Başsavcı: Kemal Batmaz, Adil Öksüz'ün üstü olabilir

Başsavcı: Kemal Batmaz, Adil Öksüz'ün üstü olabilir
Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak, darbe girişiminin ikinci adamı olduğu belirtilen Kemal Batmaz ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
Başsavcılığın, FETÖ soruşturmasında ortaya çıkardığı Akıncı Üssü'ndeki görüntülere ilişkin yeni delilleri değerlendiren Kodalak, Adil Öksüz'ün darbenin en kritik ismi olarak gündeme geldiğini ancak "talihsiz şekilde" serbest kaldığını söyledi.

Adil Öksüz'ün tekrar ele geçirilmesiyle ilgili defalarca bir araya gelerek yöntem belirlediklerini kaydeden Kodalak, bu süreçte yapılan çalışmaları şöyle anlattı:

"1999'dan 11 Temmuz 2016'ya kadar ABD'ye gittiği uçakların sefer sayılarından hareket ederek, yolcu listelerine tek tek baktık, 4 binden fazla yolcuyu mercek altına aldık. Buradan hareket ederek, gerçekten çok ciddi delillere ulaştık. Darbenin karanlık bir yüzünü daha ortaya çıkarmış olduk. Kemal Batmaz ismine de bu şekilde ulaştık."

Başsavcı Kodalak, Adil Öksüz'ün ABD'ye en son 11 Temmuz 2016'da gidip, 13 Temmuz 2016'da döndüğünü, bu uçaklardaki yolcular incelediğinde Kemal Batmaz ile Adil Öksüz'ün beraber gidip beraber döndüğünü tespit ettiklerini ifade etti.
"Kemal Batmaz Adil Öksüz'ün üstü olabilir"

Kemal Batmaz ismini tespit edince, Batmaz'ın zaten darbe girişiminin ardından tutuklananlar arasında bulunduğunu gördüklerini kaydeden Kodalak, şöyle konuştu:

"Zaten elimizdeymiş, Başsavcıvekilimiz Necip Cem İşçimen'in talimatıyla zaten 'Akıncı Üssü'nde kimi bulursak alalım' diye talimat verdik. Orada Adil Öksüz ile bulunan 4-5 kişilik sivil grubun da gözaltına alınması talimatını biz verdik. Ama her ne hikmetse Adil Öksüz bir şekilde bize gelmemiş. O tarihte Adil Öksüz'ü bilmiyoruz. Talimatımız, 'Kim varsa toplanacak, gözaltına alınacak' şeklindeydi. Bu şekilde Kemal Batmaz'ı Ankara'da tutukladık, cezaevine koyduk.

Tabii o tarihte bu şahsın önemini bilmiyorduk. L Tipi cezaevindeydi. Sonraki çalışmalarımızdan sonra bu şahsın aslında darbenin çok kritik isimlerinden biri olduğunu, Adil Öksüz kadar önemli olduğunu, belki de onun üstü olabileceğini gördük, değerlendirdik..İlginç olan şu, Kemal Batmaz'ı bulunca, ne demiş diye, hemen ifadesine baktık. Baktık ki Adil Öksüz ile benzer ifadeyi vermiş, 'Tarla bakmaya geldim' demiş. Bu zaten beraber hareket ettiklerini gösteriyor."

Görüntülerde Akıncı Üssü'nde Batmaz'ın da yer aldığının tespit edilmesinin ardından Batmaz'ın bir kez daha ifadesini aldıklarını bildiren Kodalak, "Ama her şeyi inkar ediyor. Hatta görüntülere dahi 'Ben değilim' diyor. Görüntü uzmanları bu kişinin Kemal Batmaz olduğunu tespit etti." diye konuştu.

Başsavcı Kodalak, L tipi cezaevinde bulunan Batmaz'ın F tipi cezaevine nakledildiğini de bildirdi.

"Dünyanın hiçbir yerinde bir asker sivile asker selamı veremez"

"Kemal Batmaz ile ilgili görüntülerde asker rütbesindeki kişilerin sivillere selam verdiği görülüyor. Sivillerin askeri kurumlara girmesi, askerin sivile selam vermesi, bunları nasıl algılamak lazım?" sorusu üzerine Kodalak, dünyanın hiçbir yerinde askeri mekanlara sivillerin giremeyeceğini, girmiş olsa dahi dünyanın hiçbir yerinde bir askerin bir sivile asker selamı veremeyeceğini söyledi.

Kodalak, "Bu görüntülerden şunu anlamak mümkün, Kemal Batmaz, bu darbede önemli bir isim. O kendisine selam veren askerin daha üstünde bir statüsü olan bir örgüt elemanı." dedi.

"Yeni delil olarak ABD'ye sunulabilir"

Gülen'in iadesi için ABD'ye gönderilen deliller arasında bu bilgilerin bulunmadığının hatırlatılması üzerine Kodalak, "Kaybedilmiş bir şeyimiz yok. Şu anda iade süreci işliyor. Bu deliller, yeni delil olarak ABD'ye sunulabilir." ifadelerini kullandı.
"10 bin kişi soruşturuluyor, 4 bin 359 kişi tutuklu"

Kodalak, FETÖ soruşturması kapsamında şu anda 4 bin 359 asker ve sivil tutuklu bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Bu rakamlar sürekli değişiyor. Şu anda asker ve sivil FETÖ soruşturmalarında bizim toplam soruşturduğumuz kişi sayısı 10 binin üzerinde. Şu anda bir ilçe nüfusu kadar insanı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturuyor ve bunların 4 bin 359'u tutuklu. Bununla birlikte biz ilk davalarımızı kısmet olursa kesin bir tarih olmamakla birlikte 2017'nin başında açmaya başlayacağız. Bekli 2016'nın son ayında da açtığımız dava veya davalar olabilir ama 2017 ile beraber seri şekilde dava açmaya başlayacağımızı hesap ediyoruz."

Türkiye genelindeki 3 binden fazla hakim ve savcıyla ilgili FETÖ kapsamındaki soruşturmayı tek elden yürüttüklerini belirten Kodalak, "Tüm Türkiye'deki hakim savcı soruşturmasını, tüm Türkiye'deki mülki amir, vali, kaymakam soruşturmasını Ankara Başsavcılığı yürütüyor." dedi.