1 kuruşlar aranıyor!

1 kuruşlar aranıyor!
Bakır ve çinkodan yapıldığı için maliyetinin değerini geçtiği söylenen 1 kuruşlardan piyasada 208 milyon adet bulunuyor. Peki neredeler?
Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Piyasada 4.99, 9.99, 19.99 gibi fiyatlar olmasına rağmen 1 kuruşların kasada kaldığına dikkat çekmişti.

Palandöken “Para üstünü bırakmayın. İşe yaramıyorsa 1 kuruşlar basılmasın ya da 99 kuruşlu etiketler hazırlanmasın” uyarısında bulundu.

PİYASAYA NE KADAR DÜRÜLDÜ?

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2014'te 15, 2015'te 40, 2016'da 37 milyon 1 kuruşluk piyasaya sürüldü.

MALİYETİ DEĞERİNİ GEÇİYOR

Bakır ve çinkodan yapıldığı için maliyetinin değerini geçtiği söylenen 1 kuruşlar, piyasada alışverişlerde nadiren kullanılıyor. Kuruşların metali için eritildiği, hurdacılar tarafından toplandığı iddialar arasında...

208 MİLYON ADET PİYASADA...

Tedavüle verildiği tarihte 1 kuruşu oluşturan bakır ve çinko alaşımın değeri adet başına 0.89 kuruş iken, bu rakam güncel piyasa fiyatlarına göre değişiyor.

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dükkânlardaki küsuratlı fiyatların kasada yukarı yönlü yuvarlandığına, para üstü olarak kuruşların verilmediğine dikkat çekti.

VATANDAŞI UYARDI: KURUŞLAIRNIZI ISRARLA İSTEYİN

Geçen ay itibariyle piyasaya sürülmüş 208 milyon 694 bin 550 adet 1 kuruş ile 1 milyar 447 milyon 864 bin 750 adet 5 kuruş bulunduğunu anlatan Palandöken, vatandaşın almadığı 1 kuruşlarla büyük bir kazanç oluştuğunu söyledi. Palandöken, şunları kaydetti:

“Vatandaşımız bilinçli olmalı ve kuruşunu ısrarla istemeli. Para üstü olarak kalan kuruşlar kayda girmediği için tüm mağaza ve şubelerden yılda milyonlarca liralık vergisiz kazanç elde ediliyor. Vatandaşın kuruş para üstünü almaktaki ısrarı karşısında iş yerleri de kasalarında kuruş bulundurmaya başlayacak. Etikette düşük fiyat gösterip para üstü vermeyen iş yerlerinin uyguladıkları satış politikalarının adil olmadığını ve piyasadaki kuruşların kullanılması gerektiğini vurgulayan kamu spotları hazırlamalı.”

ESNAF ODALARINA UYARI

TESK Başkanı Palandöken Milliyet'e yaptığı açıklamada, 3.99 TL türü etiketlere karşı genelgeyle esnaf odalarına uyarıda bulunduklarını belirterek, “İşe yaramıyorsa 1 kuruşlar basılmasın ya da 99 kuruşlu etiketler hazırlanmasın” şeklinde konuştu.