Barzani: İkinci bir Kandil'e izin vermeyiz

Barzani: İkinci bir Kandil'e izin vermeyiz
Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, “PKK’nın Şengal’de ikinci bir Kandil kurmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.
Star'ın haberine göre; Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, önemli açıklamalarda bulundu.

“DAEŞ ile mücadelede verdiği destek nedeniyle Türkiye'ye teşekkür ediyoruz” diyen Başbakan Neçirvan Barzani Şengal'in ikinci Kandil yapılmaya çalışılmasına yönelik sorusuna “Buna asla izin vermeyeceğiz” cevabını verdi.

Barzani “PKK'nın Şengalle hiçbir bağlantısı yoktur. Şengalin ikinci bir Kandil olacağına inanmıyorum. Şengal'de ne olacağına, Şengal halkının kendisi ve Kürdistan bölgesi halkı karar verecektir. Ne PKK, ne de dışarıdan bir güç Şengal meselesi ile ilgili karar veremez. Buna izin vermeyiz” dedi.

ARTIK DURUM FARKLI

“2003'te bağımsızlığımız söz konusuydu” diyen Barzani, “Fakat Bağdat'a gittik ve yeniden inşaya destek verdik. Musul'dan sonra Irak ile yeni bir sürece gireceğiz. Bu durum sürdürülebilir değildir. Musul'dan önceki Irak ile Musul'dan sonraki Irak çok farklı olacaktır." ifadelerini kullandı.

Barzani, "Saddam öncesi ve sonrası Irak gibi. Dün el Kaide vardı, şimdi de DAEŞ, mevcut siyasetle devam edilirse yarın başka bir şey ortaya çıkacak” dedi.

Musul'un Kürtler üzerinde direk bir etkisi olduğunu belirten Barzani, “Siyasi ve iktisadi açıdan önemlidir. Coğrafik açıdan da Musul'un Kürdistan'ın iki büyük kenti Duhok ve Erbilüzerinde fiili bir etkisi vardır. Dolaylı olarak Kerkük'ü de etkiliyor. Bu nedenle Musul operasyonu hayati önem taşıyor." dedi.

"Bu operasyon Irak'ın geleceğinin belirlemesinde önemli bir dönüm noktasıdır." diyen Barzani, "İlk günden Kürtler olarak Musul merkeze girmek istemediğimizi deklare ettik bunun başlıca sebebi de Kürtler ile Araplar arasında bir savaşın çıkmasını arzulamıyoruz. Musul'da büyük bir mezhepsel rekabet var ve Musul'un geleceğini tehdit etmektedir” şeklinde konuştu.