Gevaş’ta filografi kursu

Gevaş’ta filografi kursu
Van'ın Gevaş Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü tarafından Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Teknik Destek Programı kapsamında filografi kursu açıldı.

Ortadoğu’da doğmuş ve Avrupa'dan Uzakdoğu’ya kadar yayılmış, ancak yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatı olan filografi ile ilçenin ve ilin turistik değerlerini motif olarak kullanıp hediyelik eşya yönüyle turizme değer katmak amaç açılan kursta; Akdamar Kilisesi, Halime Hatun Kümbeti, Van Kedisi, Ters Lale, Van Kalesi, Urartu Aslanı ve İnci Kefali gibi değerler filografi sanatıyla işlenecek. Projenin ile ve bölge turizmine büyük katkı sunacağını belirten İlçe Kaymakamımı Nedim Akmeşe, “Gevaş Kaymakamlığı bölgenin değerli turizm varlıklarının tanıtılması, turizm içerikli KOBİ’lerin geliştirilmesi ve alternatif turizm potansiyelinin kullanılmasına yönelik faaliyetlerde de bulunmaya devam etmektedir. Özellikle Gevaş'ın çeşitli turizm potansiyelleriyle markalaşması yolunda önemli adımlar atılmıştır. Mevcut olan bu turistik potansiyel ilimiz ve ilçemizin markalaşmasında büyük avantaj olarak görülmekte iken, bu değerlerin ön plana çıkarılması için mahalli değerlerin sembolleştirilmesi markalaşma yolunda büyük bir adım sağlamaktadır. Bir ilin tarihi, sosyal yapısı, kültürü, hünerleri, beğenileri, modası gibi özelliklerini örnekleyen türlü el sanatı ürünlerinin yanı sıra; o ülkenin turistik çekiciliklerini simgeleyen gerek el yapımı ve gerekse endüstriyel hediyelik eşyalar da tanıtım aracı olarak önemli bir işleve sahiptir. Bu nedenle geleneksel el sanatlarımızı kullanarak ilimizin turistik hediyelik eşya çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmaların yapılması oldukça önemli görülmektedir. Projemizle geleneksel sanatlarımızdan biri olan filografi sanatının ilimizin önemli turistik objelerinin yapımında kullanılması, projemizin ana fikrini oluşmaktadır. Böylelikle projemiz hem geleneksel sanatların gelecek kuşaklara aktarılmasında hem de turistik hediyelik eşya sektörüne, ilimizin ekonomik gelişiminin sağlanmasında ve işsizliğin azaltılmasında önemli bir yere sahip olacaktır. Bu kapsamda İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz tarafından hazırlanıp DAKA Teknik Destek Programı kapsamında destek gören ‘İlimiz Turizmine Yeni Bir Katma Değer: Filografi’ adlı projemiz kapsamında eğitimlerimiz devam etmektedir. İlçemiz ve ilimiz turizmine önemli bir değer katacağı düşüncesindeyim. Projemize destek veren Sayın Valimize ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansına teşekkür ederim” dedi.



İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hurşit Türbil de, “Projemizde, Ortadoğu’da doğmuş ve Avrupa'dan Uzakdoğu’ya kadar yayılmış, ancak yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatı olan filografi ile ilçemiz ve ilimizin turistik değerlerini motif olarak kullanıp hediyelik eşya yönüyle turizme değer katmak amaç edinilmiştir. Bu kapsamda hem geleneksel el sanatlarımız arasında önemli bir yere sahip olan filografi sanatının gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak, bu sanatla Akdamar Kilisesi, Halime Hatun Kümbeti, Van Kedisi, Ters Lale, Van Kalesi, Urartu Arslanı, İnci Kefali gibi turistik objeleri bütünleştirerek sektöre yeni bir değer katmak ve ilçemizde işsiz 25 genç kızımıza bu sanatı öğreterek meslek edindirmiş olmak, projemizin hedeflerini oluşturulmaktadır. Böylelikle kadınlarımızın mesleki kapasitelerini geliştirmiş, ilimizin turistik hediyelik eşya sektörüne değer katmış, hem geleneksel el sanatlarımızın geliştirilmesi ve turizme kazandırılması yönüyle geçmişle geleceği birbirine entegre etme fırsatı doğurmuş olacağız. Projemizle ilimizin turizm sektörüne meslek edindirme, istihdam yönüyle önemli bir değer katılmış olunacaktır. Üstat Mustafa Baştan tarafından verilen eğitimlerimiz Kadın Kültür Merkezimizin el sanatları ötölyesinde devam etmektedir. 9 Temmuz 2016 tarihinde başlayan eğitimler 17 gün sürerek 25 Temmuz 2016 tarihinde sona erecektir. Yapılan çalışmaların yaygınlaştırılması adına yeni bir projenin hayata geçirilmesi de düşünülmektedir. İlimiz ve ilçemiz turizmi adına yapılan çalışmaların hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.