Gevaş'ta Baharın müjdecisi Ters Laleler göz kamaştırıyor

Gevaş'ta Baharın müjdecisi Ters Laleler göz kamaştırıyor
Van’ın Gevaş ilçesine bağlı Aydınocağı Mahallesi’nde açan ters laleler, görenlere şölen sunuyor.

Genellikle hüznü çağrıştıran, ancak doğuda uzun geçen kışın biteceğini müjdeleyen ters laleler, mezarlık içerisinde açmasından dolayı vatandaşlar tarafından zarar görmüyor. Doğu Anadolu Bölgesinde karların erimesiyle boy veren ters laleler, 1-1,5 ay sonra tekrar yeşermek için soluyor.

Yoğun olarak Van, Hakkari ve Adıyaman bölgesinde yetişen ve baharın müjdecisi olarak görülen ters laleler, çiçeklerini açmasıyla birlikte ağlayan gelin olarak da biliniyor.

Dağlardaki karın erimesi ile birlikte çiçek açan ters laleler, baharın gelişini müjdeleyen bir çiçek olarak bilinirken, yetiştiği bölgedeki köylerde yaşayan insanlar için de baharla birlikte yapılacak işlerin başlangıcı anlamına geliyor. Gevaş merkeze 30 kilometre uzaklıkta bulunan Aydınocak Mahallesindeki mezarlık içerisinde yetişen ters laleler doğa ile bütünleşerek kartpostallık görüntüler oluşturuyor. Başta doğa fotoğrafçıları olmak üzer birçok vatandaş, ters laleleri görüntülemek için mahalleye giderek bu anları ölümsüzleştirmek için çaba sarf ediyor. 


Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Gevaş’a bağlı Aydınocak Mahallesinde olduklarını ve mahalle merkezinde büyük bir kabristanın olduğunu söyledi. Bu kabristanı özellikle bahar aylarında süsleyen ters lalelerin mevcut olduğunu ifade eden Başkan Hakan, “Şu anda gördüğünüz gibi bütün kabristanın üzeri kıp kırmızı. Yeşil ve kırmızı renklerle süslenmiş durumda. Burası aynı zamanda turistlerin çok ilgi odağı olan bir yer. Her sene burada çok sayıda fotoğraf sanatçısını ağırlıyoruz. Buraya gelerek bu güzelliği fotoğraf karelerine yansıtıyorlar. Aydınocak Mahallemiz adına burayı bilmeyen bütün dostlarımızı bu güzelliği hissetmeye, görmeye davet ediyorum” dedi.