Van Gölü çöplüğe döndü! Belediyeden ilk açıklama

Van Gölü çöplüğe döndü! Belediyeden ilk açıklama
Dünya Çevre Günü ülke genelinde farklı etkinliklerle kutlanırken, Van’ın Gevaş Belediyesi'nin kamyonlarının göl kenarına çöp dökerken görüntülenmesi tepkilere neden oldu.

- Dünyaca ünlü olan ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turistin akın ettiği Akdamar Adası’nın karşısına belediye tarafından dökülen çöpler vatandaşların büyük tepkisine neden oluyor. Flamingoların ve inci kefallerinin evi olan Van Gölü yanı başına üzerinde “Çevremizi temiz tutalım” yazılı belediye kamyonları çöp dökerken görüntülendi. Ağır koku çok uzun mesafede bile hissedildiği çöplük alanının bir an önce kaldırılmasını isteyen vatandaşlar, yetkilileri duyarsız davranmakla suçladı.

Turizm alanında biriken çöplerin ilçeye ve ülkeye yakışmadığını belirten Mesut Canlı adlı vatandaş, “Gevaş Belediyesi buraya ilçenin çöpünü döküyor. Karşımızda Van Gölü ve Akdamar Adası var. Burada her türlü çöp var. Hayvan ölüsü var, molozlar var, çöpler var. Daha da önemlisi kimyasal maddeler var. Bir yağmur yağdığında bu kimyasal madde göle akıyor. Bu da çok tehlikelidir. Her gelen belediye başkanı bu işi çözeceğiz diyor ancak bu güne kadar çözen olmadı” dedi.

BELEDİYE BAŞKANI HAKAN'DAN AÇIKLAMA

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan da yaptığı yazılı açıklamada, “Gevaş ve Gevaş Belediyesi bu konuda geçmişte mağdur edilmiştir. Çöplüğün taşınması en çok bizleri mutlu edecektir. Bu vesileyle ülke genelinde Van Gölü kirliliğiyle alakalı oluşan hassasiyetin de memnuniyet verici olduğunu belirtmek isterim. Bu aralar gündemde olan Van Gölü Koruma Yasası da belki bu tarz projelerin hızlandırılması/fonlandırılması noktasında Belediyelerin önünü açacaktır” ifadelerine yer verdi.

GEVAŞ BELEDİYESİ'NDEN YAZILI AÇIKLAMA

Gevaş Belediyesi’nden açıklama; "Gevaş Belediyesinin Van Gölü kıyısına çöplerini döktüğüyle alakalı haberler ulusal basına konu olmuş ve sosyal medyada da yerini almıştır. Konunun mahiyeti şu şekildedir;

2014’TEN BERİ ÇÖPLÜĞÜN TAŞINMA MÜCADELESİNİ VERİYORUZ.

2014 Yerel seçimlerinden sonra Gevaş’ı kazanmış bir Ak Parti Belediyesi olarak ilk el attığımız meselelerden biri, söz konusu bu çöplük alanı oldu.

“(Zira çöplük, yeni imar planlamalarında Turizm genişleme sahası içerisinde olduğu gibi, Gevaş-Tatvan Karayolundan görülebilecek bir yerde, Akdamar Adasını gören hakim bir noktada, görselliğin yanı sıra kendi sahası dışında kaba kirlilik yaratabilecek son derece yanlış bir lokasyonda yer almaktaydı/almaktadır.

Esasında burası ezelden beri şehir çöplüğü olarak kullanılagelmiş bir saha olup, kıyıda sıfır değil, göle yaklaşık 400 mt mesafede ve göl kotuna göre 66 mt yukarıda ve Van Gölü ile direk teması bulunmayan bir yerdir.)”

KONUNUN MUHATTABI  OLAN DBP’Lİ (HDP) VAN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNE BAŞVURDUK

2014’te yürürlüğe giren Büyükşehir Belediye Kanunu söz konusu çöp depolama alanlarının oluşturulması ve geri dönüşümüne yönelik tüm yetki ve sorumluluğu Büyükşehir Belediyelerine vermiş olduğundan bizim de ilk başvuru merciimiz konunun asıl muhatabı olan dönemin DBP’li (HDP) Van Büyükşehir Belediyesi oldu.

2014 Yılında dönemin Van Büyükşehir Belediyesine 03.12.2014 tarih ve 1295 nolu yazımızla başvuruda bulunarak Çevre, Van Gölü ve Turizm konularıyla alakalı hassasiyet ve kaygılarımızı dile getirerek bu alanın çöp depolama için uygun olmadığını, ivedilikle ıslahı ve alternatif bir çöp depolama sahasının tarafımıza tahsis edilmesini istedik. Fakat ne yazık ki bu resmi yazışmamıza her hangi resmi bir cevap alamadık, muhatap alınmadık.

KONUYU VAN ÇEVRE YÖNETİMİ BİRLİĞİNE (VANÇEB) TAŞIDIK, SONUÇ ALAMADIK

Dönemin Van Büyükşehir Belediyesinden bu yönde resmi bir muhataplık ve karşılık bulamayınca konuyu Van BŞB Katı Atık projesini yürüten Van-ÇEB’e taşıdık, sair toplantılarda görüşülmesini sağladık. Orada bize Dönemin Van Büyükşehir Belediyesinin Avrupa Birliği Fonlarıyla Van’ın genelini kapsayacak Katı Atık Geri Dönüşüm Projesi yürüttüğü ifade edildi. Bu kapsamda Gürpınar ve Gevaş arasında bir çöp toplama istasyonu kurulacağı, Çatak, Gürpınar ve Gevaş’ın çöplerini buraya taşıyacağı, Van Büyükşehir’in de çöpü buradan alarak Van merkez çöplük alanına kurulacak geri dönüşüm tesisine taşıyacağı dile getirildi. Bu istasyon kurulumunun da 2017 gibi planlandığı, istasyon kurulumuna kadar mevcut çöplüklerin kullanılacağı dile getirilerek tarafımıza o zaman zarfında kullanılabilecek herhangi bir alternatif alan da sunulmadı.

Tüm bu söylemlere rağmen sadece İlçemizi değil Van’ı ve Van Gölünü de alakadar eden bu meselede reelde hiçbir ilerleme sağlandığını görmedik. Dile getirilen ifadeler, planlamalar ne yazık ki sözde kaldı. Net olarak ifade edeyim ki dönemin HDP’li Van Büyükşehir Belediyesi tüm Van’ı alakadar eden bu hususta özel bir hassasiyetle yükümlülüğünü yerine getirmediği gibi Ak Parti’li Gevaş İlçe Belediyemizle kurumsal bir yardımlaşma geliştirme imkanı tanıyıp çözüme yönelik bir destek sunmamıştır.

Biz Gevaş Belediyesi olarak bu süreci sabırla ve ısrarla takip ettik. Mevcut çöplüğü de zaman zaman kendi kıt imkanlarımızla ıslah etme durumunda kalarak Göle direk temas ya da Gölde kirliliğe sebebiyet vermeyecek şekilde içimiz elvermese de kullanmak zorunda kaldık.

KAYYUM’DAN SONRA UMUTLUYUZ

Sorunun nihai çözümü, Van genelini alakadar eden Van Büyükşehir Belediyesine bağlı Van-ÇEB tarafından yürütülen Katı Atık Geri Dönüşüm Projesinin bir an evvel nihayete ermesiyle gerçekleşecektir. Van Büyükşehir Belediyesine Kayyum atamasından sonra konuyu kendileriyle paylaştık. Van Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreterliğimizin bu meseleye bir an evvel çözüm bulunması konusunda yoğun bir mesai ve planlama içinde olduğunu biliyor ve bundan ötürü de teşekkür ediyoruz. Önümüzdeki birkaç ay içersinde projeyle alakalı somut adımlar gelecektir.

ÖZETLE;

Ümit ediyorum ki çok gecikmeden söz konusu bu proje hayatiyet kazanır ve hepimizin içini acıtan bu görüntü de ortadan kalkmış olur. Gevaş ve Gevaş Belediyesi bu konuda geçmişte mağdur edilmiştir. Çöplüğün taşınması en çok bizleri mutlu edecektir. Bu vesileyle ülke genelinde Van Gölü kirliliğiyle alakalı oluşan hassasiyetin de memnuniyet verici olduğunu belirtmek isterim. Bu aralar gündemde olan Van Gölü Koruma Yasası da belki bu tarz projelerin hızlandırılması/fonlandırılması noktasında Belediyelerin önünü açacaktır." denildi.