Başbuğ: PYD'yi Öcalan kurdu

Başbuğ: PYD'yi Öcalan kurdu
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, ABD'ye 'PYD'yi desteklemekten vazgeçin' çağrısı yaptı.
Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, Washington'da Ulusal Basın Kulübünde düzenlenen "15 Temmuz'dan Önce ve Sonra Türkiye" başlıklı konferansta açıklamalarda bulundu.

ABD'ye PYD konusunda uyarılarda bulunan Başbuğ, PYD'yi Öcalan'ın kurduğunu söyledi.

"PYD İLE İŞBİRLİĞİ ABD'YE YARDIMCI OLMAZ"

ABD'nin PYD ile hareket etmesinin Washington'ın stratejik amaçlarına katkı sunmayacağını dile getiren Başbuğ, "ABD'nin Suriye'deki çalışmalarda, stratejisini, kendi milli hedeflerini oluşturmada PYD ile iş birliği yapması çok kısa vadeli, daha doğrusu çok taktiksel bir durumdur. Bu kesinlikle ABD'nin uzun vadeli stratejik hedeflerine yardımcı olmaz." dedi.

PYD'Yİ ÖCALAN KURDURDU

Başbuğ, PYD'nin PKK'nın resmen bir kolu olduğunun altını çizdi ve "Organik bir bağı olduğu aşikar. Bu konuda kimsenin tereddüdü olmasın. PYD'yi kurduran zaten Abdullah Öcalan. Türk kamuoyu bundan rahatsız oluyor." ifadelerini kullanıyor.

"SURİYE'DE İSTENİLEN NOKTAYA ULAŞILAMAZ"

Açıklamalarında Türkiye- ABD ilişkilerine de değinen Başbuğ, "Bir tarafta yılların dostluğu var, tarihsel bir dostluk var, iki büyük devlet var ve bunların beraber yapacağı çok şey varken siz Suriye politikanızı PYD üzerinden götürmeye çalışırsanız, bu hem ABD'nin menfaatlerine uzun vadede zarar verir hem de Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verir. Suriye'de de istediğiniz noktaya ulaşmanızı engeller. Gelin bundan vazgeçin. Bu doğru bir hareket tarzı değil" açıklamasında bulundu.

PYD- ABD İLİŞKİSİ

2003'te kurulan PYD, PKK'nın Suriye uzantısı olarak biliniyor. Türkiye'de terör örgütü kabul edilen PYD ile ABD'nin bir çok konuda işbirliği içinde olduğu defalarca kanıtlandı. ABD bu birliğin sadece IŞİD'le mücadele ile sınırlı olduğu iddiasında.

Türkiye ABD ve PYD'nin bu işbirliğine tepkili... Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu konuda defalarca konuşmuş ve ABD'ye, "müttefikiniz biz miyiz yoksa teröristler mi" demişti.

Tepkileri ifade eden açıklamaların ardından ABD Dışişleri PYD konusundaki politikalarının değişmeyeceğini açıklamıştı.

TIMETURK|HABER MERKEZİ

MERVE KURBAN ARSLAN