Erciş'te kadınlardan ortak çalışma ürünü!

Erciş'te kadınlardan ortak çalışma ürünü!
Erciş Belediyesi kadınlara hem istihdam alanı yaratmak, hem de kadın eksenli komünal bir yaşam inşa etmek amacıyla kurmayı amaçladıkları Kadın Kooperatifi için hazırlıklar sürerken ilçeli kadınlar belediye öncülüğünde üretimlerini komünal olarak sürdürüyor.

Erciş Belediyesi'nin kadın eksenli çalışmalarını sürdürüyor. Daha önce atölyeler ve benzeri çalışmalarla ilçedeki kadınların ekonomik alandaki istihdamını sağlayan belediye bir yandan belediye bünyesinde kurulacak kadın kooperatifinin hazırlıklarını sürdürüyorken diğer yandan farklı meyve ve sebze türlerinden ürünlerin oluşturulması yönünde ilçedeki kadınlara ön ayak oluyor. Kurulacak Gökkuşağı Kooperatifi üyesi kadınlar ile belediyeye ait atölye çalışanı kadınlar, belediyeye ait bahçedeki Kayısı,Kiraz,Şeftali,Kuşburnu gibi birbirinden farklı meyvelerin hasadına başlayarak toplanılan meyvelerden çeşitli reçeller , kurutmalar ve meyve suları yapacak. Üretimi komünal bir şekilde yapılacak ürünlerin satışı ise kadın pazarlarında veya özel siparişlerle gerçekleşecek.



''Kadın daha çok güçleniyor ''

Yapılan çalışma ile ilgili konuşa belediye Bûka Baranê kadın atölyesi çalışanlarından Leyla Keserci başlatılan çalışma ile kadınların daha çok güçleneceğini belirterek '' Çeşitli meyve ağaçlarını değerlendirerek yapacağımız meyve suyu, meyve reçeli ve kurutmaları kadın pazarlarında satmaya çalışacağız. Kadınlar emek vermeyi kazanmayı, sahiplenmeyi ve ayakta durmayı öğrendi.Bunlarla beraber daha çok güçleniyor. '' şeklinde konuştu.

''Kadın üretiyor ancak var olan yine erkek...''

Hazırlıkları süren Gökkuşağı Kadın Kooperatifi üyesi Gulê Zengin ise kadınların ürettiğini ancak var olanın yine erkek olduğunu belirterek '' Kadın emeği veriyor ancak ismi yok. Var olan yine erkek oluyor: Kadın yapıyor erkek satıyor , bunun önüne geçmeye çalışıyoruz.'' dedi. Meyvelerden elde edilecek reçel ve kurutmalardan sonra süt ve süt ürünlerinin üretimine de geçeceklerini aktaran Zengin , Kooperatifin tamamlanmasıyla köylerden süt toplayarak toplanan sütlerden değişik ürünler üretmeyi hedeflediklerini söyledi.