Gevaş Belediye Başkanı Hakan: Ayin için devredeyiz

Gevaş Belediye Başkanı Hakan: Ayin için devredeyiz
Van Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, Akdamar Kilisesi’nde ayin yapılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile temas halinde olduklarını söyledi.

Yaklaşık 1100 yıllık tarihe sahip olan Akdamar Kilisesi’nde 95 yıl aradan sonra ilk ayin 2010 yılında yapıldı.Ermeniler tarafından Surp Haç Kilisesi olarak adlandırılan Akdamar Kilisesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yaptırılan restorasyon çalışmasının ardından 29 Mart 2007'de törenle, ''anıt müze'' olarak açılmış, kilisede yılda bir kez ayin yapılmasına izin verilmişti.

Akdamar Kilisesi’nde ilk ayin 2010 yılında düzenlendi. İlk ayine aralarında Fener Rum Patriği Bartholomeos, Süryani Ortodoks Kilisesi Metropoliti Yusuf Çetin, Newyork Patriği Başepiskopos Khajag Barsamyan ve dini liderlerle gelen Türkiye Ermenileri Patrikvekili Başepiskopos Aram Ateşyan katılmıştı. Ayinin ardından sanatçılar bir de mini konser vermişti. Ayin dolayısıyla yaklaşık 3 bin Ermeni o yıl birer turist sıfatıyla Van’ı ziyaret etmiş oldu.

OLAYLAR ENGEL OLDU

2010-2014 yılları arasında 5 ayinin yapılabildiği Akdamar’da ayinler 2015 yılında ise sekteye uğradı. Hazırlıklar yapıldığı halde 2015 yılında kilisede ayin yapılamadı.

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, şunları söyledi:

“2014 yılında risk almıştık. Hükümetten destek görmüştük. Ama sorunsuz bir şekilde ayin gerçekleşti. Gevaş merkezde ‘kardeşlik yemeği’ de verdik. Rum Patriği de gelmişti. Ateşyan Silvanlı, çok iyi Kürtçe konuşuyor. Çok ortak değerlere sahibiz. Bunu sürdürme amacımız vardı. ‘Kardeşlik Günü’ hazırlığımız vardı, ancak 2015’te bombalar patlayınca olmadı. Geçen yıl da öyle, yine Van merkezinde bombalar patladı ve güvenlik gerekçesiyle yapılmadı.”

“BU YIL OLURSA İYİ OLACAK”

Akdamar Kilisesi’nde bu yıl ayin yapılması için çalışma içinde olduklarını da ifade eden Hakan, şöyle dedi: “Ayin olursa iyi olur. Olursa büyük bir katkı olacak. Tabi bunun için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ilişki içindeyiz. Olursa iki günlük bir etkinliğe dönüştüreceğiz. Bu sene ümidimiz ayinin yapılması. Olursa Eylül ayının ikinci haftasında yapılacak. Biz de ona göre hazırlıklarımızı yapacağız.”

HABER; Adil HARMANCI
KAYNAK: PRESTİJ GAZETESİ