düzenleme gündeme oturdu.

TBMM Genel Kurulu'nda da gerginliklere yol açan düzenlemeye eleştiriler devam ediyor.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, tartışmalara sebep olan cinsel istismar düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.


Bozdağ, 'tecavüzcüler istifade edecek' diyenlerin konuyu çarpıttığını söyledi ve "İçeride yaklaşık 3 bin civarında bu durumda olan vatandaşımız var. Geçici bir düzenlemedir, geriye dönük 1 defa uygulanacaktır" diye konuştu.

Bozdağ'ın konu ile ilgili açıklamaları şöyle;

"Türkiye'nin gerçeğinde bu yeni kanuna geçişte bir farkındalık kolay kolay oluşmadı. Yeni uygulamayı topluma tam anlatamadık. Bu arada erken yaşta evlilikler olmaya maalesef istemesek de devam etti. Şimdi aileler evlilikleri gerçekleştiriyorlar, düğünler, dernekler yapıyorlar. Evlilikler oluyor, doğum hadisesi olunca da doktorlar bunları savcılıklara bildiriliyor. Gayriresmi olarak evlenmiş olanlar için koca hapse giriyor. Anne kucağında bebekle dışarıda kalıyor. Bunlar tecavüzcü değil, cinsel istismar suçunu işlemiş kişiler değil. Ancak kanunumuzun yeni düzenlemesinde rızayı kaldırdık. Yaşı küçükse tarafların geleneklerine göre böyle bir evlilik yapıp, yapmadığına bakmıyor doğrudan ceza veriyor. Bu uygulamadan kaynaklanan hem ortaya çıkmış hem yaş küçüklüğüyle evlendirilip, mağdur edilmiş kadınlarımız var. Esasında anne babaların yaptığı büyük yanlışın cezasını hem kadın hem de erkek çekiyor. İçeride yaklaşık 3 bin civarında bu durumda vatandaşımız var. Geriye dönük bir kez uygulanacaktır, geleceğe dönük uygulanması sözkonusu değildir. Bu sadece geriye dönük bir uygulamadır.

"TECAVÜZCÜLER BUNDAN KESİNLİKLE YARARLANAMAYACAK"

Düzenleme mağdur kadınları, çocukları ve dağılan aileleri korumak için yapılıyor. 3 bin civarında hapista olan vatandaş var. Buradan tecavüzcüler yararlanacak, onlar bundan istifade edecek diyenler büyük bir çarpıtma yapıyorlar. Tecavüzcülerin yararlanmaları mümkün değil. Dosyada gerçekten bir tecavüz mü var; yoksa aileler tarafından çocukların rızası alınıp, alınmadan yapılmış gayriresmi bir evlilik mi var? Burada sadece ailelerinin kurbanı olmuş, hem erkek hem de küçük çocukları koruyan bir adım attık. Küçük çocuklarının ailelerinin yaptığı yanlıştan dolayı birinin içeride 16 yıl yatması, diğerinin çocuğu kucağıyla dışarıda kalması haksızlık. Bu suç yine suç olmaya devam edecektir. Bütün mesele bu dramı ortadan kaldırmaktır. Bu kapsamda yaklaşık 3 bin civarında bir aile var.

"MUHALEFET KENDİNE MADEN BULDU"

Bakanlık olarak yaptığımız incelemede yaklaşık 3 bin aileyi ilgilendiren bir düzenleme olduğunu değerlendiriyoruz. Muhalefet burada kendine bir maden buldu. Gerçekten büyük bir çarpıtmayı burada yapıyorlar. Biz erken evlilikleri önlemek için Cumhuriyet tarihinde en büyük adımları attık. Tecavüz halinde evlenmeyi dahi düzenleyen yasalar vardı. Bunları biz kaldırdık. Adeta kadını yok sayıyordu. Kadına değer veren ve onu önemseyen bir yaklaşım ortaya koyduk. 12 yıllık zorunlu eğitimi getirmek suretiyle de erken yaşta evliliklerin önüne geçen bir başka adımı yine biz attık. Hem erken evliliği engelleyen yasal düzenlemeler koyduk, hem de başka adımlar attık. Bu yasalar hemen birden bir kültür oluşturmuyor. Yasanın yürürlüğe girdiği günden bugüne yeterli farkındalık oluşmadığı için maalesef bu evlilikler bizim toplumumuzda var. Öyleyse bu küçük kız ve erkek çocuklarının içeride ve dışarıda mağduriyetlerine göz yummaya devam edersek bu da büyük bir haksızlıktır."