Yüz yıllık gelenek yeniden canlandırılıyor

Yüz yıllık gelenek yeniden canlandırılıyor
Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Kurultu Mahallesi'nde unutulmaya yüz tutmuş gelenekleri yeniden yaşatılıyor. 

Uzun yıllardır Gevaş yöresine ait yüz yıllık helise yemeğini yeniden hayata kazandırmak için fedakarlık gösteren Kurultu mahallesi sakinleri, akşamdan sabaha kadar bu yemeği hazırlamak için çalışıyor. Geleneksel olan helise yemeği yarma buğday 'den' ve kuzu etinden yapılan yöresel bir yemek. Yapımı oldukça zor olduğunu belirten mahalle sakinlerinden Lütfi filiz; ‘’Geçmişi çok eskiye dayanan bu geleneksel yemeğimizi yaşatmaya çalışıyoruz. Toplumumuzda bu yemeğin yapılışı zor olduğu için unutulmaya yüz tutmuştu. Son yıllarda başta mahalle muhtarımız ve mahalle sakinlerimizin verdiği desteklerle bu geleneğimizi yaşatıyoruz. Akşam saatlerinde başladığımız bu yemeği sabah saatlerine kadar hiç durmadan karıştırıyoruz. Tabiri caiz ise sakız gibi olanak kadar bu yemek karıştırılıyor bayram namazının ardından mahalleliye dışarıdan bayramlaşmak için gelen misafirlerimize ikram ediyorz’’ dedi. 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan mahalle muhtarı İsmet Şeker ise;’ "Öncelikle belirtmek isterim ki bu geleneği yaşattığımız için çok mutluyuz. Atalarımızdan bizlere kalan bu miraslarımızı yaşatmak gerçekten çok güzel. Bugün bayram arifesi mahalle sakinlerimizin destekleri ile yarın sabahvatandaşlarımıza ikram etmek için yemeğimizi hazırlıyoruz. Helise yemeğimizi yapmak gerçekten çok zor. Çok uğraş isteyen bir yemek sağolsun mahalle sakinlerimiz gece hiç uyumadan bu yemeği hazırlıyorlar. Sabah bu yemeği bayram için mahallemize gelen misafirlerimize ikram ettiğimizde çok şaşıyıyorlar. Çok mutlu oluyorlar. Bu yemek halen yapılıyormu diye bana soruyorlar. Helise yemeğimizi sürekli yapmaya devam edeceğiz. Bu ve bunun gibi atalarımızın geleneklerini yaşatmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz’’ ifadelerini kullandı.

Sabah saatlerine kadar karıştırılarak hazırlanan helise yemeği, kılınan bayram namazı ve bayramlaşmanın ardından vatandaşlara ikram edildi.