Barzani'yle ele alınacak konular: Musul, Suriye ve 'FETÖ'

Barzani'yle ele alınacak konular: Musul, Suriye ve 'FETÖ'
IKBY Başkanı Mesud Barzani Türkiye'ye geliyor. Yapılacak görüşmelerde başlıca konular Musul operasyonu ve kapatılması istenen Gülen örgütüne ait okullar.
Al Jazeera'den Ece Göksedef'in haberine göre; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, uzun bir süredir Ankara'ya yapmak istediği ancak bölgesel gündemin yoğunluğundan dolayı ertelemek zorunda kaldığı ziyareti bugün gerçekleştiriyor. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrası seçilmiş hükümete desteğini açık bir şekilde dile getiren IKBY'nin Başkanı, bu ziyarette desteğini bir kez de yüz yüze dillendirmiş olacak.

Başkent'te Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım ile görüşecek olan Barzani'nin gündeminde hükümete verdiği desteğin dışında Gülen örgütüne bağlı okullar da olacak. IKBY'de Gülen'e bağlı 20'den fazla okul bulunuyor. Ancak bu okulların kapatılması Erbil hükümeti için kolay değil çünkü yeterli okulları ve öğretmenleri yok. Bu konuda neler yapılabileceği de Erdoğan ve Yıldırım'la görüşmelerinde ele alınacak.

MUSUL OPERASYONUNDA TÜRKİYE'NİN ROLÜ

Görüşülecek konulardan biri de yaklaşan geniş kapsamlı Musul operasyonunda Türkiye'nin oynayacağı rol. Musul il merkezinin çevresinde harekât başladı. Hedef, şehri güney, doğu ve kuzeyden kuşatarak Ekim ayında merkeze büyük operasyonu gerçekleştirmek ve IŞİD mensuplarının Rakka'ya kaçışını sağlamak. Peşmerge şehir merkezine girmeyecek, bu konuda Bağdat, Washington ve Ankara da hemfikir. Özellikle Ankara ve Washington, şehir merkezine Irak ordusu ve yerel güçlerin girmesini, Şii milislerin şehirden uzak tutulmasını istiyor.

Ancak çevreden kuşatma sırasında şehrin kuzeyinde aktif olacak olan Peşmerge, bu bölgelerde aldığı toprakları terk etmek istemiyor. Bugüne kadar ele geçirdiği Sincar gibi bölgelerden çekilmek istemeyen Peşmerge, operasyona devam etmesi halinde ele geçireceği topraklardan da çıkmayacağını söylüyor.

Washington'ın Erbil ve Bağdat ile görüşmelerinde üzerinde durduğu plan, merkez hükümete bağlı Irak Ordusu askerlerinin IKBY topraklarını kullanarak Musul'a girmesi yönünde. Erbil yönetimi ise bu plana sıcak bakmıyor. Kabul etmek için ‘daha fazla toprak' gibi bazı şartlar öne sürüyor.

Operasyonda bir soru işareti de, Peşmerge'nin geniş kapsamlı operasyona katılması halinde Barzani'den mi yoksa Bağdat'a bağlı komutanlardan mı emir alacağı da bir başka tartışma noktası. Türkiye'nin bu noktada Peşmerge'ye sağladığı destek lojistik ve eğitim alanında sürüyor.

OPERASYONUN İNSANİ BOYUTU

Operasyonun stratejik planlamasında hesaba katılması gereken ve Türkiye'nin de önemli rol oynayacağı bir başka konu da; insani boyutu. Musul merkezindeki yaklaşık bir buçuk milyon kişinin, canlı kalkan olarak kullanılmamak ve çatışmalardan kaçmak için Türkiye sınırına akın etmesi bekleniyor. Bu konuda da Türkiye'nin verebileceği destek, bu kişilerin yerleştirileceği alanlar da Barzani'nin Ankara temaslarında görüşülecek.

Liderler, Kuzey Irak'ta üslenen PKK ile mücadelede işbirliğini de konuşacak.

ANKARADA'DAN SONRA TAHRAN'A GİDECEK

Barzani, Ankara'nın ardından önümüzdeki günlerde Tahran'a da bir ziyaret gerçekleştirecek. KDP'nin Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami, twitter hesabından davetin Tahran'dan geldiğini duyurdu.