YGS’de çapraz testlere dikkat!

YGS’de çapraz testlere dikkat!
YGS, birçok adayın üniversite hayaline ulaşmasında kritik bir rol üstleniyor.

Vatan gazetesi yazarı Sadık Gültekin, çapraz testler ile ilgili bilmeniz gereken bilgileri derledi.

İşte testlere dair o bilgiler...

MF ADAYLARI

YGS’de sadece iki testten sorumlu değilsiniz; yani Matematik ve Fen Bilimleri testlerini çözelim bize yeter demeyin! Böyle derseniz, pişmiş aşa su katarsınız. Unutmayın ki, bir Türkçe sorusu, en az bir Matematik ve Fen Bilimleri sorusu kadar puan kazdırıyor.

Sakın bunu görmezden gelmeyin. MF-3 puan türünde, bir Matematik sorusu ile bir Fen Bilimleri sorusu size 1,2 puan kazandırırken, bir Türkçe sorusu size tam 1,0 puan kazandırıyor. Bilmem anlatabildim mi?

MF adaylarının en büyük zaafı Sosyal Bilimler testinde ortaya çıkıyor. Bu adaylar, bu testten sıkılırlar! Böyle bir hata yapmayın. MF-3 puan türü için örnek verirsek; 40 Sosyal Bilimler sorusunu net yapan bir aday, sanki fazladan 20 Matematik sorusu çözmüş kadar puan kazanıyor. Durduk yere bu avantajı yitirmeyin!

TM ADAYLARI

Olayı sadece Türkçe, Matematik ve Sosyal Bilimler testleriyle sınırlamayın, Fen Bilimleri sorularına da mutlaka bakın, sakın ‘yapamam’ deyip işin içinden sıyrılmayın. En azından bir bakın, yapabileceğiniz sorular muhakkak vardır, sonradan pişman olmanın bir faydası yok!

TS ADAYLARI

Unutma ki, senin uğraştığın Türkçe ve Sosyal Bilimler testleriyle diğer adaylar da uğraşacak. Sen sadece bunlarla uğraşırsan, diğer adayları nasıl geçeceksin. Unutma! YGS bir sıralama sınavı. Önemli olan; sıralamada ne yapıp edip, yukarılara tırmanmak.

Yapabileceğinizin en fazlasını yapmaya çalışın; diğer testlerle de haşır neşir olup, fazla net çıkarmaya bakın. Matematik sizin için altın değerinde bir test ve bu testi yanıtlayan, diğerleriyle arasındaki dengeyi bozar. TS-1 puan türünde, bir Matematik sorusu, diğer iki testle, yani Türkçe ve Sosyal Bilimler testlerinin getirisiyle aynı puan değerine sahip.

GEÇEN YILLARIN YGS VE LYS BAŞARI SIRALARININ KARŞILAŞTIRILMASI:

- Dokuz Eylül Üni. Mimarlık MF-4’te 26.000 sıradan yerleşen adayın YGS sıralaması yaklaşık 80.000

- İTÜ End. Müh. MF-4’te 3.800 sıradan yerleşen adayın YGS sıralaması yaklaşık 21.500

- Marmara Üni. İşletme TM-1’de 120.500 sıradan yerleşen adayın YGS sıralaması yaklaşık 600.000

- İstanbul Üni. Psikoloji TM-3’te 10.30 0 sıradan yerleşen adayın YGS sıralaması yaklaşık 160.000

- ODTÜ İstatistik MF-1’de 49.000 sıradan yerleşen adayın YGS puanlarının sıralaması yaklaşık 155.000

Soruları çözerken bunlara mutlaka dikkat edin!

TÜRKÇE

Türkçe soruları ağırlıklı olarak sözcükte, cümlede ve paragrafta anlam konularından geliyor. Anlamını bilmediğiniz sözcüklerin anlamını cümlenin gelişinden bulmaya çalışınız. Cümlede anlam sorularını cevaplamadan önce soruyu tam ve doğru okuduğunuzdan emin olunuz.

Paragrafla ilgili sorularda paragrafı okumadan önce soruyu okuyunuz ve paragrafta ne arayacağınızdan emin olunuz. Uzun paragraf soruları cevabın paragrafın içinde olması nedeni ile en kolay sorulardır. Uzun paragraf sorularını okumaktan kaçınmayınız. Dikkat etmeniz gereken bir başka şey paragrafla ilgili sorulara sizin görüşünüze göre değil yazarın görüşüne göre cevap vermektir.

TEMEL MATEMATİK

Matematik sorularını doğru çözmenin ön şartı soruyu doğru okuyup sizden neyi bulmanız istendiğini anlamaktır. Soruyu okuduğunuzda verilenle isteneni listelerseniz sorunun yarısını çözmüş olacaksınız.

Çözümün diğer yarısı ise işlem basamaklarını atlamayıp işlemlerin yarısını kafadan yapmadan soruyu yazarak çözmektir. Geometri sorularını doğru çözmek için önce verilen ve isteneni şekil üzerinde işaretleyiniz daha sonra çözmeye çalışın.

FEN BİLİMLERİ

Tüm sınavlarda olduğu gibi Fen Bilimleri testlerini doğru çözmenin önkoşulu soruyu doğru okuduğunuzdan emin olmaktır. Matematiksel işlem gerektiren soruları çözerken işlem basamaklarını kafanızdan değil, yazarak yapınız.

Takıldığınız sorularda öğretmeninizin o konuyu nasıl anlattığını hatırlamaya çalışınız, bilgilerinizi hatırlamaya çalışarak mantık yürütmeyi deneyiniz.

SOSYAL BİLİMLER

Yeteri kadar tekrar yapmışsanız sınavda zorlanmayacaksınız. Bu testle ilgili soruları doğru çözmek için de soruları doğru okuyup anladığınızdan emin olmanız ve bilgi birikimini hatırlamaya çalışmanız yeterli olacaktır. Ayrıca soruların bir bölümünü çözebilmek için yorum gücünüzü kullanmanız gerekecektir. Bu dersle ilgili soruları doğru çözmek için öncelikle bilgi birikiminizi hatırlamanız gerekmektedir.

Soruyla ilgili konuyu ve öğretmeninizin bu konuda en çok hangi bilginin üzerinde durduğunu hatırlamaya çalışarak cevaplayınız. Yorum veya çıkarım gerektiren sorularda önce soruyu doğru anladığınızdan emin olunuz daha sonra çözmeye çalışınız.

Geçen yıl sorular nasıldı?

ÖSYM formatına uygun bir sınavla karşılaştık. Genel olarak son 2 yıla göre daha kolay bir sınavdı. Türkçe soruları önceki yıllara göre daha kısa, anlaşılır cümlelerden ve paragraflardan oluşturulmuş.

Sosyal bilgiler testinde tarih ve coğrafya soruları zorluk derecesi yüksek olmayan sorulardan oluşurken; felsefe, din kültürü ve ahlak bilgisi soruları bilgiye dayalı kavramlar sorgulandı öğrencilere biraz zor geldi.

2016-YGS’de adaylar genelde kolay bir sınavla karşılaştı. Genel anlamda YGS’nin müfredata uygun, çalışan öğrencilerin çok rahat yapabileceği sorulardan oluştuğunu söyleyebiliriz.

Sorular, müfredata paralel sorulduğundan, öğrencilerin sınavda sıkıntı çekmediğini söyleyebiliriz. Sınavda sürpriz soru yoktu. Düzenli ve planlı çalışan öğrencilerin başarılı olduğu bir sınavla karşılaştık. YGS beklenildiği gibi, temel bilgiyi gerektiren ve bilgiyi yorumlama becerisi isteyen sorulardan oluştu.