Pancar tarlasında hummalı çalışma

Pancar tarlasında hummalı çalışma
Van’ın Gevaş ilçesinde bulunan şeker pancarı tarlalarında kesim işi yapan kadınlar, ev ekonomilerine katkı yapmak için hummalı bir çalışma yapıyor. Kadınlar her gün uzak yerlerden gelip tarlada çalıştıklarını söyledi.

Erciş Şeker Fabrikası için çiftçilerin sözleşmeli olarak şeker pancarı ürettiği önemli bölgelerden biri de Gevaş, İpekyolu, Tuşba, Edremit ve Gürpınar ilçeleri.

Bu beş ilçede üretilen pancarların toplanarak tartıya alındığı yer ise Gevaş Kantarı.

ŞİMDİ SÖKÜM ZAMANI

Sezon boyunca bakımı yapılan pancarların şimdi söküm ve kesim zamanı. 

Ekim ayında başlayan söküm işi halen yer yer sürerken, bazı bölgelerde de işçiler şimdi daha çok kesim işi ile uğraşıyor.

Küçük üreticiler kendi aile çevresiyle kesim işini gerçekleştirirken, büyük üreticiler ise farklı yerlerden işçi ediniyor.

Tarlalara yayılan işçiler hummalı bir çalışma içine giriyor.

DAHA ÇOK KADINLAR TALİP

Şeker pancarı kesim işini ise daha çok kadınlar yapıyor.

Yaşları 15-60 arasında değişen kadınlar sabah saatlerinden itibaren pancar tarlasına giderek bıçaklarla pancarları yapraklarından ayırarak ve kök kısmında uygun bir kesim gerçekleştirerek tartı için uygun hale getiriyor.  

Tarlada kesimi tamamlanan pancarlar daha sonra römorklara yüklenerek Gevaş-Tatvan yolu üzerinde bulunan Gevaş Kantarı bölgesine götürülüyor.

ALADÜZ’DEKİ YOĞUN ÇALIŞMA

Pancarın en fazla üretildiği yerlerden biri de Gevaş’ın Aladüz Mahallesi.

Van Gölü’ne karşıdan bakan Aladüz’de sebze ekiminin yanı sıra en fazla şeker pancarı üreticiliği yapıyor.

Tarlalara yayılıp şeker pancarı kesimi için hummalı bir çalışma yapan kadınlar hem çalışıyor hem de şarkılar söyleyerek eğleniyor. 

BOSTANİÇİ’NDEN GEVAŞ’TAKİ TARLAYA

Aladüz’de, Felemez Bayram’a ait tarlada çalışan kadınlar daha çok İpekyolu ilçesi Bostaniçi Mahallesi’nden çalışmaya geldiklerini söyledi.

Bostaniçi dışında farklı ilçelerden de gelenlerin olduğunu belirten kadınlar, “Günde 55 TL para karşılığında çalışıyoruz. Sabah saat 7.30 ile akşam 17.30 arasında çalışıyoruz. Sabah kahvaltılarını kendimiz getiriyoruz, ama öğlen yemeklerini pancar sahibi bize veriyor” şeklinde konuştu.

Ev ekonomilerine katkıda bulunmak için çalıştıklarını ifade eden kadınlar, kendilerine iyi davrandığı için işverenden de memnun olduklarını kaydetti.

Prestij Haber: Adil HARMANCI