Bayram sonrası büyük operasyon

Bayram sonrası büyük operasyon
Türkiye'nin ÖSO savaşçılarını desteklediği Fırat Kalkanı Operasyonu'nun başarısı, Uluslararası Koalisyonu harekete geçirdi.
Yeni Şafak'ın haberine göre; G-20 zirvesinde gündeme gelen Rakka ve Musul operasyonlarının detayları belli oldu. Türkiye, Suudi Arabistan, Katar ve Amerika bayramdan sonra IŞİD'e karşı eş zamanlı büyük operasyonu başlatacak. Havadan ve karadan başlatılacak harekata Katar ve Suudi Arabistan silah desteği verecek. Bölgeye büyük bir askeri gücü gönderecek olan Türkiye, NATO ile birlikte IŞİD'i vuracak.

Çin'de düzenlenen G-20 zirvesinde gündeme gelen Rakka operasyonu planlamaları ile ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Türkiye'nin ÖSO savaşçılarını desteklediği Fırat Kalkanı Operasyonu'nun başarısı, Uluslararası Koalisyonu harekete geçirdi. Hem havadan hem de karadan girildiğinde IŞİD'ın Rakka'da mücadele edemeyeceği Cerablus'ta görüldü. Liderler, örgütün merkezleri temizlenmeden IŞİD ile mücadelenin başarıya ulaşamayacağından hareketle örgütün Suriye ve Irak'taki merkezlerine büyük operasyon başlatma kararı aldı.

BAYRAMDAN SONRA BAŞLIYOR

G-20'den sonra İngiltere'nin başkenti Londra'da toplanan Fikirdaş Ülkeler Toplantısında da Suriye'deki çatışmaların sona erdirilmesi konusunda ortak fikir ifade edildi. Suriye'de çözüm için IŞİD'in Suriye dışına çıkarılması gerektiği, bu doğrultuda da IŞİD'e karşı etkili operasyonun kaçınılmaz olduğu tekrar vurgulandı. Edinilen bilgiye göre, planlar, bayram sonrasında Musul ve Rakka'ya eş zamanlı bir operasyon başlatmak üzerine yapılıyor.

NİHAİ KARAR BM ZİRVESİ'NDE

Türkiye, halen ülke güvenliğine kasteden örgütlere karşı Suriye'de sınır ötesi bir operasyon yürütmekle beraber, IŞİD'e karşı etkili bir sınır ötesi operasyonu tek başına üstlenmeyeceğini bugüne kadar her platformda vurgulamıştı. Bu doğrultuda da IŞİD'ın merkezlerine yönelik büyük operasyonun bölge devletlerinin rol alacağı bir konsensüs ile yapılması planlanıyor.

UÇAK VE TANKLA VURACAĞIZ

Operasyona, ABD ve Türkiye'nin yanı sıra Katar ve Suudi Arabistan başta olmak üzere bölge ülkelerinin de katılımı sağlanacak. Bu doğrultuda da Arap ülkeleriyle istişarelerde bulunulacak. Operasyon planlarına nihai halinin ise 13-20 Eylül tarihleri arasında New York'ta yapılacak BM Zirvesi'nde verileceği belirtiliyor. Zirvede Suriye'de çözümün taraflarının büyük operasyon kapsamında ikili görüşmeler yapmaları bekleniyor. Rakka'da kara gücünün ÖSO ve ÖSO'ya dahil olacak bölgedeki diğer gruplardan oluşturulması öngörülüyor. Hava desteğini ise Türkiye ve NATO üstlenecek. Türkiye, ÖSO güçlerine zırhlı araç desteği de sağlayacak. Suudi Arabistan, Katar ve operasyona destek sağlamak isteyen diğer bölge ülkelerinin de silah ve teçhizat desteğiyle operasyonun yükünü paylaşmaları öngörülüyor. Türkiye'nin çok büyük bir askeri gücü operasyona dahil etmesi planlanmıyor.

OBAMA'NIN SON HAMLESİ

IŞİD'in bölgeden temizlenmesinin ardından da Suriye'de siyasi çözüm için geçiş sürecinin başlatılması öngörülüyor. Bu doğrultuda da geçişin Esedli mi Esedsiz mi olacağı konusunda henüz anlaşma sağlanabilmiş değil. Cerablus operasyonu örneğinden yola çıkılarak harekete geçilen Rakka Operasyonu'nun hızlandırılması konusunda da ABD Başkanı Barack Obama'nın başkanlık görevini devretmeden önce Suriye'de çözümü başarı hanesine yazma isteği bulunuyor.

EN KAPSAMLI SEVKİYAT 

İstanbul'un Maltepe İlçesi'nde konuşlu 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı'ndan gönderilen 43 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) aziantep'in İslahiye İlçesi'ne ulaştı. Gaziantep'in İslahiye İlçesi'ne İstanbul'un Maltepe'de konuşlu 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Baransel Kışlası'ndan askeri araç ve personel sevkiyatı yapıldı. 43 ZPT, 90 TANK, 15 OBÜS15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası şehir dışına taşınmasına karar verilen Maltepe'de konuşlu 2'nci Zırhlı Tugay Komutanlığı General Nurettin Baransel Kışlası'ndan 43 Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT), 2 askeri araç, 2 zırhlı araç kurtarıcı ile 180 personel demiryoluyla İslahiye'ye ulaştı. İslahiye Garı'nda vagonlardan indirilen ZPT'ler konvoy halinde Topçu Alay Komutanlığı'nın Alpay Başaran Kışlası'na götürüldü. Böylece, ilçeye 27 Ağustos'tan bu yana 90 tank, 43 ZPT, 15 Fırtına obüsü ve 180 askeri personel sevk edilmiş oldu.

DİPLOMASİ ATAĞI 

Rakka Operasyonunu desteklemesi beklenen ülkelerden Katar Başbakan, Suudi Arabistan ise Dışişleri Bakanı nezdinde dün Ankara'nın misafirleri arasındaydı. Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Al Sani ile Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adel Bin Ahmed Al Jubeir,Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım tarafından ayrı ayrı kabul edildi. Görüşmelerde IŞİD operasyonları konusunun önemli gündem başlıkları arasında yer aldığı öğrenildi.